Kiekko

Professorin yksinäinen ristiretki – Erkka Westerlund ei ole vielä päässyt yli KHL-vaikeuksista

KUVA: All Over Press

Suomalaisessa mediassa arvonimen ”professori” saanut Erkka Westerlund on palannut julkisuuteen kertaamaan jälleen kohtaamiaan vaikeuksia Venäjällä Salavat Julajev Ufan päävalmentajana.

Westerlund palkattiin KHL-seuran luotsiksi saamaan parhaan mahdollisen tuloksen aikaan niissä olosuhteissa ja niillä pelaajilla, joita käytössä oli.

Ihan kaikki ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan.

Tällä kertaa Westerlund esiintyi Helsingin Sanomissa jutussa, joka on lehden verkkosivuilla otsikoitu seuraavalla tavalla.

Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen.”


Westerlund on
puhunut jo vuosikausia ihmisläheisestä valmennuksesta.

Nyt Venäjän pölyt puvunkengistään karistaneella Westerlundilla ei ole ongelmaa kertoa joukkueestaan miten vapaapäivät muuttuivat Venäjällä ryyppypäiviksi.

Westerlund kertoo, että Suomessa hän ei ole törmännyt tällaiseen.

Westerlund puhuu tietenkin totta, Suomessa nimittäin välillä ryypättiin Westerlundin alaisuudessa vapaapäivien lisäksi myös pelipäivien jälkeen.

– Sunnuntaina oli liigakierros. Lähdimme normaalisti, kuten aina sunnuntaisin, Hesperian yökerhoon poikien kanssa, Westerlundin alaisuudessa pelannut Olli Jokinen on kertonut julkisuudessa ajastaan HIFK:ssa.

Lisäksi myös Westerlundin joukkueissa pelannut Jere Karalahti on myöhemmin kertonut pelivuosiensa huumeongelmista. Esimerkiksi MM-kisat 2006 jäivät puolustajalta kokematta.
Westerlund oli soittanut Karalahdelle, mutta huomasi Karalahden olevan riennoissa.

– ’Siellä on näköjään juhlat yhä käynnissä’, Erkka sanoo puhelimeen, Karalahti muisteli kirjassaan.

Tapahtumat jatkuivat karalahtelaiseen tyyliin ja lopulta Karalahden kisat menivät ohi suun.

Mutta nyt olisi turhaa lähteä hurskastellen heittämään ensimmäistä kiveä. Valikoivakin muisti voi tehdä meille kaikille tepposet.


Ensimmäistä kertaa
urallaan viime kaudella ulkomailla valmentanut Westerlund myös kertaa kohdanneensa ”karun arjen” Venäjällä, kun ”pelaajien pitää olla kolme, neljä kertaa viikossa parhaimmillaan.”

Vaikka maailmalla tätä kutsutaan ihan vain ammattilaisurheilun arjeksi, Westerlund jatkaa harmittelevansa sitä, että yhden korkeimpien budjettien KHL-seuroissa vaadittiin peräti pelien voittamista. Westerlund kokee sen olleen ”pakottamista” ja ”uhkaamista”.

Westerlundia harmittaa sekin, että Suomessakin on ollut huippu-urheilussa ”päällä voittamisen paine”.

Ei ole enää uutinen, että Westerlund on kertonut joukkuepelivalmentajana olevansa urheilija- ja yksilölähtöisen valmennusfilosofian kannattaja. Vielä toistaiseksi Westerlund ei ole ihan
pystynyt selittämään auki konkreettisesti mitä hän esimerkiksi mielen valmentamisella tarkoittaa.

Mutta nyt Helsingin Sanomien haastattelussa Westerlund vääntää asian suorastaan rautalangasta.

– Se tarkoittaa ajattelun, aistimisen ja tekemisen yhdistymistä.

 

Vailla valmennuspestiä oleva Westerlund sanoo, että nyt on korkea aika antaa perheelle takaisin. Siitä huolimatta ei ole Westerlundin mukaan poissuljettua, että hän palaisi valmentamaan.

Westerlundin perhemiehen vakaumusta ei ole kuitenkaan syytä epäillä, antoihan hän jo KHL:ssä perheelleen takaisin ja palkkasi oman poikansa Ufan valmennustiimiin videovalmentajaksi.

On ihmeteltävä, miten on mahdollista, että KHL:ssä ei ymmärretty Westerlundin korkeita standardeja.

Ja koska Venäjä ei ollutkaan Vierumäki, Westerlund kertoo myös oppineensa, miten valmennustiiminsä kanssa ”meidän piti sopeutua venäläiseen kulttuuriin.”

Olisi kuitenkin aivan liian ilkeää kysyä, että jos Erkka Westerlund lähti matkaan ajatuksella, että venäläisen kulttuurin oli sopeuduttava Erkka Westerlundiin, eikä niin, että Erkka Westerlundin olisi pitänyt lähtökohtaisesti sopeutua venäläiseen kulttuuriin – kuka silloin on tehnyt virheen?

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic