Julkaistu: 25.05.2012 02:00

Luulosairaita kaikki tyynni

 

Ihmisyys. Ihmisarvo. Ei niillä sittenkään taida olla väliä. Terveys? Ei kiinnosta. Raha? Kaikkeen turhaan ja mahdollisimman vähän tarpeelliseen. Mutta hei, eihän meillä ole väliä. Meillä nuorilla. Tai lapsilla. Tai aikuisilla. Ihmisillä yleensä. Kunhan rahaa ei mene, kaikki on hyvin.
 
En osaa pukea itseäni sanoiksi. Tunnen monenlaisia tunteita – vihaa, katkeruutta ja jopa surua. En tiedä, mitä tässä maassa pitäisi tehdä, jotta joku viitsisi ottaa tärkeät asiat ajaakseen. Minun pitäisi tehdä se itse, mutta ei minulla ole voimia enää kaiken kokemani jälkeen.
 
Suomi – maa jossa yritetään kieltää parveketupakointi. Suomi – maa jossa tupakkaa ei voi edes myydä niin, että tuotteet ovat näkyvillä. Suomi – maa jossa suurin osa rakennuksista on homeessa ja samalla maa, jossa asialle ei tehdä mitään. Menee liikaa rahaa. Voi että.
 
Voisin kertoa lukemattomia asioita siitä, miten homekoulut ovat omaan elämääni vaikuttaneet. Voisin. Mutta en jaksa enää puhua vääryydestä, jota olen itse saanut kokea niin monelta taholta. Tahdon puhua siitä, mitä on tehtävissä ja miten jokainen voi vaikuttaa. Olen lukenut paljon tekstejä homekouluista ja muista hometiloista. Tutkimustietoa. Vahvistettua sellaista. Helpoin tietopankki on esimerkiksi Homepakolaisten internetsivusto (www.homepakolaiset.fi).
 
Kosteusvaurioista on monenlaista haittaa. Homepakolaiset kertoo minulle seuraavaa: "home- ja bakteeritoksiineilla on syöpää aiheuttavia, neurotoksisia, immunotoksisia ja elinvaurioita aiheuttavia ominaisuuksia, joten niiden aiheuttamat riskit tulisi arvioida huolellisesti". Lisäksi WHO:n raportti vuodelta 2009 kertoo, että kosteusvaurioaltisteet vaikuttavat ainakin seuraavilla tavoilla: lamaamalla / ylitehostamalla immuunijärjestelmää ja aiheuttaen autoimmunisaatiota, erilaisilla tulehdusmekanismeilla sekä jotkut kosteusvaurioaltisteet ovat myrkyllisiä hermokudokselle, hedelmällisyydelle ja solumyrkkyjä.
 
Oireita voi siis olla monia. Luettelen muutamia, jotka ovat yleisiä homerakennuksissa oleskelleille: hengitystieoireet kuten yskä, hengenahdistus, kipu, vinkuna, tukkoisuus, nuha, kurkun kuivuus ja poskionteloiden kirvely. Iho-, silmä- ja limakalvo-oireet kuten nokkosrokko, ihottuma, ihon kutina, paiseet, ihomuutokset, silmäoireet, näköhäiriöt ja allerginen silmätulehdus. Suolisto-oireet kuten pahoinvointi, suolistokouristukset, vatsakivut, allergiat, keliakia ja vilja-intoleranssi.
Hormonaaliset / aineenvaihdunnalliset ja muut vakavat yleisoireet kuten keskenmenot, hedelmällisyyden aleneminen, kystat ja myoomat, luiden haurastuminen, imusolmukkeiden toiminnan häiriöt, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, aivopaiseet, immuunijärjestelmän häiriöt ja autoimmuunisairaudet. 
 
Ja tässä oli vain muutama niistä miljoonasta oireesta, mitä home voi aiheuttaa. Uskallan väittää, ettei ole kovinkaan monen mielestä enää yhteensattumaa, että minä itse olen saanut kahden homekoulun vuoksi astman, keliakian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan. Uskallan väittää, ettei ole kovinkaan monen mielestä enää yhteensattumaa, että juuri nämä sairaudet puhkesivat vuosina, jolloin elämässäni oli pahin homekouluvaihe. Uskallan väittää, että jonkun pitäisi nyt tehdä jotakin.
 
Tuomelan koulu on suljettu asbestin vuoksi. Hieno homma. Nyt oppilaita pompotetaan ympäri korvaavissa tiloissa, jotka eivät tunnu olevan sen parempia verrattuna lähtökohtaan. Olen saanut kuulla ystävältäni, että hänen lapsensa joutuu käyttämään eräässä koulussa astmalääkkeitä, jotta pystyy olemaan siellä. Päivinä, jolloin ei ole koulua, oireet helpottuvat. Tulee kotiin päänsärkyisenä melkein aina. Sattumalta eräs niistä kouluista, jossa itsekin olen opiskellut. Jännä juttu. 
 
Jokainen, jonka lapsi, sisko, äiti, työkaveri tai paras kaveri saa näitä oireita, tietää täsmälleen mistä puhun. Tietää täsmälleen sen hankaluuden, kun väitetään, ettei mitään ole missään.
 
Adressit.com sivustolla on adressi Tuomelan koulun vuoksi (löytyy osoitteesta: http://www.adressit.com/uusi_koulurakennus_tuomelaan). Adressin tekijä tahtoo, että Tuomelaan rakennetaan kokonaan uusi koulurakennus. Minäkin tahdon. 
 
Puheeksi tulee aina raha, ei ole rahaa siihen tai tähän tai tohon... Mutta hei!! Rakennetaan moottoritien kate, ei missään nimessä polteta parvekkeella ettei naapurit joudu hengittämään tupakansavua, suunnitellaan lisää parkkitilaa maan alle ja joskus huomataan, ettei ole ketään käyttämässä kumpaakaan, koska ihmiset ovat liian sairaita normaaliin perustoimintaan. Minä suorastaan vaadin, että jokainen homerakennus vähintäänkin peruskorjataan, ongelma otetaan tosissaan ja ihmisiä ei pakoteta hengittämään myrkyllisiä aineita. Minä vaadin. Minä uskallan vaatia, uskalla sinäkin!