Kiekko

Stanley Cup oikeaan osoitteeseen – Sihvonen: "Vegasin tuhkimotarina ei ollut lähelläkään mennä maaliin"

Ei kahta sanaa, Washington Capitals oli suvereenisti parempi jääkiekkojoukkue NHL:n finaalisarjassa kuin Vegas Golden Knights. Washington suorastaan kiitti ja kuittasi Stanley Cupin nimiinsä Vegasin juurikaan kykenemättä pyristelemään vastaan.

Washingtonille huomattavasti pahempi kanto kaskessa oli välieräsarjan Tampa Bay Lightning. Tampa pelasi upeaa lätkää verrattuna Vegasiin. Mielestäni Tampa oli monilla mittareilla jopa parempi kuin Washington, mutta pääkaupunkilaiset löysivät tarvittavat konstit lähinnä puolustustoimenpitein kaataa välierävastustajansa.

 

Vegasin ongelma Washingtonia vastaan oli pelaamisen hitaus. Vegas pyrki kääntämään peliään niin nopeasti, että lopulta se hidastui. Vegasin vastahyökkäyspeli Washingtonia vastaan oli jatkuvaa ali- tai tasavoimaista pyristelemistä.

Vegasin tavaramerkki finaalisarjassa oli se, että joukkue luopui tämän tästä – tai oikeastaan jatkuvasti – pelivälineestä siirtokiekoin, syöttösiirtokiekoin ja päätykiekoin. Vegasin pelitavassa on paljon samaa, mitä Suomessa viljeltiin aikoinaan 90-luvun ns. prosenttilätkässä.

Kun Washington lisäsi kera taitavampien pelaajiensa kiekkokontrollia finaalisarjan toisessa ja etenkin kolmannessa pelissä, Vegas putosi ennätysmäisen tylysti kyydistä. Sarjan neljäs ja viides peli eivät olleet enää NHL:n loppuotteluiden arvoista peliä, niin statistin osaan Vegas lankesi.

 

Vegas ehti talven mittaan nousta monien suomalaistenkin NHL-seuraajien suosikiksi. Tämä osoittaa huonoa jääkiekkomakua tai ehkä ennen muuta sitä, että Vegas keräsi Suomestakin vaiheilleen aivan turhia sympatiapisteitä siksi, että se lähti sesonkiin 2017-2018 laajennusjoukkueena. Vegasin tuhkimotarina ei ollut lopulta ollut lähelläkään mennä maaliin

On perusteltua ajatella, että Vegasin yltäminen aina NHL:n finaalisarjaan asti kertoo sittenkin enemmän NHL:stä kuin Vegasista. Se, ettei esimerkiksi Patrik Laineen ja Joel Armian joukkue Winnipeg Jets löytänyt konstia Vegasin kaatamiseen välierävaiheessa, kielii NHL-joukkueiden yleisestä taktisesta alennustilasta.

Nyt on selvää, että NHL:n mestaruuskannun suo ennemmin Aleksandr Ovetškinin ja kumppaneiden Washingtonille kuin Erik Haulan ja kumppaneiden Vegasille. Huippu-urheilussa mitataan ennen muuta osaamista – eikä sittenkään mitään sympatiaulottuvuuksia.

 

Jos Vegasin menneen ajan pelitapa vielä runkosarjassa eräänlaisen yllätysmomentin ja pelaajien täydellisen omistautumisen kautta saikin joukkueen yksilöt näyttämään paremmille, mitä he ovatkaan, oli finaalisarjassa toinen ääni kellossa. Jatkuva pelin pystyyn kääntäminen sai Vegasin pelaajat vaikuttamaan huonommilta, mitä he oikeasti ovat.

Washingtonin mestaruus perustui paitsi hyviin pelaajiin myös kiekkokontrollipitoiseen pelaamiseen. Jääkiekkoilun ja joukkuepallopeli-idean kannalta oli upeaa, että Washingtonin kärkikeskushyökkääjän trio – Jevgeni Kuznetsov, Nicklas Bäckström ja Lars Eller – palauttivat uskon siihen, että peli pitää tehdä nimenomaan senttereiden kautta. Vegasilta vastaava keskushyökkääjäpeli uupui aivan kokonaan.

Pelitapojen evoluutioon liittyvässä kilpailussa Washingtonin Capitalsin mestaruus kiinnittyy siihen traditioon, jonka lippulaivana on jo vuosia ollut Pittsburgh Penguins. Nämä kaksi joukkuetta vihjaavat, että sikäli jääkiekkoilukin on ainakin jossain määrin sivistynyt joukkuepallopeli, että pelaamisen keskiössä on pelivälineen syöttäminen sen ylettömän kuljettamisen sijaan.

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien jääkiekkoanalyytikko.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic