fbpx
Kiekko

Välierät alkavat! – Tässä Tappara–HPK -sarjan kuumimmat taisteluparit

HPK:n ja Tapparan välieräsarja pitää sisällään erilaisia taistelupareja, jotka ratkaisevat monta asiaa ottelusarjan sisällä. Ennakoimme niistä merkittävimpiä.
KUVA: Tomi Vesaharju

Päävalmentajat

Kuva: Pekka Rautiainen

Antti Pennanen, HPK

Antti Pennanen on HPK:n päävalmentajana hakenut joka kausi jotakin uutta ja innovatiivista Kerhon pelitapaan. Tarve jättää oma jälki, ”keksiä peliä uudestaan”, on oikeastaan ajanut Pennasta hieman liikaakin.

Kaksi kautta meni Pennaselta etsiskellessä, mutta nyt viisasten kivi näyttäisi löytyneen. HPK pelaa edistyksellistä lätkää, jossa on löydetty hyökkäämisen kolmas rytmi eli alivoimaisensa hyökkäämisen toimivuus.

Tämä lisää Kerhon mahdollisuutta viljellä suurinta vahvuuttaan eli vyöryttelevää hyökkäysalueen hyökkäyspeliä. Sarjassa Tapparaa vastaan mitataan Pennasen kykyä säätää peliä suhteessa vastustajaan. Se ei ole ollut hänen vahvin puolensa.

 

Kuva: Pekka Rautiainen

Jukka Rautakorpi, Tappara

Jukka Rautakorpi on valmentajana hieman yllättäen ajautunut asemaan, jossa hänen seuraavista siirroistaan ei voi olla aivan varma. Hän on pian kahden kauden ajan säädellyt Tapparan pelitapaa välillä toimivaan, välillä heikompaan suuntaan.

Viime vuonna Tapparalla oli jalkeilla kaikkien aikojen joukkue, mutta sen heikoin lenkki päävalmentaja Rautakorpi. Tällä sesongilla Rautakorpi on valmentanut Tapparan taktiikkaa maltillisemmin, paremmalla pieteetillä.

Silti edelleen hänen vaiheillaan leijuu edelleen kysymys, mahtaako sieltä ilmestyä kani hatusta. Ei ole Tapparan kannalta ollenkaan hyvä asia, että suurin epävarmuustekijä seisoo pelaajapenkin takana.

 

Maalivahdit

Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Emil Larmi, HPK

Emil Larmi on ollut Antti Pennasen HPK-kauden ajan joukkueen vankkumaton tuki ja turva. Larmi ei kuitenkaan ole ollut liigaurallaan yhtä kovassa paikassa kuin nyt – monen muun tavoin HPK-joukkueesta.

Maalivahdin harteilla on aina kovat odotukset, sillä yksittäisten otteluiden ja ottelusarjojen kannalta – suuntaan tai toiseen – veskari voi tehdä suurimman merkityksen. Larmi on kuitenkin osoittanut, että päätä ei ole tähänkään mennessä huimannut.

Larmi on kertonut haluavansa seurata Juuse Saroksen jalanjäljissä. Tapparan kaataminen olisi hyvä askel siihen suuntaan.

Larmi on kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista, joten HPK-leirin kädet ovat ristissä sen puolesta, että paikat kestävät tämänkin ottelusarjan kuorman.

 

Kuva: Pekka Rautiainen

Christian Heljanko, Tappara

Christian Heljangon ympärillä on ollut paljon epäilyjä koko kauden ajan sen suhteen, että riittääkö Heljanko Tapparalle ykkösvahdiksi jos ajatellaan mestaruustason suorittamista? Välillä Tappara hankki maaliin tshekkivahti Miroslav Svobodankin, mutta hänestä ei lopulta uhkaajaksi Heljangolle ollut.

Lukkoa vastaan puolivälierissä Heljanko oli kuitenkin vahva ja torjui kiekot peräti 93,8 prosentin varmuudella. Tasonnosto oli iso, sillä runkosarjassa Heljangon lukema oli 90,3.

Epäilyjä Heljangon suhteen edelleen on, mutta HPK:n kaatamalla nekin soraäänet vähenisivät taas yksi kerrallaan.

Heljanko on joka tapauksessa paljon vartijana, sillä yksikin helppo maali voi delikaatissa pudotuspelimaailmassa kääntää äkkiä voimasuhteita ottelusarjassa.

