Kiekko

Pikkuleijonien MM-kulta muistutti tärkeästä opetuksesta – Sihvonen: "Ne jotka vähänkin ymmärtävät, tajuavat"

Suomalainen jääkiekkoilu elää ja voi hyvin. Pikkuleijonien tuore maailmanmestaruus 18-vuotiaiden MM-kisoista on kova juttu.

Pikkuleijonien menestyksellä on kolme kulmakiveä. Ensinnäkin junioripuolen laatupelaajatuotanto on saatu viritettyä hyvään iskuun. Toiseksi päävalmentaja Tommi Niemelän positiivinen, kannustava ja iloinen johtamisote on tätä päivää. Ja kaiken kruunaa se, että tämäkin Leijonajoukkue saattoi perustaa ja turvata selkeään suomalaiseen Meidän pelin peli-identiteettiin.

Suomalaisten jääkiekkotoimijoiden eräissä piireissä on suotta ollut usko koetteella sen tähden, että aikuisten Leijonat ei ole pariin vuoteen menestynyt merkittävämmin. Eniten on lähdetty epäilemään peli-identiteetin Meidän pelin kykyä tuottaa hyviä pelaajia.

On totta, että Suomessa pelataan eri tavalla jääkiekkoa kuin vaikkapa NHL:ssä. Mutta kaikki, jotka vähänkin ymmärtävät laajempia joukkuepallopelien lainalaisuuksia, tajuavat, että oleellisinta on pitää yllä omaa tekemisen tapaa, omaa itseymmärrystä – ja kultivoida sitä pelin evoluutiota paitsi mukaillen myös haastaen.

Niemelän Pikkuleijonat pelasi eräänlaista tempolätkää, joka on versio Meidän pelistä. Niemelä esikuntineen oli justeerannut pelitapaa 18-vuotiaiden kisoja silmällä pitäen. Suomen pojat olivat ainoat, jotka kykenivät tuottamaan coast-to-coast -lätkän olosuhteeseen kiekkokontrollia.

Jos haen jonkinlaista oraalla olevaa koulukuntajuttua tästä Pikkuleijonien maailmanmestaruudesta, niin jäljet johtavat päävalmentaja Niemelän valmentajuuteen.

Siinä on samaa kuin Kärpät mestaruuteen luotsanneen Mikko Mannerin valmentajuudessa. He ovat molemmat sekä pelitapa- että ilmapiirivalmentajia.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic