Kiekko

Sihvonen: Tätä seikkaa Jukka Jalosen on pakko miettiä Leijonien pelissä – "Yllätysmomentti on menetetty"

Jääkiekkonalyytikko Petteri Sihvonen arvioi, että Jukka Jalosen on pohdittava uusiksi Leijonien toisen erän pelitapaa.
Päävalmentaja Jukka Jalonen
Leijonat koki Tshekille tappion lauantaina 3-1 -luvuin. KUVA: Pekka Rautiainen, arkisto

Jukka Jalosta on tullut pääosin kehuttua mennen, tullen ja palatessa viimeisen 15 vuoden aikana – eikä syyttä. Viimeksi löylytin Jalosta kunnolla joskus 2009 ja 2010, kun hän ei koutsannut Leijonissa kategorisesti HPK-lätkäänsä, vaan peluutti jotain välimalliin pelitapaa. Slovakian MM-kisoihin 2011 Jalonen korjasi kurssinsa.

Nyt, kun pitkästä aikaa kritisoin tai oikeammin pyydän Jalosta miettimään tekemisiään, on kyse huomattavasti pienemmästä – mutta sittenkin erittäin tärkeästä – seikasta.

Merkittävä osa viime kevään maailmanmestaruutta ottelu ottelulta oli se, että Leijonat pelasi läpi turnauksen pelien toiset erät sellaista yllätyksellistä nopeiden kääntöjen jääkiekkoa, jossa Suomi tavallaan pelasi jopa vastoin omia perinteisiä pelaamisen perusperiaatteita, jossa kahden hyökkäysrytmin sijaan viljeltiin melkeinpä vai yhtä.

 

Olen nyt tarkalla silmällä seurannut läpi kaikkien kauden 2019-2020 EHT-turnausten tätä toisen erän pelaamisen tematiikkaa Leijonilta. Akuuteimmat analyysini ovat käsillä olevasta Ruotsin turnauksesta, ne tukevat aiempien turnausten havaintojani: vastustajat tietävät Jalosen toisen erän metkut, yllätysmomentti on menetetty.

Sekä torstaina Venäjää että lauantaina Tshekkiä Leijonat menetti huomattavasti otettaan pelin virtauksesta toisissa erissä. Ja syy oli ilmeinen: peliin hyökätessä tilaa tekevän rytmin puuttuminen repertoaarista!

Eikä ongelma ole ollut yksin se, mitä toisessa erässä tehdään hyökätessä, kun Jalosen ohje pelaajille tuntuu olevan se, että on prässättävä vastustajaa, vaikka sitten myöhässä. Eli ongelma koskee vaillinaisen hyökkäämisen seurauksena myös puolustamista.

 

Ehdotan Jaloselle, että hänen tulee vielä kerran arvioida hyvin kriittisesti sitä, miten hän aikoo Leijonia peluuttaa ottelujen toisissa erissä Sveitsin MM-kisoissa.

On todella mielenkiintoista katsoa, miten Leijonien toisen erän lätkä toimii Ruotsin EHT-turnauksen päätösottelussa Tre Kronoria vastaan.

Menot