Kiekko

Valtteri Puustinen pääsemässä liigavauhtiin – "Valmennuksella ei tule olemaan helppoa lähettää minua takaisin junioreihin"

HPK:n rohkea nuorten pelaajien käyttö tuo uusia nimiä liigakartalle.
Valtteri Puustinen.

HPK:n liigajoukkueen pitkä nimilista on sisältänyt tällä kaudella kymmenkunta pelaajaa, joilla on edustusoikeus myös Nuorten SM-liigassa. Se poiki liigadebyytin viime perjantaina Valtteri Puustiselle, joka jatkaa ”ylhäällä” myös ainakin keskiviikon kotiottelussa Vaasan Sportia vastaan.

19-vuotias laitahyökkääjä oli KooKoo- ja KalPa-voitoissa osa vähän pelannutta, mutta energistä nelosketjua, jossa kokeneemman Filip Riskan rinnalla viiletti myös toinen U20-joukkueen hyökkääjä, Jaakko Kuusisto. Puustinen sai tilastoihinsa yhden laukauksen maalia kohti ja yhden plussan tehotilastoon.

HPK:n valmennus oli ainakin apuvalmentaja Timo Turusen mukaan tyytyväinen näkemäänsä, sillä ketju loi peliaikaan nähden kiitettävästi maalipaikkoja.

– He pelasivat todella fiksusti Kouvolassa. He tekivät oikeita ratkaisuja ja keskittyivät hyvin omaan suorittamiseen. KalPaa vastaan maalipaikkoja oli vielä enemmän, Turunen kommentoi uuden liigaviikon alussa.

 

Puustinen itse oli luonnollisesti erittäin tyytyväinen 5–1-murskalukemin saavutettuun KalPa-voittoon. Hän on kuopiolaisseuran kasvatti, mutta siirtyi kaksi vuotta sitten HPK:n B-nuoriin. Tuolloin Hämeenlinnassa oltiin kiinnostuneita Puustisesta, jonka tie KalPan edustukseen näytti kiviseltä.

– Pelasimme silloin (B-nuorissa) KalPan kanssa HPK:ta vastaan playoffeissa. Voitimme sarjan toisessa ottelussa Kuopiossa, jonka jälkeen isä sanoi, että olisi paikka lähteä HPK:hon. Minua ei oikein kiinnostanut, mutta kun KalPa ei ottanut minua try-outeissa, tulin käymään Hämeenlinnassa ja sain paikan, Puustinen muistelee.

Kasvu liigapelaajaksi tapahtui oikeastaan vasta seuraavina HPK-kausina, kun nuoren miehen ruokavalio, päivärytmi ja harjoitusohjelma saivat erityistä huomiota.

– Pikkuhiljaa laitoimme asioita kuntoon, ja jälki alkaa nyt näkyä, Puustinen toteaa.

– Liigauran alku jännitti muutenkin, mutta kyllä omaa kasvattajaseuraa vastaan hallille tullessa oli perhosia vatsassa. Nyt niitä ei ainakaan pitäisi olla yhtä paljon.

 

Kahdeksan minuutin keskimääräinen ottelupeliaika ei vielä varsinaisesti riitä sisäänajoon liigatasolle, ainakaan kahdessa ottelussa. Silti Puustinen on päässyt muodostamaan jo käsityksensä nuorten ja miesten liigojen ratkaisevanlaatuisista eroista ja omista kehitystarpeistaan.

– Hyvin kyllä pysyin mukana täydessä vauhdissa ja kamppailuissa. Kulmaväännöissä on varmasti isoin ero nuoriin, kun on isompia äijiä vastassa. Pelin laadussa ja tietyssä peliviisaudessa on myös ero.

Puustinen haluaa luonnollisesti pelata keväällä mieluummin miesten kuin nuorten pudotuspelejä.

– Muutama maalipaikka saatiin luotua KalPaa vastaan eikä omissa tapahtunut mitään vahinkoja. Valmennuksella ei varmasti tule olemaan helppoa lähettää minua takaisin junioreihin, nuori hyökkääjä virnistää.

 

Tällä kaudella HPK on lainannut nuoria pelaajiaan Mestiksen LeKiin (Erkka Seppälä) ja TuToon (Roope Laavainen). Lisäksi suurin osa nuorista on harjoitellut kahden oman liigaseuran joukkueen mukana.

– Tiedämme, miten hyvää työtä meidän A:ssa tehdään, niin junioreihin lähettäminen ei ole hirveä alennus, Timo Turunen huomauttaa.

Se, jatkuuko Puustisen ja Kuusiston liigataival keskiviikon jälkeen, vaatii kuitenkin isoja onnistumisia myös pääsarjapeleissä. Laitahyökkääjät Janne Lahti ja Filip Krivosik ovat jo tehneet paluun harjoitusvahvuuteen, kuten myös puolustaja Markus Niemeläinen. Vain Niclas Almari ja mystinen pitkäaikaispotilas Ville Viitaluoma ovat varmuudella sivussa arkiotteluista Sportia ja Lukkoa vastaan. HäSa

Miesten Liigan ottelu HPK–Vaasan Sport Ritariareenassa kello 18.30.

Päivän lehti

21.1.2020