Kiekko

Liiga-valmentajien tallipaikkoja runsaasti jaossa – "Tyypillistä tämä ei ole"

Vain viidellä Liigan päävalmentajalla on varmuudella sopimus ensi kaudesta.
Antti Pennanen on yksi monesta Liiga-valmentajista jonka tulevaisuus on tässä vaiheessa vielä hämärän peitossa.

Vain viiden Liigan päävalmentajan työsopimus jatkuu varmuudella ensi kaudella. Tallipaikkoja on potentiaalisesti siis runsaasti jaossa.

HIFK:n Ari-Pekka Selinin, HPK:n Antti Pennasen, Ilveksen Karri Kiven, KooKoon Tuomas Tuokkolan ja SaiPan Tero Lehterän sopimukset ovat päättymässä tähän kauteen.

Jukureiden Pekka Kangasalustan, KalPan Sami Kapasen, Sportin Ari-Pekka Pajuluoman ja Tapparan Jukka Rautakorven sopimukset päättyvät tähän kauteen, mutta sisältävät option seuraavasta kaudesta.

Hämeen Sanomat paljasti torstaina, että Pelicansin Ville Niemisen kolmevuotiseksi tiedotettu sopimus on sittenkin mallia 1+1+1. Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen myönsi, että Niemisen sopimus sisältää ”tarkastelujakson” ja että tiedottamisessa on tapahtunut virhe, mutta ei kommentoinut sopimustekniikkaa sen enempää.

Vain JYPin Lauri Merikivellä, Kärppien Mikko Mannerilla, Lukon Pekka Virralla, TPS:n Kalle Kaskisella ja Ässien Mikael Kotkaniemellä sopimus jatkuu varmuudella tämän kauden yli.

 

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola on ollut jo Ässien urheilujohtajana neuvottelupöydän toisessa päässä. Toivola näkee, että tilanne valmentajamarkkinoilla on poikkeuksellinen, mutta ei ainutlaatuinen.

– Tyypillistä se ei ole, että on näin paljon paikkoja kerralla potentiaalisesti auki. Mutta ei tämä täysin ennenkuulumatontakaan ole, Toivola sanoo.

Toivola on itsekin tilanteessa, jossa joutuu ratkaisemaan mitä seuran valmentajatilanteelle tehdään. HPK:n pääluotsi Antti Pennasen sopimus päättyy tähän kauteen.

– Suhtaudun asiaan niin, että ehdotus joka hallitukselle viedään eteenpäin, on tehtävä huolella. Päävalmentaja on tärkeimpiä palasia seurassa, siksi sen päätöksen täytyy olla hallittu. Oman seuran puolesta voin sanoa, että olemme Anttiin tyytyväisiä. Joukkue harjoittelee laadukkaasti, Toivola perustelee.

– Vaihtoehtoja voi varmasti nyt olla tyypillistä enemmän, mutta ajattelen niin, että tämä on kuin asuntokaupassa. Se ei tee tilannetta autuaammaksi, että katsojia on paljon. Tärkeintä on, että löytyy paras ostaja. Oli vaihtoehtoja 15 tai kaksi, tärkeintä on, että saa sen minkä haluaa.

 

Toivolan mukaan päävalmentajatilanteen ratkaisu on tärkeä myös pelaajamarkkinoilla.

– Moni seura haluaa katsoa miten kausi lähtee käyntiin. Lähtötilanne on se, että hyvin pitkälti pelaajat, jotka ovat haluttuja eivätkä hinnoittele itseään yli, voivat lähestulkoon valita seuran. Heille on tärkeää tietää kuka on päävalmentaja joukkueessa, Toivola avaa.

– Kun pakettia lähdetään rakentamaan tulevaisuutta kohden, aloitetaan usein valmentajasta. Se asettaa tiettyjä reunaehtoja. Jos valmentaja miellyttää ja prosessi herättää pelaajassa arvostusta, neuvotteluilla pelaajan kanssa on parempi todennäköisyys onnistua. Jos valmentajan ajatusmaailma ei miellytä, pelaaja voi valita toisen seuran.

