Kiekko

Uran päättyminen nosti Ville Viitaluoman tunteet pintaan – "Myllerrys on ollut kova"

171117, hpk, tps, smliiga, liiga, ville viitaluoma

Kiekkoväki pysähtyi torstaina ikävään uutiseen HPK:n tiedottaessa, että yhden 2000-luvun arvostetuimman HPK-pelaajan, Ville Viitaluoman, pelaajaura on tullut päätökseensä.

Viitaluomalla on jalkavamma, joka estää ammattilaisjääkiekon pelaamisen ja jonka kuntoutukseen menee myös siviilielämän kannalta pitkä aika.

Yli 30 vuotta jääkiekkoa pelanneen Viitaluoman on ollut pakko tehdä kipeä päätös siitä, että on luovuttava rakkaasta ja tärkeästä asiasta, josta on tullut myös ammatti.

Viitaluoma myöntää, että tunnemyrsky peliurasta luopumisen hetkellä on suuri.

– Myllerrys on ollut kova. Ei sitä osaa juuri nyt ajatella, mitä tässä oikein tulee tapahtumaan. Kaikki keskittyminen on nyt siinä, että jalan saa kuntoutettua, Viitaluoma sanoo.

Jokaiselle pelimiehelle on vaikeaa olla pakotettuna joukkueen toiminnasta sivussa, kun mieli tekisi jäälle, mutta vamma ei anna siihen mahdollisuutta.

Raastavaa se oli myös Viitaluoman kohdalla, jolla oli sopimus kaudesta 2018-19 HPK:n kanssa.

– Ihan hirveäähän se on ollut tietysti. Kaikki on tehty lätkän ehdoilla tähän saakka. Tietysti sen tiedostaa, että on valinnut lajin, jossa voi tapahtua mitä vain ja aina ei saa valita hetkeä, milloin ura päättyy. Kyllä jääkiekkoilijan mieli on sellainen, että ei haluaisi antaa periksi.

 

Viitaluoma pelasi merkittävän jääkiekkoilijan uran. Hän pelasi 745 Liigan runkosarjaottelua tehden näissä 419 tehopistettä.

Viitaluoman, 37, ammattilaisura alkoi HIFK:ssa kaudella 2000-01. HPK:n lisäksi keskushyökkääjä on pelannut Liigaa myös Pelicansissa, SaiPassa, Bluesissa ja Sportissa.

Lisäksi Viitaluoma pelasi neljällä kaudella Ruotsin pääsarjassa Luleån ja Örebron paidassa.

HPK:n kapteenina urallaan toiminut Viitaluoma pelasi myös yhdet aikuisten MM-kisat keväällä 2013.

Mutta uran päättymisen hetkellä Viitaluoma ei vielä ole pystynyt siirtymään käsiksi rakkaimpiin muistoihinsa matkan varrelta.

Sen aika on myöhemmin.

– Juuri nyt ajatukset ovat aika vähissä sen suhteen. Ajan saatossa muistoja varmasti nousee, mutta ei vielä. Jokainen päivä on ollut tietynlaista unelmaa, vaikka niihin ovat kuuluneet onnistumiset ja vastoinkäymiset. Täytyy myös olla kiitollinen, että näin pitkään on pystynyt pelaamaan, Viitaluoma pohtii.

 

Kaudeksi 2008-09 HPK:hon ensi kertaa siirtynyt Viitaluoma on tehnyt Hämeenlinnaan perheensä tukikohdan.

– Olemme aina viihtyneet Hämeenlinnassa ja kirjaimellisesti tästä on tullut myös koti. Olen urallani nähnyt monia paikkoja, mikä on ollut hienoa. Kaikkialla on hoidettu hommat hyvin, mutta HPK:ssa on silti ollut aina erityisen turvallinen ja hyvä fiilis. Hieno seura, hieno logo. Nostan hattua, Viitaluoma päättää.