fbpx
Kiekko

Sihvosen kommentti: HPK edistyy Mika Toivolan komennossa

Jääkiekkonalyytikko Petteri Sihvonen näkee HPK:ssa tapahtuvat muutokset kehitysaskeleina.
KUVA: Pekka Rautiainen

Eilinen HPK:n järjestämä tiedotustilaisuus koskien valmentajauutisia oli laadultaan paras, jossa olen ollut pitkällä urallani. Tiedottaja Kati Savolainen piti upeasti ohjat ja hoiti kaiken istumajärjestyksiä myöden.

Harvoin lätkäorganisaation tiedotustilaisuudessa päästään niin ammattimaiseen dialogiin kuin tiistaina päästiin. Kerhon puolelta muutoksen nimi parempaan on: Mika Toivola, urheilujohtaja.

Enää haastateltavien puolella tällaisissa pelin sisältöjä ja valmentajuutta koskevissa tilaisuuksissa ei toikkaroi esimerkiksi toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Näin se pitää ollakin, Toivola on ottanut organisaatiossa isännän otteet.

 

Toivola ohjasi keskustelua, päävalmentaja Antti Pennanen säesti vahvana sivuadjutanttina; ja ääneen pääsivät myös asiallisin suunvuoroin A-junioreiden ensi kauden päävalmentaja Janne Sinkkonen ja HPK Akatemiasta päävastuun ottava Niko Kapanen. Haastateltavien puolella istuivat myös B-junioreiden päävalmentajan tehtävässä jatkava Janne Kujala ja A-junioreista Liigaan hyppäävä turkulainen Juuso Nieminen.

Olisi ollut suotavaa, että HPK-Juniorijääkiekko ry:n valmennuspäällikkö Max Kenig olisi ollut pöydän takana vastaamassa Kerhon juniorilätkän hieman sotkuisesta tilasta.

Nyt Toivola joutui onnettomaan asemaan, kun hän joutui latelemaan kestämättömät kenigläiset litaniat siitä, miten seurassa ei enää valmenneta peliä, vaan valmennetaan pelin yksityiskohtia kuten 1 vs 1- ja 2 vs 2 -kamppailutilanteita.

Kuin huomaamattaan Toivola tuli vetäneeksi maton siinä kohtaa sen työn, tyylin ja työskentelytavan alta, jota Timo Lehkonen aikoinaan viljeli menestyksellä HPK:ssa.

Toivolan puheenvuoron aikana päävalmentaja Pennanen kiemurteli omassa penkissään vaikean näköisenä. Pennasesta näki, että hän näkee, että pieleen menee junioripuolella.

 

Lue lisää: HPK:n valmennusryhmiin isoja muutoksia ensi kaudeksi – Nieminen liigajoukkueeseen, Sinkkonen U20-päävalmentajaksi, Kapanen akatemian rehtoriksi

 

Muutoin Toivola linjasi briljantilla tavalla sen, miten hän tehtävässään operoi yhtäältä tässä ja nyt akuuteissa kysymyksissä, ja toisaalta on olemassa iso kuva, joka tullee kuntoon ajan kanssa. Oikeastaan kaikki nyt esillä olleet siirrot tulevat akuuttiin tarpeisiin.

Kokenutta ja suhteellisen meritoitunutta Sinkkosta tarvitaan A-junioreihin, joiden taso alkaa pelaajiston osalta olla laskussa. Kapanen on paitsi osaaja myös kova nimi ja kasvot HPK Akatemialle. Ja Ville Viitaluoman pesti C-junioreissa herättää sekin uskoa – ainakin paperilla.

Näin muodoin Toivola myönsi vähintäänkin rivien välissä, että korjausliikkeitä oli tehtävä nykyiseen tekemiseen tasoon.

Kun seuran oma valmentajaputki ei tuota enää juurikaan uusia tapoloita, pennasia, saloja ja tiilikaisia, oli katseet käännettävä muualle.

 

Vaikka Toivola kompuroikin tiedotustilaisuudessa pahoin seuran junioripuolen peli-identiteettiasian kanssa; vaikka Sinkkoselle oli Toivolan puolelta ilmeisesti jäänyt rekrytoinnin yhteydessä tekemättä pelikirjakuulustelu ja harjoitepankin tarkistus, on HPK:n toiminta laajemmissa silmänaloissa ottamassa valtavia kehitysaskeleita.

Taso, jolla tilaisuudessa HPK seurana keskusteli median kanssa, oli korkea, ellei jopa korkein suomalaisen urheilutiedotustilaisuuksien historiassa.

Hiljalleen uppiniskaisimmatkin oivaltavat, miten äärimmäisen tärkeää oli ja on, että Kerholla on urheilujohtaja, ja vieläpä osaava sellainen.

Menot