 

Puolustajat

Kuva: Riku Hasari

Petteri Nikkilä, HPK

Petteri Nikkilä teki hurjan loikan eteenpäin tällä kaudella ja nousi kertaheitolla Liigan eturivin puolustajien keskuudessa. Aiemmin urallaan myös mustista hetkistä tunnettu, mutta huomattavasti kypsyneempi Nikkilä huokui TPS-sarjassa rauhallisuutta, joka levisi myös muuhun joukkueeseen.

Kokeneen Arto Laatikaisen pelikiellon vuoksi Nikkilän parityöskentely menee kolmeksi otteluksi uusiksi. Ylivoimapelissä Nikkilän on kyettävä myös ratkaisuihin, sillä Tapparaa vastaan ylivoimapeli ei saa sakata. Siinä Nikkilä on tärkeä siniviivan kapellimestari.

Tapparan puolustuksesta löytyy yksilöleveyttä ja -laatua, mitä HPK:n alakerrasta ei löydy, joten Nikkilän peliaikakuninkaana on onnistuttava näissä olosuhteissa tuomaan etua Kerholle.

 

Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

Valtteri Kemiläinen, Tappara

31 tehopistettä (10+21) runkosarjassa tehnyt Valtteri Kemiläinen on Tapparan “petterinikkilä”. Kemiläinen yli tuplasi viime kauden 15 pisteestään saldonsa ja iski samalla piste-ennätyksensä Liigassa – ja oli myös Tapparan tehokkain puolustaja.

Vaikka JYP-kasvatti Kemiläinen kykenee tehoihin, hän on juuri tapparalaiseen profiilin mukainen yleispuolustaja, jolta ei lyödy merkittäviä heikkouksia. Ylivoimalla oman mausteensa hämeenlinnalaisvinkkelistä antaa myös entinen HPK-pakki Teemu Suhonen, joka on ollut seurasiirronkin jälkeen ollut tällä kaudella todella tehokas Liigassa.

Kemiläiseltä odotetaan kuitenkin jälleen Tappara-leirissä siniviivalta laukausuhkaa, etenkin kun ykköstykiksi palkattu Otso Rantakari on ollut sivussa.

 

Hyökkääjät

Kuva: Tomi Vesaharju

Teemu Turunen, HPK

Teemu Turunen on yksi esimerkki siitä pelaajakehitystyöstä, mitä HPK:ssa on tehty.

Harva liigaseura edes katsoi Turuseen päin kolme vuotta sitten, mutta nyt hän nousi terävimpään liigaeliittiin kiskaisemalla 54 tehopistettä runkosarjassa. Turunen myös jatkoi TPS-sarjassa siihen mihin runkosarjassa jäi, piste-per-peli -tahdissa.

Nyt edessä on myös Turusen uran kovin haaste, sillä kärkipelaajiin ratkeaa paljon otteluiden voittamisessa. Heiltä odotetaan syystäkin tehoja ja jos kärkipelaajien oma peli on plusmerkkistä, joukkueella on sauma voittoon. Jos oma peli on miinuksella, muut kentät joutuvat kantamaan vastuuta kohtuuttomasti.

Tapparaa isoja nimiä vastaan onnistuminen helpommin sanottu kuin tehty, mutta Turusella on kaikki eväät kantaa vastuuta myös välierissä.

 

Kuva: Pekka Rautiainen

Kristian Kuusela, Tappara

Kristian Kuusela on pelannut viimeiset viisi kevättä Tapparan paidassa ja on aina ollut finaaleissa. Joukkoon mahtuu myös kaksi mestaruutta, joten Kuuselan ei tarvitse arvata mistä menestys koostuu – hän tietää.

Turusen tavoin 54 tehopistettä runkosarjassa viimeistellyt Kuusela on kiistatta Tapparan kiiltävin limusiini leveässä tallissa. Kuusela kuvastaa monelta osin Tapparan profiilia, jota Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kuvaili “jääkiekon Saksaksi”.

Kuusela ei hötkyile missään vaiheessa, oli valotaululla sitten tilanne mikä tahansa. Erikoistilannepelaamisessa Kuusela onnistuu löytämään tilat ja pystyy ampumaan vaikeistakin asennoista maaleja. Tilaa ja aikaa Kuuselalle ei voi hyökkäysalueella antaa.

 

Teksti: Samuel Savolainen ja Petteri Sihvonen

 

Lue myös: HPK kohtaa Tapparan – Seuraamme Kerhon ensimmäistä välieräpeliä

Asiasanat

Menot