Kiekko

Suomalaiset antavat CHL-lähtöviivalla tasoitusta?

Bernissä viime kauden päätteeksi mestaruuden voittanut suomalaisvalmentaja Kari Jalonen avasi keskustelun jälleen kerran suomalaisten Liiga-joukkueiden kesäharjoittelun määrästä ja sisällöstä.

Kokenut huippuvalmentaja viittasi sunnuntaina Bernin kaadettua TPS:n 4-0, että Sveitsissä kesäharjoittelu on joukkueen aikaisemmin alkava yhteistoiminnan myötä joukkuetta palvelevampaa syksyn CHL-peleihin lähdettäessä.

– Sveitsissä jääkiekkoilijan kesäloma on vain kolme viikkoa. Ei ole kesäharjoittelurajoituksia, kuten Suomessa, Jalonen pamautti.

 

Liiga-seurojen ja Suomen jääkiekkoilijat ry:n – eli pelaajayhdistyksen – välisen yleissopimuksen mukaisesti pelaajat ovat kauden jälkeen neljä viikkoa harjoitusvapaalla. Lisäksi kesäkuussa pelaajat ovat neljä tai kuusi viikkoa ”omatoimisella harjoittelujaksolla”.

Yleissopimuksen mukaan pelaajille on annettava lomaa tai omatoimista harjoitteluvapaata 36 arkipäivää eli kuusi viikkoa. Niiden pelaajien osalta, jotka eivät lomavuoden loppuun mennessä ole täyttäneet 24 vuotta tai jotka eivät ole pelanneet Liigassa tai vastaavissa sarjoissa 300 ottelua, ”omatoimisen jakson” pituus on 24 arkipäivää eli neljä viikkoa.

Yhteensä siis pelaaja on neljä viikkoa lomalla kauden päätteeksi ja sen lisäksi neljä tai kuusi viikkoa omatoimisella harjoitteluvapaalla. Yhteisharjoittelu alkoi yleissopimuksen mukaan tällä kaudella 31. heinäkuuta alkaen.

Sopimus on voimassa 30.4.2018 saakka ja jatkuu sen jälkeen kaksi vuotta (kautta), ellei sitä jommankumman osapuolen toimesta irtisanota 10. tammikuuta 2018 mennessä kirjallisesti.

SJRY:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela on tietoinen Jalosen lausunnosta.

– Se antoi yliampuvan ja virheellisen kuvan. Olemme vuosia toivoneet, että valmennusjohdot tekevät pelaajille harjoitteluohjelmat, jotka ottavat huomioon yksilökohtaiset ominaisuuksien kehittämistarpeet, Saarela sanoo.

– Eikä mikään estä valmentajia esimerkiksi kontaktoimasta pelaajia omatoimisen jakson aikana.

 

JYPin päävalmentaja Marko Virtasen on Jalosen linjoilla ja näkee, että nykymalli ei ole paras mahdollinen etenkään CHL:ään osallistuvien Liiga-seurojen kannalta.

Viidettä vuotta seurassa päävalmentavan Virtasen JYP on Tapparan tavoin onnistunut voittamaan molemmat pelaamansa CHL-ottelut, mutta esimerkiksi uusien päävalmentajien voimin kauteen lähtevät TPS ja HIFK ovat olleet CHL:ssä vaikeuksissa.

– On kolme viikkoa aikaa harjoitella joukkueen kanssa yhdessä ennen kuin CHL alkaa. Olen yrittänyt herättää keskustelua, että omatoiminen harjoittelujakso loppuisi ja yhteisharjoittelu alkaisi aiemmin kuin 31. heinäkuuta, Virtanen toteaa.

– Nyt tulee jo riskejä sen suhteen, että miten valmiina pelaajat ovat CHL-otteluihin.

Virtanen ei kuitenkaan usko, että Liiga-seurat ja pelaajayhdistys palaisivat aikaisempaan malliin, että omatoimisesta jaksosta tultaisiin luopumaan.

Pelaajien kontaktoiminen on valmentajan näkökulmasta eri asia kuin harjoittelun laadukkuudesta varmistuminen.

– Elämme murrosvaihetta ja siinä pelaajan vastuu omasta kesäharjoittelusta kasvaa. Valmentajien halu on tietenkin kehittää pelaajia.

 

Harjoittelusta jää väkisinkin Virtasen mukaan uupumaan, jos pelaaja suorittaa sen ilman ammattilaisen valvontaa.

JYP-luotsi arvioi, että pelaajat tulevatkin tulevaisuudessa ostamaan valmennuspalveluita ulkopuolelta kesäharjoittelunsa laadun ylläpitämiseksi, mikäli toiminta on huipulle tähtäävää.

– Kun tehdään äärirajaharjoittelua, päästäänkö äärirajoille yksin ja kuinka laadukasta harjoittelu silloin on?

Argumenttina nykytilan puolesta puhuessa on saatettu käyttää NHL:ää, jossa pelaajat ovat useita viikkoja pois seuran harjoittelusta.

Virtanen kuitenkin välttäisi Liigan ja NHL:n vertaamista tässä suhteissa, koska sarjojen funktio on erilainen.

– Kyseessä on kaksi täysin eri asiaa. NHL:ssä pelaavat valmiit pelaajat, me puhumme kasvattajasarjasta. On lähdetty harhateille, jos puhutaan että onhan se muuallakin näin.

– Meillä on harrastajia niin paljon vähemmän kuin kovimmilla huippumailla. Me emme saa niin paljoa massaa, joten harjoittelun laatukysymyksissä emme voi antaa pätkääkään tasoitusta. HäSa