Kiekko

Sihvosen analyysi: Kärppien muutokset toivat voiton, mutta HIFK on löytämässä uuden identiteetin

Kärpät tasoitti välieräsarjan HIFK:ta vastaan voittamalla helsinkiläiset maalein 4-3 jatkoerässä. Ottelusarjassa pelataan enemmästä kuin pääsystä finaalipeleihin.
 
HIFK on löytänyt itselleen uuden peli-identiteetin, Meidän pelin. On mielenkiintoista nähdä, rakennetaanko Meidän pelin kautta seuralle jopa uutta brändiä.
 
Päävalmentaja Ari-Pekka Selinin johdolla – ja Meidän pelin keinoin – HIFK on noussut peräti kauden 2017-2018 mestarikandidaatiksi. HIFK:lla on ollut yritystä pelata milloin Raimo Summasen johdolla Luontoäidin jääkiekkoa, milloin Antti
Törmäsen komennossa Käkikellolätkää. Vasta nyt näyttäisi, ettei HIFK:n tekeminen ole sattumanvaraista ja puuskittaista.
 
Selinin HIFK kuului päättymässä olevan sesongin alussa niihin joukkueisiin, jotka lähtivät ”nopeuttamaan” pelaamistaan. HIFK:n onneksi joukkue sai jo CHL-peleissä tuta, ettei homma toimi. Selin esikuntineen turvasi tunnetuin tuloksiin Meidän peliin.
 
Merkille pantavaa on, ettei Selin saanut aikoinaan HPK:ssa Kerhon peliä toimimaan täkäläisen vaatimustason mukaan. Nyt, vuosia myöhemmin, Selin peluuttaa liki samaa lätkää Stadin Kingeissä, mutta paremmin elkein ja tuloksin.
 
Liigan välieräsarjassa Kärppiä vastaan ei pelata vain jatkopaikasta finaalipeleihin. Kyseessä on myös pelitavallisten ideologioiden vääntö paremmuudesta. Kärpät on ensimmäinen joukkue päävalmentajansa Mikko Mannerin johdolla, joka on tuomassa uskottavan pelitavan haastamaan perinteistä suomalaista pelikirjaa. Mannerin pelikirjasta käytetään nimeä Kärpät-Kanada-lätkä.
 
Kärppien ja HIFK:n sarjan voitot ovat nyt 1-1. Ei voi sanoa vielä, että Meidän peli olisi peitonnut Kärpät-Kanada-lätkän, mutta nerokkuutensa HIFK:n pelaaminen ja pelitapa on näyttänyt. Kiinnittää huomiota, miten mukautuvaisesta pelisysteemistä on kyse. Kärpät pyrkii panemaan pelin virtauksen vuolaaksi kaukalon päästä päähän, mutta HIFK kykenee hyökätessään tarvittaessa tekemään tilaa, tarvittaessa voittamaan tilaa.
 
Kärpät-Kanada-lätkä on myös joutunut tai oikeammin kyennyt sopeutumaan HIFK:n Meidän peliin. Merkittävin muutos nähtiin, kun Kärpät hieman luopui keskialueen ylibuukkauksistaan ja siirtyi pelaamaan enemmän kenttätasapainoa. 
 
Näin pelaamalla Kärppien puolustusvalmius korvaa sen, minkä joukkue asetelmassa menettää hyökkäystensä yllätyksellisyydessä.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic