Julkaistu: 20.03.2017 02:01

Eläkepommi posahti jo

Isäni, yksityisyrittäjä, maksoi eläkemaksuja tietääkseni niin vähän kuin mahdollista. Peruste kuului, ettei hän uskonut saavansa juuri mitään eläkkeellä takaisin kuitenkaan. Olut maistui paremmin kuin liikunta, ja tupakkaa kului aski päivässä.

Nuukasti elettiin, farkut haettiin tehtaanmyymälästä ja pahanpäivän varalle säästettiin.

Ja oikeassahan hän oli, yrittäjän eläke-euro jäi melko tasan nollaan senttiin. Ehkä 70-vuotiaana sitä itse näkee, kuinka paljon eläkettä todella saa. Jos elinpäiviä riittää.

Vuonna 2007 eläkemenot olivat 17,7 miljardia ja vuonna 2014 jo 27,2 miljardia euroa. Kasvua on tullut vajaassa vuosikymmenessä yli 50 prosenttia.

Eläkepommi – se kauhea, pelätty ja väistelty – on siis jo posahtanut suomalaisten silmille, mutta ei tämä tästä paremmaksi muutu. Vuoteen 2025 mennessä eläkemaksuja joudutaan nostamaan vielä reilusti, mikäli talous- ja työllisyystilanne eivät kehity suotuisasti.

Suomen Kuvalehdessä (10/2017) valtiovarainministeriön osastopäällikkö Mikko Spolander kuvailee, että eläkeasioissa kuljetaan veitsen terällä. Eläkejärjestelmässä maksujen korotuspaine näyttää Spolanderin mukaan pysyvän aisoissa, mutta mitään pessimistisiä kulkuja se ei kestä.

Mutta kuka muka uskoo, ettei mitään pessimististä ole talouteen luvassa sanotaanko seuraavaan 13 vuoteen? Koko globaali velkapommi tikittää, kauppasodista puhutaan avoimesti, valuuttasotaa käydään jo. Muun muassa.

Nykyisten eläkeläisten maksuihin kriisit eivät vaikuta. Kaksi-, kolme- ja nelikymppiset sen sijaan voivat varautua eläkepäiviin miten parhaiten kykenevät, mutta mihinkään reiluuteen tai sukupolvisopimuksiin ei kannata luottaa sekuntiakaan.

Nuorten aikuisten virallinen eläkeikä siirtyy aina vain kauemmas ja yhteiskunnalta tuleva eläke on aina vain pienempi. Tili ja vanhuudenvara tehdään, jos tehdään, pääsääntöisesti yrittämällä, hyväpalkkaisilla töillä, asunto- ja osakesijoituksilla tai perimällä.

Tätä taustaa vasten on oikeastaan hilpeää seurata sitä reiluuden nimiin vannovaa argumentaatiota, jota Kimmo Kiljusen (sd.) korkeampia eläkkeitä ajavan kansalaisaloitteen ympärillä vatvotaan. SK:n mukaan vuonna 1980 yksityissektorin palkansaajan kuukausiansioista perittiin 13,3 prosenttia eläkemaksuja, vuonna 2014 niitä perittiin 25,7 prosenttia.

Silti kaikki ovat kuvitelmissaan maksaneet omat eläkkeensä, ja on hävytöntä muuttaa eläkejärjestelmässä yhtään kohtaa.

Kommentit

Vuonna 2014 eläkerahastojen tuotto oli 12 miljardia € ja lähes kaikki rahat sijoitettiin ulkomaille. Vuonna 2004 eläkerahastojen yhteissumma oli 88 miljardia ja vuonna 2015 188 miljardia. Millainen tietolähde toimittajalla on ollut toisin kuin Kimmo Kiljusen tietoihin perustuva, onkohan samaa tarkkuutta kuin YLE uutisten Vanhasen lautakasat?

Kolumnissa ei esitetä eläkerahastojen tuotosta mitään, eikä eläkerahastojen koosta mitään. Silti irvailet YLE uutisten lautakasoilla. Lue rauhassa uudestaan, LMR. Mikko Soini / HäSa

Kimmon kansalaisaloite on saanut jo yli 72000 allekirjoittajaa. Eläkejärjestelmä kerää vuodessa maksuja yli 20 miljardia, eläkerahastojen sijoituksista yli 70% on sijoitettu ulkomaille - miksi? Suuret ja pelätyt ikäluokat ovat tänään jo eläkkeellä. Summan patsaalla oli juuri 13.3. Talvisodan päättymisen 77V muistotilaisuus (HS sivuilla tilaisuudesta ei ollut kuin maksettu ilmoitus, tästä suurten ikäluokkien eläkkeelle jäämisen hahmottaminen on helpompaa). Työeläkejärjestelmä rakennettiin jotta jäädessään eläkkeelle järjestelmä huolehtisi toimeentulosta ja elintaso säilyisi sunnilleen samanlaisena kuin työssäolon aikana. Vuosittain eläkesijoitusyhtiöt kartuttavat 10 miljardia ylijäämää, summan siirtyessä suoraan ulkomaille? Miksi? Onko syy siinä, ettei kerätyt miljardit riitä eläkeyhtiöille ja satojen miljardien rahastojen johtajat ja hännystelijäjoukot keräävät lokoisat eläkepäivien palkat (satojatuhansia euroja vuodessa). Rahaa on niin paljon ettei 0,0001% tulospalkkio johtajajoukolle tunnu rahastossa yhtään, silti tänäpäivänä rahaston summa euroissa olisi johtokunnalle vain noin 20 miljoonaa! eli tuollaiset milli per nuppi. Kuten rakennusmestari sanoisi ettei rakennuksessa millin sinne tai tänne merkitse mitään, mutta lompakossa se on varsin tuntuva!

Isä oli maanviljelijä ja MYEL-eläkkeelle jäädessään voi sanoa ettei eläkkeelle voisi jäädä ellei maatilaa jatkava perillinen maksa osaa asumisesta, sähköstä, vedestä yms. Äidin eläkkeestä ei edes kannata lausua mitään. Siksi, ettei verottaja hyväksynyt maatalon emännälle 50/50% tulonjakoa vaan tulonjako oli 1/4 emännälle. Revi sitten siitä. No eläkettä isä nautti neljä vuotta ja 6 päivää kuolemansa jälkeen eläkkeen maksajalta tuli kirje jossa ilmoitettiin eläkkeen maksetun aiheetta ja se peritään takaisin, eläkkeensaaja oli kuollut. Eläkkeenmaksaja kävi isän tilillä ilman mitään hyväksyntää - ihan kun kyseessä olisi ollut suuri RIKOLLINEN! Tapauksesta lähes 15V ja täällä Suomessa luemme miten Kreikka maksaa kymmeniä vuosia kuolleille eläkettä! Ryhdistäytykää toimittajat tai muuten lehden lukijoiden määrä vähenee dramaattisesti! Ei kukaan aikaansa seuraava ihminen lue täysin shaissee uutisia kovin pitkään tai maksa paperisesta lehdestä jossa toimittajan omat painotteet ovat keskiössä ei asia, kannattaa miettiä uravalintaa uudestaan. YLE vero oli hyvä asia, sillä silloin myös Kauniaisten rikkaat joutuivat maksamaan TV luvistaan! Soini ja Lehtimäki (osa lestadiolaisia) talouksista maksoivat noin 95% TV luvan ja samalla Kauniainen 65%. Miksi toimittajat hyväksyvät satojen miljardien eläkerahastot? Ymmärrän hyvin miksi Suvi Anne Siimes (vas) nimettiin yhden eläkeyhtiön hallitukseen puheenjohtajaksi sillä samalla mahdollinen asioita haittaava puolue "ostettiin" hiljaiseksi.

Kreikka ei kuulu tähän, ei tv-luvat, ei eläkkeen takaisinmaksu yhdeltä kuukaudelta, vaikka se harmittaisikin. Minulla ei ole "omia painotteita" asiassa. Tiedämme, että hyvään argumentointiin kuuluu asioiden punnitseminen ja järkiperäisyys, ei kolumnistin mahdollisten salattujen motiivien arvuuttelu ja toisen ammatinvalinnan kyseenalaistaminen omasta päästä keksityillä väitteillä. Miksi toimittajat (osa) sitten hyväksyvät satojen miljardien rahastot? Hyvä kysymys, LMR. Itse hyväksyn ne siksi, että niillä taataan (toivottavasti) jonkinlainen eläke myös nykyisille 20-vuotiaille. Uskon, että Jaakko Kiander on eläkeasioista aika hyvin perillä. Suomessa ei ole monia asiaa paremmin tuntevia. Olen ollut yhteydessä asiasta myös Suomen Pankkiin, Eläketurvakeskukseen jne. En ole lautakasojen varassa. Kianderin sitaatti asiasta: Eläkevarojen käyttämistä kokonaan yhden sukupolven hyväksi ei voi perustella millään argumentilla. Nykyiset eläkeläiset olivat töissä aikana, jolloin eläkemaksut olivat selvästi nykytason alapuolella ja eläkkeelle jäätiin keskimäärin alle 60-vuotiaana. Nuorempien kohdalla tilanne on toinen. Nuorten ikäluokkien maksettavaksi tulevat eläkemaksut ovat selvästi korkeammat ja eläkeiät tulevat nousemaan lähelle 70:tä vuotta. Tämän vuoksi siis hyväksyn. Millä eväillä väität tuntevasi järjestelmän paremmin kuin Eläketurvakeskus ja Kiander? Mikko Soini / HäSa

2004-2014 kerättiin eläkerahastoihin alkuperäisen suunnitelman (40 miljardia) kaikkiaan 188 miljardia ja summa kasvaa yhä. Suuret ikäluokat ovat eläkkeellä nyt, silti eläkerahastot kasvavat lähes 20 miljardia vuodessa. Miksi eläkeyhtiöihin pitää vielä kerätä varoja? Siksi, että rahanahneet päälliköt/johtajat/Kianderit yms saavat leppoisat rahakkaat virat, kyllä eläkelaitosten virkoihin on vetoa - rahaa tulee ja varallisuutta on. Kaikkein tyhmintä näillä eläkeyhtiöillä on, että rahat sijoitetaan ulkomaille. Jos näiden eläkeyhtiöihin johdossa olisi Suomen etua ajattelevia johtajia sijoitettaisiin Suomeen ei veroparatiiseihin. Kyllä Kianderkin oikaisee rajusti kun väittää että kyseessä olisi yhden sukupolven käyttöön tulevista eläkerahoista ja kuitenkin eläkerahastot kasvavat 20 000 000 000 € vuodessa. YLE toimittajat ovat viime aikoina marssittaneet huippu asiantuntijan tai toisen YLE toimittajan joka argumentoi kaikki nykyhallituksen tekemiset täysin virheellisiksi ja lähes samaan hengenvetoon ihmetellään kuinka kansalaisten äänestysaktiivisuus laskee?

Eli mikään data ei vakuuta, ja kyse on vain rahanahneiden johtajien rahakkaista viroista, niinkö? Valehtelevatko kaikki, jotka ymmärtävät eläkejärjestelmän päälle, ja kysymys on vain erittäin laajasta salaliitosta ja ryöstöretkestä eläkeläisiä vastaan? http://www.etk.fi/tiedote/heikot-talous-syntyvyysnakymat-luovat-painetta-elakemaksuun/ http://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001807088.html http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/elakemenojen-kasvu-jatkuu-2030-luvulle/1994918 "Selvityksessä yksityisten alojen kokonaiseläkemenojen on laskettu nousevan vuoteen 2030 saakka. Sen jälkeen kasvu pysähtyy. Korkeimmillaan eläkemenot suhteessa palkkasummaan ovat 31 prosenttia. Nyt osuus hieman vaille 20 prosenttia. Uusin raportti ulottuu vuoteen 2075. ETK:n ekonomisti Ismo Risku pitää sitä perusteltuna, koska eläkeuudistuksen vaikutukset näkyvät täysimääräisinä vasta tuolloin. Selvitys julkistettiin Työeläkepäivillä." https://www.sttinfo.fi/tiedote/paivitetyt-elakelaskelmat-elakemaksut-ja--menot-nousevat-2030-luvulle-saakka?publisherId=1634&releaseId=51895 "Vuonna 2010 eläkkeellesiirtymisiän odote oli 60,4 vuotta, josta sen arvioidaan nousevan vajaalla vuodella vuoteen 2025 mennessä. Myös elinikä pitenee: nyt 63-vuotias suomalainen elää keskimäärin 21 vuotta, vuonna 2025 jo 24 vuotta. Vanhushuoltosuhde eli eläkeikäisten määrä suhteessa työikäisiin kasvaa 27 prosentista 41 prosenttiin vuosina 2010–2025. Elinajan odotteen kasvu ja väestön vanheneminen jatkuvat vuoden 2025 jälkeenkin." MS / HäSa

Eli nämä 27.10.2016 ETK tiedote ja 23.8.2013 kauhutiedote jossa 135 miljardia tyhjenee 2030 mennessä sekä 23.11.2004 ETK tiedote yksityisalojen työeläkkeiden kohoamisesta 28%. Vuonna 2009 bkt oli 171 miljardia€ ja 31.12.2015 eläkerahastoissa oli 188 miljardia€. Eläkerahastoihin piti alunperin kerätä 40 miljardia€. Eläke VARMA sijoitusomaisuus 31.12.2016 42,9 miljardia€ ja tuotto oli 4,7% vaikka johdannaisista (samoja vekkuleita mitä oli innoparkilla?) tuli 4 700 000 000€ tappiota. VARMA henkilöstömenot vuodessa päänuppia kohti pääjohtajasta alimmaiseen tsupparipoikaan oli 52000€. ETK tietoja löytyy 31.12.2015 jolloin päänuppia kohtaan palkkaa maksettiin 60000€/vuosi. Kohtuullisia korvauksia menetetystä vapaa-ajasta ja tässäkin on tilastoihin piilotettu verottomia kulukorvauksia hallintoneuvostoista yms?

Hieno homma, että sijoitukset ovat tuottaneet. Historiallinen tuotto ei valitettavasti ole tae tulevasta. Jos Eläkefirmoissa maksettavat palkat kiukuttavat, mielipideosastossamme sana on vapaa. MS / HäSa

Tuotto? ETK teki 4,7 miljardin tappion? vielä johdannaisissa joissa hämeenlinnan kaupunkikin oli vielä pankkihenkilöiden liekanarussa muutama vuosi sitten ja iloitset tuottoa joka on samansuuruinen kuin Suomen valtion 2017 ottama ulkoinen LAINA? No eihän Tampereen sisällissotaa nykypäivänäkin lietsova toimittajakoulu voi muutakaan. Suomi sai 1917 itsenäisyyden ajaessamme venäjän sotavoimat Suomesta 1918, vaikka vilunkikonstein työväestöä yritettiinkin hommata "punaisten" puolelle? Voi kun tuo toimittajakoulu saisi oikeita tasapuolisia toimittajia joskus kouluunsa. Kaipa tuo vaatii vielä yhden sukupolven ennenkuin aatteen palo sammuu ja totuus pääsee pulpahtamaan pintaan.

En oikein ymmärrä hyökkäystäsi henkilöä vastaan mutta voin kertoa ettei yllätä kun argumentit loppuvat. Se on arkipäivää meille toimituksissa. En muuten ole opiskellut Tampereella, en journalismia, olen kovasti yrittäjyyden kannalla eikä yksikään muukaan väite osu maaliin. Mielipidesivut ovat edelleen auki, hyvää jatkoa. Ms/ HäSa

Hyökkäys henkilöä vastaan? Kirjoitin, että ETK teki tilinpäätöksessään 4 700 000 000€ tappiokirjauksen joka on liki samansuuruinen summa rahaa jonka Suomen hallitus joutuu ottamaan VUODESSA lainaa ulkomailta! Siis sama summa millaisen ETK hukkaa vuodessa leikkiessään johdannaisilla niillä samoilla jipoilla joilla hämeen liikelaitokset tekivät miljoonien tappiot innoparkissa. Eihän tuo ole mitään? Vai mitä ajattelet taloudesta? Yks sama mihin eläkerahastot VERONMAKSAJIEN rahoja hussaa ja sit samalla HUUDETAAN et rahat loppuu. Nämä eläkelaitokset käyttävät tiedotteessaan sellaisia sanoja ja liturgiaa josta tavallinen kansa on tullut yleensä huumatuksi kirkonpenkissä. Eli aikuisten oikeasti puhutaan liturgiaa ja sananlaskuja joilla tavallinen suomalainen johdetaan harhaan ja rahastojen tappiot selitetään tilasto/talousmatematiikan kaavoin lyhyen ajan laskennallisen sijoitusten vaihtelulla? Samalla kuin kotimaahan sijoitettu miljardi olisi tuottanut 6,5%? Eläkeyhtiöiden johtajapaikat ovat vaan niiiiin haluttuja eläkepaikkoja. Yleensä asioita seuraavat toimittajat saadaan hiljaiseksi kun nokan alle työnnetään pari A4 sivua tilastomatematiikan kaavoja ja selitetään miten markkinoiden muutokset vaikuttavat lopputulokseen? Päätelmä toisinpäin-rahaston sijoittajien ammattitaito perustuu enemmänkin arvaukseen kuin tietoon sillä "tietoa" on ylenpalttisesti ja loppuviimein täytyy löytää se OIKEA! Odotan hetkeä, jolloin eläkerahastojen valvoja? KUKA? Paavi? Joulupukki? Ottaa ohjaksista kiinni ja aloittaa asioiden OHJAUKSEN omiin käsiin, eikä eläkeyhtiöiden johtajat pääse virhejohtamisten jälkeen kuin koirat veräjästä tarkoitan miljardit eurot virheinvestointeina veroparatiiseissa. Saattaa tietysti olla, että eläkejohtajilla on oma tili paratiisissa sillä niin lujassa veroparatiisisijoituksissa rahoja pidetään! Kotimaisissa projekteissa miljoonat pysyvät kohtuullisesti hanskassa kymmenet miljoonat jo hakee avaruudessa ja tuhannet miljoonat ovat ihmiselle haaveunia. Summa 4 700 000 000 € ETK tappiona ei aiheuta kotimaisissa toimittajissa yhtään riviä uutista? Pääministerin lautakasa tiilitalorakennuksessa aiheutti viikkojen mediamylläkän? Olen vaan huolissani, ja joudun käyttämään tavallisena taavina kovempaa kieltä tullakseen kuulluksi. Eläkerahastojen määrä? Miksi Suomalaisten eläkeläisten rahat on sijoitettu niiiiin moneen eri rahastoon? Siitä johtuu jo eka kyssäri miksi niiiiin monta eläkerahastojohtajaaaa? Yksi varmaan riittäisi kuten yksi Suomen tasavallan presidentti. Ps. Älä menetä uskoas, kolkyt vuotta töissä niin sit olet mielipiteissä tasossa mun kaa.

Paavo Väyryseen verrattuna Juhani Tamminen kärsii vaikeista itsetunto-ongelmista.Entinen työkaveri tviittasi edellisen viisauden, kun presidenttiehdokas (kuinka monetta kertaa?) Väyrynen oli Yleisradion televisiotentissä kehumassa itseään ja mainostamassa mukejaan.Hykertelin hiljaa, sillä tiivistämi

Hetken alkoi jo näyttää siltä, että Liigassa säästyttäisiin poikkeuksellisesti kaudella 2017-18 valmentajapotkuilta, kunnes Ässät ilmoitti erottavansa Jyrki Ahon päävalmentajan tehtävistä.On selvää, että Ässien tuloskunto ei viime aikoina ole ollut hyvä.Sijalle 10 valahtanut joukkue on viimeisessä k