Julkaistu: 04.04.2017 02:01

Ei muuten pidä paikkaansa

Naapurinmies valitti taas tänään, kuinka raksaurakka loppuu viikon päästä eikä työnantaja ole vihjannut sanallakaan jatkosta. Miten tyypillistä näille ajoille!

Työkaveri jankuttaa ainaisesta kiireestä. Mihinkään ei ehdi keskittyä, kun seuraavakin jobi piti olla valmis eilen. Niin tätä päivää!

Pikkusisko kertoi päättäneensä, ettei vastaa enää työpuhelimeen viikonloppuisin, vaikka pomonsa niin toivoo. Noinhan se menee nuoremmilla nykyään. Toivottavasti systerin seuraava työnantaja on vähemmän vaativa.

Väärin, väärin ja vielä kolmannen kerran väärin. Gaudeamus on julkaissut kirjan Työelämän myytit ja todellisuus, joka vetäisee totuusmaton kaikkien edellä kuvattujen "niin tyypillisten tilanteiden" alta.

Tampereen yliopiston sosiologian dosentin ja yliopistonlehtorin Pasi Pyöriän toimittaman kirjan mukaan pätkätöiden määrä on pysynyt tällä vuosikymmenellä ennallaan, ei kasvanut.

Kiireen kokeminen töissä on viime taantuman aikana oikeasti vähentynyt, ja toisin kuin yleisesti kuvittelemme ja toisillemme jatkuvasti toistelemme, nuoret arvostavat ansiotyötä ja sitoutuvat työhön lähes yhtä paljon kuin vanhemmat ihmiset. Näin on ollut aina.

Kirjassa asiantuntijat ravistelevat työstä vallitsevia uskomuksia ja selvittävät niiden todenperäisyyttä uusimman tutkimustiedon valossa. Tilastokeskuksen aineistoja on rouhittu aina 1970-luvun lopusta lähtien. Kaikkien meidän tapavalittajien kauhuksi tilastot kertovat, että itse asiassa enemmistö palkansaajista ja yrittäjistä voi hyvin ja on tyytyväisiä työhönsä.

Mutta näistä tilastototuuksista ei synny kiihkeää keskustelua kahvitauolla eivätkä ne myöskään helpota yhtään oloa niillä neljännesmiljoonalla suomalaisella, joille taloustaantuma tuo aina mukanaan epävarmuuden elämään.

Ja tämän tutkimuspaketin julkaisun jälkeenkin kaksi kolmesta pätkätöiden tekijästä olisi mieluummin vakitöissä, jos saisi itse valita.

Maamme pääkaupungissa järjestetään tänään kaikille avoin keskustelutilaisuus, johon osallistuvat mm. työelämäntutkija Pyöriä, valtakunnansovittelija Minna Helle sekä SAK:n erikoistutkija Tapio Bergman.

Tilaisuus voisi olla valaiseva mm. työministeri Jari Lindströmille (ps.), jos hän vain suinkin jaksaa maaliskuussa saikulle asti vieneeltä työuupumukseltaan.

Paavo Väyryseen verrattuna Juhani Tamminen kärsii vaikeista itsetunto-ongelmista.Entinen työkaveri tviittasi edellisen viisauden, kun presidenttiehdokas (kuinka monetta kertaa?) Väyrynen oli Yleisradion televisiotentissä kehumassa itseään ja mainostamassa mukejaan.Hykertelin hiljaa, sillä tiivistämi

Hetken alkoi jo näyttää siltä, että Liigassa säästyttäisiin poikkeuksellisesti kaudella 2017-18 valmentajapotkuilta, kunnes Ässät ilmoitti erottavansa Jyrki Ahon päävalmentajan tehtävistä.On selvää, että Ässien tuloskunto ei viime aikoina ole ollut hyvä.Sijalle 10 valahtanut joukkue on viimeisessä k