fbpx
Kiekko

Sami Kapanen muistelee kirjassa kokemuksiaan aivovammoista NHL:ssä – ”Se oli jälkiviisaasti typerä valinta”

Sami Kapanen kertoo uutuuskirjassa suorasanaisesti NHL-kulttuurista ja aivovammoista.
Sami Kapanen toimii nykyään KalPan liigajoukkueen päävalmentajana.

Uutuuskirjassa ”Sebastian Aho – Kärpistä NHL:ään” Ahon edustaman Carolina Hurricanesin organisaatiohistoriaa läpikäyvä Sami Kapanen avaa oman peliuransa aikaista NHL-kulttuuria aivovammojen suhteen.

Sebastian Ahon NHL-seura Carolina Hurricanesissa ja organisaation edeltäjässä Hartford Whalersissa oman NHL-uransa aikana kahdeksan kauden ajan pelannut Kapanen kertoo tuoreessa kirjassa kokemuksiaan aivovammoista ja NHL:n vuosien varrella muuttuneesta suhtautumisesta niihin.

Nykyinen KalPan päävalmentaja on avoimena omasta loukkaantumisestaan vuonna 2004. Tuolloin jo Philadelphia Flyersissa pelannut Kapanen joutui Darcy Tuckerin päähän kohdistuneen taklauksen uhriksi. Videopätkä taklauksesta on yhä YouTubessa nähtävänä. Rajun tärskyn saanut Kapanen hoipertelee omin voimin kohti omaa vaihtopenkkiä, vaikkei pysy jaloillaan.

Kapanen kertoo jättäneensä tapahtuman jälkeen lääkärintarkastuksen väliin välttääkseen seitsemän päivän tauon – vain, että voisi jatkaa pelejä terveytensä uhalla. Nyt Kapanen on omaakin toimintaansa kohtaan kriittinen.

– Se oli jälkiviisaasti typerä valinta. Voin sanoa, että olin tietyllä tavalla onnekas, kun siitä ei tullut pahempia seuraamuksia. Pää ei varmasti ollut ihan normaalissa kunnossa, ja seuraavalla taklauksella olisi voinut olla vakavat seuraukset, kertoo kirjassa haastateltu Kapanen.

 

Entinen NHL-tähti muistelee myös joukkuekaverinsa Keith Primeaun vaikeampaa kohtaloa aivovammojen kanssa.

– Vielä viisi vuotta myöhemmin hänellä oli aivotärähdyksen oireita ja hänen piti ottaa päiväunia pimeässä huoneessa. Se tuli siis nähtyä aika läheltä, ja se on vaikuttanut myös omaan suhtautumiseen asiaan.

Primeaun ja Eric Lindrosin pelaajauran loukkaantumisia muisteleva Kapanen arvostelee etenkin aiemmin NHL:ssä elänyttä kulttuuria, joka on hitaasti muuttumassa. Parhaillaan NHL sovittelee aivovammoja koskevia oikeudenkäyntejään entisiä pelaajia vastaan. Kapanen kertoo etenkin pelaajien oman suhtautumisen ottaneen pienen askeleen parempaan jo tuolloin.

– Aiemmin päävammat olivat vaiettuja salaisuuksia, machokulttuuria, jossa piti pelata, vaikka päähän koski. Tuollainen kulttuuri veteli kenties viimeisiään, ja terveyttä opittiin arvostamaan enemmän, kertoo Kapanen kirjassa. HäSa

Menot