Kiekko

Yli 800 liigapelin Laatikainen HPK:n pakistoon – "Sanomattakin on selvää, ettei pelkillä nuorilla pelaajilla tulla menestymään"

Jääkiekkoliigan Hämeenlinnan Pallokerho on solminut yksivuotisen pelaajasopimuksen kokeneen puolustajan Arto Laatikaisen kanssa. Kahdella viime kaudella vasemmalta laukova kiekollinen puolustaja pelasi Tampereen Ilveksessä varakapteenina.

Laatikainen debytoi SM-liigassa kotikaupunkinsa Espoon Bluesissa jo kaudella 1998–99 ja on pelannut kotimaisessa pääsarjassa siitä asti lukuun ottamatta kolmea Ruotsin Elitserienissä vietettyä kautta 2008–11. 38-vuotiaalla Laatikaisella on tilillään Liigan nykypelaajista kolmanneksi eniten otteluita Ville Vahalahden ja Markus Kankaanperän jälkeen: 845. Näissä hän on tehnyt 283 tehopistettä (74+209).

Laatikainen on Suomen mestari JYPin ja Kärppien paidasta vuosilta 2012 ja 2015. Hän kuului A-maajoukkueeseen vuonna 2007, jolloin hän oli MM-joukkueen varamies.

Pelaaja jatkaa yhä mielellään peliuraansa kausi kerrallaan. Vaikka HPK:n joukkue on nuori, hän kieltää tulevansa valmentamaan uransa alussa olevia pelaajia.

– HPK:n soitto tuntui tietysti todella hyvältä. On hieno tilaisuus päästä edelleen pelaamaan Liigaa. Kerhossa pelaa paljon nuoria pelaajia, ja se on ollut koko Liigan kuva jo useamman vuoden. Siinä sivussa pysyy myös itse nuorena. Toivottavasti pystyn vastavuoroisesti auttamaan tilanteen tullen muutamilla tipseillä. Se lähtee kuitenkin jokaisesta pelaajasta itsestään, Laatikainen totesi tiedotteessa.

 

Laatikainen on HPK:n uuden urheilujohtajan Mika Toivolan ensimmäinen värväys. Hankinta täyttää selvän tarpeen Pallokerhon ensi kauden liigaryhmässä: puoliksi A-juniori-ikäinen puolustus tarvitsi kokemusta.

– Meillä on paljon nuoria puolustajia, jotka ottavat seuraavaa askelta, ja vahva tarkoituksemme on myös menestyä ensi kaudella. Arto tietää, mitä pelien voittaminen ja hyvän kauden pelaaminen vaatii. Hän on pitänyt itsensä urallaan todella hyvässä kunnossa, enkä usko, että kolmessa kuukaudessa on tapahtunut mitään syöksykierrettä, Toivola arvioi.

– Sanomattakin on selvää, ettei pelkillä nuorilla pelaajilla tulla menestymään. Muuten voisimme pelata pelkillä A-junioreilla.

Pelillistä roolia Toivola ei urheilujohtajana Laatikaiselle määritä, mutta tälle on suunniteltu isoa vastuuta.

– Odotamme häneltä hyvää peruspelaamista kahteen suuntaan, muttemme odota hänestä mitään pisteidentekijää. Hän pelaa tarvittaessa isot minuutit. Hänet sijoitetaan varmasti kahteen ensimmäiseen pariin.

 

Saksan Adler Mannheimiin lähtevä Joonas Lehtivuori jätti Kerhon puolustukseen ison aukon etenkin kiekollisella puolella. Toivola ajattelee, ettei Laatikainen tai kukaan muukaan tule varsinaisesti Lehtivuorta paikkaamaan.

– Emme hae kenenkään viimevuotisen pelaajan paikalle korvaajaa. HPK on rakentanut uutta joukkuetta jo ennen minun tuloani, ja jatkamme nyt sitä työtä, Toivola selvitti.

Toivolan mukaan muita vahvistuksia ei enää aktiivisesti haeta, vaan vasta tarvittaessa, kun harjoitusottelut näyttävät suuntaa.

– Sama koskee niin hyökkäystä kuin puolustusta. Jäädytämme tilanteen vähäksi aikaa ja katsomme, mihin suuntaan kelkka kääntyy. Kolmeen viikkoon ei kannata odottaa pelaajauutisia, mutta en sano, että joukkue olisi valmis.

Urheilujohtajan mukaan HPK:n pelaajapolitiikka johdu ainakaan pelaajamarkkinoiden heikosta tarjonnasta.

– Taloudelliset realiteetit sanelevat yleisestikin Suomessa, mitä seura voi tehdä. Jos on paljon rahaa, tilanne on aivan toinen. Vaihtoehtoja markkinoilla on kyllä paljon, vaikka moni seura ei tällä hetkellä ratkaisuja tee.

Joukkueen uusi harjoituskausi alkaa ensi maanantaina. Ensimmäisen ottelunsa HPK pelaa 10. elokuuta Valkeakoskella Sibir Novosibirskia vastaan.

– Katson kyllä mielenkiinnolla harjoituspelejä erityisesti yksilötasolla. (Päävalmentaja Antti) Pennasella on tietysti oma näkökulmansa. Seuraamme nimiä mainitsematta tiettyjä avainpelipaikkoja, tehdäksemme ratkaisuja näiden suhteen, Toivola kertoi. HäSa