Kiekko

Tomek Valtonen ei ole Sportin suurin ongelma – ”Toimitusjohtaja ulos”

Vaasan Sport on ajautunut vaikeuksiin Liigassa. Tappiollinen alkukausi on saanut erään faniryhmän jopa boikotoimaan Sportin otteluita siihen saakka, kunnes päävalmentaja Tomek Valtonen on erotettu.

Sport on siis tilanteessa, jossa mikäli se antaa potkut Valtoselle, se näyttää taipuvan fanien painostukseen. Tai sitten se näyttää seuralta, joka ajaa puuhun Valtosen kanssa. Suurta käännettä Sportin tilanteessa kun ei ole näköpiirissä.

Kiekkokiuas-studion jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee, että siitä seura saa syyttää vain yhtä tahoa: Itseään.

– Tämä on umpisolmu. Tehtiin nyt niin tai näin, ollaan väärin päin. Sitä seurajohto nyt niittää mitä on kylvänyt Valtosensa kanssa. Mutta kun lähdettiin repimään Tomek ulos -lakanaa, se oli rankka virhe, kenties voisi toimitusjohtaja lähteä itse ulos. Huippu-urheilussa pitää pystyä sietämään paineita, Sihvonen hämmästelee.

Eikä tässä vielä kaikki. Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén veti pakasta yhden liigakauden hölmöimmistä lausunnoista.

Kurtén sanoi: ”Halusimme poistaa lakanan, koska siinä syytettiin yhtä henkilöä. Totuuden nimissä heikot tulokset johtuvat useammasta henkilöstä. Siellä on paljon pelaajia ja valmentajia päävalmentajan lisäksi.”

Eikö seurajohdon tulisi mennä peilin eteen kun itse on nämä henkilöt palkannut?

Sihvonen on Kurténin puheista pöyristynyt.

– He ovat se kollektiivi joka kantaa vastuun. Aika tyypillisesti, kuten suomalaiset kiekkojohtajat yleensä, itse ei ilmeisesti olla tehty virheitä. Fanien pitäisi ymmärtää yskä, ei Valtonen lopulta ole pahin este vaasalaisen jääkiekon kehitykselle. Kyllä syyt ovat siellä pykälän ylempänä, Sihvonen huomauttaa.

Sihvonen muistuttaa, että jos Sportin johto antaa Valtoselle potkut fanien on syytä olla huolissaan, sillä sama ryhmittymä valitsee Valtosen seuraajan. Se päätös ei ole hyvissä käsissä.

– Sportin liigataival kertoo siitä, että näillä kiekkojohtajilla ei ole hallussa edes perusasiat. Tietysti Valtonen on kiistatta epäonnistunut, mutta oleellista on kysyä, että onko tällä seurajohdolla kompetenssia palkata se uusi? Näemmä urheilujohtaja Markus Jämsäkin on mennyt jonnekin piiloon.