Kiekko

Sisäoppilaitoksen ankara kuri, yliopistopaineet, lupa tehdä virheitä – Tomi-isä kertoo Erik Haulan erilaisesta reitistä Stanley Cupin finaaleihin

Kun Erik Haula oli 12-vuotias, hän teki isänsä Tomi Haulan kanssa erilaisen ratkaisun. He päättivät, että parasta Erikille olisi se, että hän menisi yliopistoon opiskelemaan Pohjois-Amerikkaan.

Huippujääkiekkoilijan uran tavoittelu pitää sisällään aina tiettyjä riskejä, eikä isä halunnut että poika laittaa kaiken jääkiekon varaan koko elämää silmällä pitäen. Koulutus kasvattaisi ja antaisi enemmän vaihtoehtoja uran jälkeen. Elämänkatsomuskin laajenisi, kun kaikkea ei näkisi vain jääkiekkoilijan kuplasta.

– Sen verran mitä jääkiekkoilijoita olin seurannut, he eivät tienneet, että elämässä on muutakin kuin jääkiekko. Elämää kuitenkin on jääkiekon aikana ja sen jälkeenkin. Huomasin, että jääkiekkoilijat eivät pääse usein kokemaan sitä mitä muut arkielämässä pääsevät kokemaan. Moni ihminen ajattelee, että opiskelu on ollut ihmisen parasta aikaa, Tomi Haula kertoo Hämeen Sanomille.

– Nuorena jos vain harjoittelee ja pelaa, jääkiekko alkaa maistua puulta. Jos opiskelee samalla, menee asia usein niin, että on mukavaa päästä opiskelupaineista harjoituksiin.

 

Erik Haula oli pelannut 16-vuotiaana Ässissä A-nuorten SM-finaaleissa. Sen jälkeen edessä oli hyppy tuntemattomalle maaperälle Pohjois-Amerikassa.

Vielä kymmenen vuotta sitten reitistä rapakon takana oli vain vähän tietoa olemassa. Neuvonantajia ei löytynyt, joten isä-Haula joutui etsimään tiedon itse.

Haulan tulevaksi tieksi valikoitui sisäoppilaitos Shattuck St. Mary’s, joka oli profiloitunut huippujääkiekkoilijoita hautovaksi tehtaaksi. Lukion ovat käyneet sellaiset maailman absoluuttiset huippupelaajat kuin mm. Sidney Crosby, Jonathan Toews, Nathan McKinnon, Zach Parise – ja Erik Haula.

– Erik oli lahjakas, mutta olin laskenut että hän tarvitsee aikaa kehittyä ja puhjeta fyysisesti kukkaan. Kukaan ei osannut neuvoa meitä asiassa, joten aloin selvittää asioita ja löysin Shattuck-St. Mary’sin. Nopeasti kun katsoin internetistä keitä muita koulua oli käynyt, ratkaisu oli helppo tehdä.

Minnesotan osavaltiossa sijaitsevan Shattuckin kiekko-ohjelmaa veti mies nimeltä Tom Ward, joka ei ollut valmentajana mikään pullantuoksuinen isoäiti. Hänet tunnetaan ehdottomuudestaan ja ammattitaidostaan. Wardin filosofiaan kuului esimerkiksi palautteen antaminen raakana pöytään.

Pienessä Faribaultin tuppukylässä sijaitseva sisäoppilaitos tunnetaan lähes militanttisesta kuristaan. Nukkuumaanmeno- ja ruokailuajat olivat esimerkiksi ennalta määrättyjä.

Se ei Erik Haulaa säikäyttänyt, hän pitää Wardia edelleen uransa parhaana valmentajana. Kuri kasvatti ja valmisti häntä huippu-urheilijan elämää varten.

– Ward on ihan diktaattori, oikea mulkku. Mutta hän on myös maailman paras koutsi, Tomi Haula säestää.

– Jos olet huippu-urheilija, sinun on elettävä huippu-urheilijan tavalla. Miten nukut, miten syöt, miten harjoittelet, ei se ole lopulta sen monimutkaisempaa.

 

Sisäoppilaitosvuoden jälkeen Haula kiekkoili yhden kauden USHL-sarjassa Omaha Lancersissa ja kaksi kautta Minnesotan yliopistossa, jossa Haula oli johtavia pelaajia. Onnistumiset poikivat NHL-sopimuksen Minnesota Wildin kanssa.

– Olen sitä mieltä, että Euroopasta kannattaa tuoda perustaidot, Suomesta voi saada paljon mukaansa. Kun sen yhdistää pohjoisamerikkalaiseen tapaan, tulee parhaita paketteja. Kun Erik oli asunut Pohjois-Amerikassa, se valmisti häntä oppimaan kielen ja ymmärtämään ympäristöä. Hän ymmärsi oppia käyttäytymään ja sen miten maa ajattelee. Moni poika ei osaa edes kätellä, kun he tulevat uuteen kulttuuriin, se tuo mukanaan vaikeuksia, Haula pohtii.

Vegas Golden Knightsin paidassa Erik Haula on puhjennut kukkaan ja pelaa maailman kovimpia seurajoukkuepelejä, Stanley Cupin finaaleja.

– Ei minua ole pätkääkään kiinnostanut se, mitä mieltä joku on siitä, mitä olemme tehneet. Olemme tehneet vain ratkaisun ja edenneet sen mukaisesti. Ei se kaikille sovi. Ei tässä ole mitään, että olemme halunneet näyttää jotain. Jos tämä on avannut ihmisten silmiä, että on toisiakin polkuja, hyvä niin, jääkiekkoagenttina työskentelevä Tomi Haula ynnää.

 

Minnesota Wildissa Erik Haula oli taustavoima, josta näkyi nimekkäämpien pelaajien takaa vain korvanpuolikas. Uudessa joukkueessa hän on noussut kakkosketjun ja ylivoiman tuloksentekijäksi. Haula kiitti vastuusta pamauttamalla runkosarjassa eniten maaleja ylivoimalla Vegasin joukkueesta ja neljänneksitoista kovimman määrän koko NHL:ssä.

Tomi Haulan mukaan se kertoo paljon Haulasta – mutta myös Vegas Golden Knightsista ja sen antamasta mahdollisuudesta.

– Päävalmentaja Gerard Gallant on painottanut, että onnistuakseen täytyy olla mahdollisuus epäonnistua. Virheitä saa tehdä. Jos ei saisi tehdä, miten voi edes yrittää mitään? Minnesotassa jos hakkaa vain kiekkoa päätyyn tai ristikulmaan, ei se kanna pitkälle.

– Erik pelasi jo yliopistosarjassa sarjan parhaassa ylivoimassa. Minnesota Wildissa hän ei saanut edes yhtä kertaa harjoitella ylivoimassa.

Vegas Golden Knightsin tarina on vertaansa vaille NHL-kentässä. Muiden ylimääräisistä pelaajista laajennusdraftissa kasattu joukkue on yllättänyt kaikki. Harva antoi sille mahdollisuutta ennakkoarvioissa selviytyä edes pudotuspeleihin NHL:n yksilökeskeisessä tähtikimalluksessa.

Monet sanat ovat jo syöty ja edessä oleva loppuhuipennus voi olla kaikkien aikojen NHL-sensaatio.

– Se palauttaa uskoa urheiluun. Joukkueet voittavat mestaruuksia, eivät yksilöt. Uskon, että Vegasin tarina voi myös muuttaa NHL:n rakenteita, Haula sanoo. HäSa