Kiekko

Ratkaisut muhivat Liigan puolivälierissä – "TPS-SaiPa -sarjassa huonointa jääkiekkoa, HIFK-JYP -sarjassa parasta"

Kiekkokiuas tarkastelee Liigan kaikkien puolivälieräsarjojen tilannetta.

Kärpät on ottanut kuskin paikan puolivälieräsarjassa Ässiä vastaan. Sillä on mahdollisuus varmistaa välieräpaikka jo keskiviikkoiltana kotikentällään Raksilassa.

– Kärpillä on ollut tahmeaa, mutta uuden identiteetin etuja on hieman syöty. Viimeisillä kierroksilla, kun runkosarjan voitto oli jo varmistunut vaikutti siltä että peliä ei kehitetty eikä oikein varauduttu pudotuspeleihin. Se on johtanut siihen, että Ässät on pystynyt pistämään odotettua kovemmin hanttiin, Kiekkokiukaan jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen analysoi.

TPS-SaiPa -sarjassa lähtökohdat ovat samat. Voitolla TPS jatkoon ja tappiolla SaiPa laulukuoroon. Pelillisesti Sihvonen ei ole vakuuttunut sarjan annista.

 – Tässä sarjassa on pelattu verrattuna kolmeen muuhun sarjaan huonointa jääkiekkoa. TPS-luotsi Kalle Kaskinen vaikuttaa kuuluvan laurimarjamäkeläisiin valmentajiin, joissa valmennetaan pelisuunnitelmien kautta. Peli varioituu liikaa. Sanon nyt, että jos TPS ja Tappara jatkavat, ne kohtaavat toisensa välierissä. Ja jos kohtaavat, TPS joutuu laulukuoroon välittömästi, jos se viljelee liikkeestä lähtevää viivelähtöä. Vastassa on yksi Euroopan kovimmista keskialueen trap-muodostelmista. Saa mennä kokeilemaan, jos Kalle Kaskinen ajattelee, että se onnistuu, Sihvonen sanoo.

Myös Tappara-KalPa -ottelussa tilanne on niinikään voitoissa laskettuna 3-1 ennakkosuosikille – Tapparalle.

– Tapparan päävalmentajasta, Jukka Rautakorvesta, on kirjoitettu Jukka 2.0 -juttuja ja että hän on uudistunut. Ja onhan Rautakorpi uudistunut. Mutta nyt ei oikein valmenneta enää hyökkäyspeliä, vaan se on annettu pelaajille. Tappara alisuorittaa, vaikka tilanne on voitoin 3-1. Trap on hyvä puolustuspelikeino, mutta hyökkäyspeli on ohutta. Sami Kapanen on sen sijaan valmentanut KalPaa piripinnassa, Sihvonen sanoo.

HIFK-JYP -sarjassa on pelattu toistaiseksi pudotuspelien parasta jääkiekkoa Sihvosen mukaan. Sihvonen nostaa hattua molemmille joukkueille.

–  HIFK:n uusi brändi Ari-Pekka Selinin johdolla on hyvää jääkiekkoa, Meidän peliä. Se on loistava brändi IFK:lle koska se mahdollistaa kamppailupelaamisen. JYPiä vastaan on suorastaan kilpailu siitä kumpi saa pelivälineen – eli vallanvälineen – itselleen. Tässä sarjassa on nähty hienoa lätkää, Sihvonen toteaa.

Katso analyysit kokonaisuudessaan oheiselta videolta:

 

Päivän lehti

12.7.2020