Kiekko

Sihvoselta napakat terveiset Nuorten Leijonien päävalmentajalle – "Kaikki menee vihkoon, jos peli ei ole kunnossa"

Päävalmentaja Jussi Ahokkaan ensimmäinen veto Nuorten Leijonien kanssa päättyi puolivälierätappioon Tshekille tammikuussa 2018.

Ahokas on kommentoinut julkisuudessa epäonnistumista suurpiirteisesti, että menestyksen kannalta isot ovat henkisellä puolella ja miten joukkue saadaan heittäytymään. Lisäksi Ahokas on analysoinut viime kisoja niin, että hyökkäyksiin ei saatu pakkia mukaan.

Vuodenvaihteessa Ahokas saa joukkueineen uuden mahdollisuuden.

– Jos Ahokkaan mielestä henkiseen puoleen ratkeaa, ilmeisesti hän myöntää, että hän epäonnistui hengen valmentamisessa. Kun siellä oli viime kisoissa nyt NHL:ssä illasta toiseen pelaavia Miro Heiskasta ja Henri Jokiharjua, ihmetyttää se, miksi heistä ei saatu mitään irti. Ahokkaan pelitapa oli siihen suurin syy. Pelattiin sellaista peliä hyökkäyksenrakentelussa, että pakki-pakki -syöttö ja ylöspäin. Heiskasenkin tasoinen pelaaja kiskoi pystyyn ja heitti kiekon päätyyn, Sihvonen sanoo.

– Sanon suoraan, että joukkueessa voi olla millaisia pelaajia tahansa, mutta kaikki menee vihkoon, jos valmentaja ei osaa organisoida peliä. Vastuu siitä on Ahokkaalla. Peliin on tultava muutos, jos joukkue aikoo menestyä. Pelin on nyt vastattava Ahokkaan puheita.

Sihvonen ihmettelee myös sitä, miksi valmentajana täysin kokematon entinen NHL-pelaaja Tuomo Ruutu nousi Nuorten Leijonien valmennustiimiin.

– Viime vuoden Nuorten Leijonien kisoissa Sami Salo oli pelkkä statisti, kuten oli Teppo Numminen Lauri Marjamäen Leijonien valmennustiimissä jääkiekon maailmancupissa. Ei Ruudulla voi olla niin paljoa annettavaa kuin valmentajalla pitäisi olla tuossa tilanteessa, Sihvonen toteaa.

– Kun Jukka Jalosen valmennustiimi luotsasi kultaa Nuorissa Leijonissa keväällä 2016, ei siellä penkin takana ollut yhtään juuri uransa lopettanutta NHL-pelaajaa. Sen verran mitä olen Ruutua tv-asiantuntijana kuullut, voi olla, että ehkä hän on sitten pantannut asiantuntemustaan. Ei hän ole osannut jäsennellä sellaisia asioita, joita siellä Pihtiputaan suunnalla seniorikansalaiset eivät osaisi laukoa.

Menot