Kiekko Kolumnit

Sihvonen: Liigan uusi sanktiolinjaus on upea siirto – "Olisi järjetöntä enää lähteä törmäämään avojäällä"

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Olen usein kovistellut Liigaa monesta asiasta, kun suuri sekalainen seurakunta, jossa jokaisella seuralla on (huuto)äänioikeus ja melkeinpä veto-oikeus, ei ole saanut aikaan järkeviä, rakenteellisia linjauksia eri jääkiekkoasioiden suhteen.

Vaan nyt on eri ääni kellossa! Liigan päätös ankaroittaa huomattavasti sanktioita päähän kohdistuneiden taklausten osalta on upea siirto ja tulee ns. kreivin aikaan.

 

En pidemmällä tähtäimellä sinänsä usko yhteiskunnan millään saralla – enkä niin muodoin jääkiekkoilunkaan osalta – kovempien rangaistusten logiikan toimivuuteen. Mutta ennen kuin jääkiekkoilu globaalisti muuttaa sääntöjään, esimerkiksi sitä odotellessamme, että avojään taklaukset kielletään säännöllä, on erinomainen asia, että Liiga tempaisi nyt koko kiekkoilevaa maailmaa askarruttavaan asiaan viisaan etuoton.

Aivan syvimmiltään tulkitsen tätä uutta tilannetta niin – pitää muistaa, että jo viime viikolla Liigan kurinpitodelegaatio linjasi näin: ”Lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän” –, että Liigassa on nyt käytännössä kiellettyä avojään taklaaminen.

 

Tokikaan säännöt eivät edelleenkään faktisesti ottaen kiellä avojäällä taklaamista, mutta koska jokainen avojään taklaus on potentiaalinen osuma vastustajan päähän ja sitä mukaa mahdollisen ankaran sanktion piirissä, on järjetöntä ja edesvastuutonta lähteä törmäämään avojään ”pommeja” kohti vastustajaa.

Seuraava askel voidaan seuroissa ottaa jo ennen keskiviikon pelikierroksen ja joka tapauksessa ennen jokaisen joukkueen seuraavaa ottelua. Jokaisessa seurassa tiedetään tasan tarkkaan, ketkä oman joukkueen pelaajista ovat niitä, joilla on taipumusta viljellä noita ”pommeja”.

Niiden pelaajien kanssa tulee seurojen urheilujohtajan ja päävalmentajan pitää palaveri, jossa uusi muuttunut tilanne suhteessa taklaamiseen käydään visusti läpi.

 

Kantani on, ettei jatkossa enää typerä taklaaja ole yksin vastuussa hölmöilyistään. Myös seurojen hallitusten, urheilujohdon ja päävalmentajan on otettava vastuuta koko taklaamisasiasta.

Mieleni tekee huomauttaa, ettei käytännössä juuri koskaan pitkään Liigassa valmentaneiden Risto Dufvan ja Pekka Virran joukkueissa ole tapahtunut pahoja ylilyöntejä. Se todistaa, että myös valmentajat voivat niin halutessaan puhdistaa pelin.

Asiasanat

Päivän lehti

29.1.2020