fbpx
Kiekko

Petteri Sihvonen viipaloi Leijonien MM-puolivälierien asetelmat: "Nyt mitataan sitä voiko suomalaisella pelikirjalla lyödä ylivertaisen Goljatin"

Petteri Sihvonen tarkastelee perinpohjaisesti Suomen ja Ruotsin välisiä eroja laajemmissa silmänaloissa.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Leijonat ja sitä mukaa suomalainen jääkiekkoilu 2010-luvulla tunnetaan pelikirja-ajattelusta ja jopa -keskeisyydestä. Vastaavasti ruotsalaisen lätkän saman ajan laji-identiteetti kutoutuu ennen muuta laadukkaan huippupelaajatuotannon vaiheille.

Ja kuinka ollakaan, Slovakiassa kohtaavat säntilliseen ja kurinalaiseen joukkuepelaamiseen turvaava Suomi ja NHL-tähtiä vilisevä Ruotsi.

Tosin, tulee muistuttaa, että nyt mennään maiden jääkiekkoilun vahvuuksien aivan ääritulkintojen piirissä sen tähden, että Leijonilla oli ennätysmäisen huonoa tuuria ja muita hankaluuksia NHL- ja jopa KHL-pelaajien kanssa, kun GM Jere Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen kokosivat Leijonat-joukkuetta kisoihin. Suomen on kansanvälisen mittapuun mukaan täysin nimettömällä joukkueellaan turvattava ennen muuta pelikirjalätkään. Ja samalla Ruotsin onnistui haalia liki poskettoman nimekäs joukkue pukemaan ylleen Tre Kronor -paidan.

Eli nyt mitataan oikein mittaamalla – melkein kuin järjestetyssä koeolosuhteessa – sitä, voiko suomalaisella pelikirjalla, pitkällä leirityksellä ja joukkuehengellä – nämä ovat nyt Daavidin ominaisuuksia – lyödä ylivertaisen Goljatin, joka turvaa korostuneesti huippupelaajiin.

 

KUVA: Martin Divisek / EPA

Meidän peli vs. Deras spel

Leijonien maksimaalisen kovaa haastetta lisää se, että myös ruotsalaiset ovat edistyneet parin edellisen kauden aikana pelitavassaan. Päävalmentaja Rikard Grönborg ei peluuta enää yhtä tyhmää pystysuunnan lätkää, mitä hänen edeltäjänsä Pär Mårts peluutti kaukalon pystysuuntaan kera pohjoisamerikkalaistyyppisen koulupoikaprässin.

Grönborg on monin kohdin tullut kohti Jukka Jalosta peliajattelussaan etenkin silloin, kun pelataan isossa kaukalossa. Ehkä Jalosen Nuorten Leijonien antama opetus Helsingin nuorten MM-kisoissa Grönborgin Junior Kronorille pakotti ruotsalaisen ajattelemaan peliä uudella tavalla. Fakta on, että Tre Kronor on luonut pelillisen nahkansa niiden parin sesongin aikana, jolloin Grönborg on ollut joukkueen peräsimessä.

Pitää sanoa, että parhaimmillaan – peliteoreettisesti ja käytännöllisesti katsoen – Tre Kronorin Deras spel, jos sitä leikkisästi kutsun tuolla nimellä, on varsin hyvää lätkää, jossa on Jalosen Total Hockey’n tavoin kiekkokontrollia ja nopeaa hyökkäämistä sopivassa suhteessa; ja on puolustamisen kaksivaiheisuutta.

Ruotsin osalta ne kamalat vuodet ovat ohi, jolloin Tre Kronor pelasi ja kohelsi Ismo Lehkosen sanoin ja ihailemana ”miljoonaa”.

 

Vääntö pelin nyansseista

Olen varma, että Jukka Jalonen esikuntineen joutuu justeeraamaan Leijonien pelaamista napsun, kaksi altavastaajajääkiekon suuntaan. Tämä ei tarkoita mitään peliä pakottavaa pelisuunnitelmaa a la Lauri Marjamäki, vaan sen realismin hyväksymistä, että Leijonilta ei riitä puolustamiseen pelkkä puolustaminen, puolustamista tuotetaan myös pitämällä kaikki mahdollinen pelin tarjoama ylimäärä pitämällä pelivälinettä hallussa: kun kiekko on Leijonilla, se ei ole äärimmäisen taitavalla Tre Kronorilla.

Vuorostaan Grönborg esikuntineen joutuu olemaan varpaisillaan Leijonien ääritaktisuuden kanssa. Ruotsalaiset tietävät, että Jalosen pelikirjasta löytyy vastaukset kaikkeen, mihin Tre Kronor pyrkii sekä peruspelissään että poikkeamissaan.

Tullaan pelaamaan paljon kissaa ja hiirtä hengessä, jossa Jalonen ja Leijonat tietää, että Grönborg ja Tre Kronor tietää, että Jalonen ja Leijonat tietää, mitä pelissä milloinkin omalta ja toisen puolelta tapahtuu.

Jos Leijonien tekisikin mieli esimerkiksi piilottaa peliväline – viisikon kasaamisen pitimiksi ja ajan peluun vuoksi – oman maalin taakse useiksi sekunneiksi kerrallaan, tahtoo Tre Kronor, jos mahdollista tuhota noita aikeita vaikka sitten myöhästyvälläkin prässillä. Vaikka tietäen, että siitä saattaa koitua kustannuksia, koska Leijonilla on koko ajan hihakortti pelata siinä tilanteessa niin kutsuttu ristipisto painottomalle puolelle. Tämä vain yhtenä esimerkkinä peli vastaan peli -asetelmasta.

 

Leijonat voi voittaa, jos…

Pidän Leijonien saumaa voittaa Ruotsi melko pieninä. Tosin mahdotonta se ei ole. Hyvän pelaamisen lisäksi temppuun vaaditaan ripaus onnea.

Mutta tulee alleviivata sitä, että loistava valmennustiimi ja upeat Leijonien pelaajat ovat tehneet nyt vuorotta ja tauotta töitä puolisentoista kuukautta sen eteen, että onnenkin on suotuisaa kääntyä suomalaisten puolelle.

Ja ehkä tilanne on sittenkin se, että suuremmat paineet ovat ruotsalaisten puolella. Leijonat voi surutta ja huoletta asettaa altavastaajalätkänsä alttiiksi ja kokeelle ruotsalaisten miljonääripelaajien kiusaksi ja vaivaksi.

Menot