fbpx
Kiekko

Petteri Sihvonen purkaa HPK:n pettymyskauden anatomian – luvassa tuuletusta?

Hämeenlinnan Pallokerhon kausi 2017-2018 on ohi.

Sesongin aikana Kerholta nähtiin niin erikoisia vaiheita, että lopulta sijoittuminen Liigassa sijalle 12 on hyvin luonnollista. Huippu-urheilussa tekeminen on aina suhteessa vastustajiin, tällä erää HPK ei ansainnut yhtään enempää.

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Vuodenvaihteen jälkeen Pallokerhon kipuaminen sarjataulukon viimeiseltä sijalta taistelemaan pudotuspelipaikasta oli upeaa katsottavaa. Pidän tuota episodia hienona suorituksena pelaajilta ja ennen muuta nuorelta päävalmentajalta Antti Pennaselta.

Pennanen valmensi voittavaa jääkiekkoa äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Päävalmentajan suoritus oli kovempi kuin erinomaisella viime kaudella konsanaan. Pennanen joutui ja onnistui korjaamaan omia syksyn virheitään ja teki tempun pelaajistolla, joka ei ollut läheskään niin laadukas kuin 2016-2017.

Ylipäätään nyt joukkueen rakentaminen epäonnistui pahemman kerran. Valta ja vastuu pelaajapakan muodostamisessa on ollut sekaisin.

Hämeen Sanomien selvitysten mukaan asialla on ollut liian monta kokkia. Kenen idea oli hankkia pikavisiitille Jeremy Morin? Kuka teki päätöksen siitä, että Ville Viitaluoma palkattiin rosteriin kesken sesongin ja kiinnitettiin vieläpä ensi kaudeksikin? Entä kenen päätöksellä joukkuetta nuorennettiin ja sitä mukaa heikennettiin näin radikaalisti? Ja niin edelleen.

 

Pallokerhon vaiheilla leijuu kosolti sellaisia kysymyksiä, jotka viittaavat todella epäammattimaiseen toimintaan. Toimitusjohtaja hokee papukaijan lailla seuran strategiaa. Strategiaa, jonka mukaan Kerhon tulee olla joka vuosi pudotuspeleissä ja voittaa mestaruus 2020 mennessä. Pidän erittäin erikoisena sitä, jos Antti Toivanen jatkaa vielä kovin kauan seuran toimitusjohtajana.

Toisaalta Jari Koskisen vetämä Liiga Oy:n hallitus ei sekään ole herättänyt sellaista luottamusta ja uskottavuutta, että voi hyvinkin olla, ettei operatiiviseen johtoon ole luvassa muutoksia. Toimitusjohtaja kehuu hallituksen luomaa strategiaa; ja hallituksen mielestä seuralla on loistava toimitusjohtaja. Vai?

Päättyneen kauden osalta eniten meni pieleen joukkueen rakentaminen. Tällä osastolla HPK:ssa ei ole riittävästi osaamista. Tosin toimitusjohtaja on monesti ilmoittanut, ettei urheilujohtajan palkkaaminen Kerhoon ole ajankohtaista. Siihen vuorostani vastaan ykskantaan, ettei siinä tapauksessa ole mitenkään mahdollista juhlia parin vuoden sisään mestaruuttakaan; ja on täysi työ pitää kurssi edes sellaisena, että Hämeenlinnassa pelataan varmuudella pudotuspelejä vuodesta toiseen.

Toiseksi pahin virhe sattui päävalmentaja Pennaselle. Hänen pyrkimyksensä ”nopeuttaa” joukkueensa pelaamista syksyllä oli paha ammattivirhe. Hämeen Sanomien Kiekkokiuas otti tähän epäkohtaan kiinni jo syyskuussa. Pennanen vatuloi asiansa kanssa puolitoista kuukautta kauemmin. Mutta päävalmentajan suureksi kunniaksi on todettava, että lopulta hän taipui. Ja ymmärsi.

Viisikon tiiveys palautettiin, syötöt lyhenivät ja peliä alettiin rytmittää paremmin. Alkoi sarjataulukossa kiri, jonka olisi suonut päättyvän paremmin, mutta siinä kohtaa seurajohto päätti myydä parhaat pelaajat muualle. Usko loppui toimistolla ja hallituksessa; ja tietojeni mukaan usko on koetteella myös etenkin niissä lukuisissa kausikorttilaisissa, tukijoissa ja pienissä sponsoreissa, jotka ovat sijoittaneet hämeenlinnalaiseen jääkiekkoiluun noin tuhannesta kuuteen tuhanteen euroa per vuosi.

Toisaalta on syytä uskoa, että tämä porukka on taipuvainen toipumaan pettymyksestään.

 

Päävalmentaja Pennaselle sanoisin jo nyt, ettei sitten ensi syyskuussa tarvitse taas olla asialla, että jos Pallokerho mielii jatkossa menestyä, ei pelaaminen mitenkään voi perustua nyt nähdyn kaltaiseen määriin prässiä. Prässääminen voi olla päävalmentajan maun mukaista lätkää, mutta menestys Liigassa ei voi perusta makuasiaan.

Jopa Tapparan ylivertaisella materiaalilla on karvauspelaaminen suoritettava kaksivaiheisesti. Jos kaiken nähnyt Jukka Rautakorpi perustaa faktoihin ja myöntyy, on kummallista, jos tilastointiin voimakkaasti perustava Pennanen ei.

Näen kuitenkin, että Kerhon asiaosaaja ylitse muiden on päävalmentaja Pennanen. Sen jälkeen on pitkä matka seuraavaan. HPK:n suuri siunaus oli, että Mika Toivola saatiin kiinnitettyä junioripuolen valmennuspäälliköksi.

Liiga Oy:n hallituksen rivijäsen Jyrki Louhi taitaa olla vain mukava seurustelu-upseeri, joka tyytyy siihen, että saa koketeerata peliuransa jälkeen pukumiesten porukoissa.

Jukka-Pekka Laamasen alku junioreiden puheenjohtajana on sen sijaan ollut erittäin lupaava.

Hämeen Sanomien erittäin luotettavalta taholta saaman todistuksen mukaan pääomistajataho eli HPK Edustusjääkiekko Ry ei ole kaikilta osin tyytyväinen tai samaa mieltä joistakin Liiga Oy:n linjauksista. Tämä kielii vakavasta rakenteellisesta pulmasta.

Kaiken järjen mukaan Pallokerhon piirissä tullaan näkemään kevät, jonka aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia. Hämeenlinna on jääkiekkokaupunki.

Jääkiekkoa tehdään täällä kannattajille, jotka viime kädessä maksavat koko lystin. Ja katsojakannattajat olivatkin 2017-2018 täkäläisen lätkän vahvin lenkki. Kannattajat eivät hylänneet Kerhoa, vaikka kausi oli todella vaikea.

Kannattajat ansaitsevat jatkossa parempaa suosikkiseuraltaan.

 

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien jääkiekkoanalyytikko.

Menot