fbpx
Kiekko

Sihvonen: Viidellä viittä vastaan Leijonat huikenteli läpi ottelun – "Voitto oli ratkaistava ylivoimalla"

Jukka Jalosen Leijonat pelaa tällä hetkellä hieman eri hengessä kuin parina edellisenä kautena, ja myös eri tavalla, mitä olympialaisissa, analysoi Petteri Sihvonen Suomen 2–1 -voittoa Latviasta.
Mikael Granlund ratkaisi Suomelle voiton ottelun viime minuuteilla ylivoimalla. KUVA: Pekka Rautiainen

Jukka Jalosen Leijonat pelaa tällä hetkellä hieman eri hengessä kuin parina edellisenä kautena, ja myös eri tavalla, mitä olympialaisissa.

Leijonat hyökkää! Aivan kuin Jalonen esikuntineen olisi päättänyt hyödyntää Nokia Areenan yleisön tuomaa energiaa ja kotikaukalon tuomaa itseluottamusta.

Suomi löi Latvian maalein 2–1, mutta Latvia todella pani Leijonat koville.

Ja mikä olikaan Latvian konsti? Latvia oli skoutannut eli tutkinut, miten Leijonat pelasi Norjaa vastaan. Latvia vastasi esimerkiksi etenkin keskialueella kenttätasapainolla kenttätasapainoon. Se tarkoitti, ettei Leijonilla ollut mitään saumaa viljellä Norja-pelin ristipistojaan. Suomi joutuikin hieman muuttamaan muun muassa viivelähtöään.

 

Hyökkäysalueella Leijonat sai aikaiseksi riittävästi pitkiä hyökkäyksiä, mutta ei niinkään maalipaikkoja. Latvia pelasi toisaalta tiukan noppavitosen keskustaan, toisaalta se kamppaili rajusti ja vahvasti jopa härkä Teemu Hartikaisen tyylistä vahvaa pelaajaa vastaan kulmissa.

Olen hieman kahden vaiheilla, kuinka kovan kritiikin antaisin siitä, että Leijonat pelaa hyökkäysalueella turhankin rohkeasti. Kahden pakin ja yhden hyökkääjän kolmio siniviivan tuntumassa mahdollistaa aloittamaan isojakin rotaatiopelejä, joissa puolustajat viilettävät ympäri hyökkäysaluetta. USA:ta vastaan odotan, että pakit keskittyvät rotaatio-osallistumisen sijaan toimittamaan kiekkoa enemmän viivasta maalille.

 

Edellä mainittu – rotaatiot ja muu – näyttää johtavan siihen, että vaikkapa Sami Vatanen hurjastelee turhankin pidäkkeettä ympäri kaukaloa. Voi olla, että pakkienkin lupa osallistua hyökkäämiseen johtaa lisäksi siihen, että oman alueen puolustaminen ei ole heille prioriteettina riittävän selkeä ykkönen.

Oman alueen puolustaminen on aavistuksen rauhatonta. Kyse on aluksi mainitsemastani Leijonien tavasta hyödyntää kotikaukalon edun tuomaa saumaa olla aloitteellinen kaikessa, turhankin aloitteellinen.

Kolmas erä oli hieman hämmentävä Leijonilta. Peli virtaili valtoimenaan päästä päähän. Viidellä viittä vastaan pelattaessa Leijonat paikoin huikenteli läpi ottelun.

Niin muodoin voitto oli ratkaistava ylivoimapelillä, kun peruspeli on tukkoista. Ja toki Latvia oli sitkeä vastarinnassaan.

Menot