Millainen henkinen takaraja HPK:lla on päävalmentajatilanteen ratkaisemisen suhteen?

– Päivämääriin en halua hirttäytyä kiinni. Jos omassa joukkueessa on päävalmentaja joka haluaa jatkaa ja seura haluaa jatkaa, prosessi etenee nopeasti. Usein tilanne on, että kun sarja lähtee syksyllä käyntiin, keskusteluja aletaan käydä noin kuukausi tästä. Se koskee myös niitä pelaajia joiden kanssa halutaan varmuudella jatkaa, Toivola toteaa.

– Sitten katsotaan saadaanko pidettyä ne, jotka haluamme vai pitääkö katsoa omista ja muualta korvaajia.

 

Jääkiekkosisäpiirissä puhutaan, että mikäli halutaan ennustaa niitä päävalmentajia, jotka ovat herkimmin potku-uhan alla, asiaa voi katsoa sopimustilanteista. Ne joilla sopimus on päättymässä, ovat kulurakenteeltaan helpoiten liipaisimella.

– Jos ihmiset nyt haluavat tällaisella spekuloida, on selvää, että kolmevuotisen sopimuksen purkaminen on aika kova isku seuralle, Toivola myöntää.

Päävalmentajana itsekin Ässiä, Lukkoa ja Pelicansia luotsannut Toivola kokee, että päävalmentajan vaihtamisia kesken kauden ei pidä koskaan tehdä kevyin perustein – jos niitä kannattaa tehdä lainkaan.

– Uskoisin, että minut tunnetaan siitä, että en usko valmentajavaihtoihin kesken kauden. Niillä ei useimmiten saada urheilullista hyötyä, mutta päinvastoin kulut kasvaa. Lähtökohtaisesti aina pitäisi löytyä muita toimenpiteitä vaikeilla hetkillä. HäSa

Heidän tulevaisuutensa on auki

Ari-Pekka Selin (HIFK) *

Antti Pennanen (HPK) *

Karri Kivi (Ilves) *

Pekka Kangasalusta (Jukurit) **

Sami Kapanen (KalPa) **

Tuomas Tuokkola (KooKoo) *

Ville Nieminen (Pelicans) ***

Tero Lehterä (SaiPa) *

Ari-Pekka Pajuluoma (Sport) **

Jukka Rautakorpi (Tappara) **

 

* Sopimus päättyy tämän kauden jälkeen

** Sopimus päättyy, mutta sisältää option seuraavasta kaudesta

*** Sopimus sisältää tarkastelujakson ja sopimus on Hämeen Sanomien tietojen mukaan mallia 1+1+1

Sihvosen kommentti: Arvostetaanko valmentajuutta?

Tulokasvalmentajia, katkolla olevia valmennussopimuksia, seuraavan kauden jatkoja optiolla – ja Ville Niemisen erikoissopimus.

Vaikka jokainen seura tekee omat ratkaisunsa omassa tahdissaan, aistin, että vielä jokunen vuosi sitten vahvoissa kantimissa ollut suomalainen lätkävalmentajuus on alkanut asettua kaltevammalle pinnalle.

Moni aivan työkykyinen menestynyt konkarivalmentaja lepää telakalla, ja heistäkin vain osa vapaaehtoisesti. Seuroille tuntuu sopivan paremmin keltanokat, jotka eivät ole niin kerkeästi vaatimassa sitä tai tätä organisaatioilta.

Viimeiset kolmisenkymmentä vuotta suomalaisessa jääkiekkoilussa on menty hyvinkin päävalmentajakeskeisissä merkeissä. On vain hyvä, että myös urheilujohtajat ovat ottaneet roolia, mutta olisi suuri virhe lähteä tulevaisuudessa polkemaan valmentajien asemaa. Jatkossakin päävalmentajat ovat kiekkoilumme tärkein kivijalka.

Urheilujohtajien on tuettava voimakkaasti päävalmentajia. Seuraava tärkeä askel olisi se, että jos seuran hallitus vaatii päävalmentajalle potkuja, samalla ovenavauksella lähtisi pystyssä päin omasta tahdostaan myös urheilujohtaja.

 

Päivän lehti

11.7.2020