Julkaistu: 21.09.2017 04:00

"Huippuyksikkö" on silmänkääntötemppu

Suomi saa uuden taloustieteen "huippuyksikön", julisti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tiistaina. Harmi, että kyseessä on pelkkä poliittinen silmänkääntötemppu.

Katsokaa tänne, täällä annetaan arvoa ja 15 uutta professuuria taloustieteelle. Älkää vaan katsoko verhon taakse, siellä leikataan lähes 600 miljoonaa euroa koulutuksesta.

Uudesta huippuyksiköstä kerrottiin samalla, kun MIT:n professori Bengt Holmströmin Nobel-voiton kunniaksi järjestettiin talousneuvoston juhlakokous.

Professori saatiin kätevästi pönöttämään Sipilän viereen ja lisäämään julkistuksen painoarvoa. Holmströmin mukaan hänellä ei ole kuitenkaan mitään roolia tulevassa yksikössä (Yle 19.9.).

Yksikkö on jo "huippu", vaikka sitä ei ole vielä olemassa. Professori Juuso Välimäki Aalto-yliopistosta kertoo, että termin "huippuyliopisto" käyttö oli valtiovallan valinta (Taloussanomat 20.9.).

Yksikön perustamista on pidetty jopa hallituksen täyskäännöksenä. Viimeinkin koulutukseen laitetaan resursseja!

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee yksikön perustamista ja sitoutuu sen "pitkäjänteiseen resursointiin". Aikamoista taikuutta on, ettei huippuyksikköön ole budjetoitu euroakaan suoraa valtionrahoitusta. Ei ole varmaa, onko hallitukselta edes tulossa lisärahaa.

Rahoitus saadaan yksikköön osallistuvilta yliopistoilta, Valtion taloudelliselta tutkimuskeskukselta ja Suomen Pankilta. Sitä toivotaan myös yksityisiltä tahoilta.

Se siitä synninpäästöstä.

Pääministeri Sipilä kertoi huomanneensa, kuinka tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on (HS 18.9.).

Ei mikään ihme, onhan koko hallituskausi tehty päätöksiä hutkimalla ja sulkemalla korvat tutkimustuloksilta. Jopa Sipilän perustama lainsäädännön arviointineuvosto on moittinut hallitusta huonosta lainvalmistelusta (SK 3.6.).

Korkeatasoisen lainvalmistelun tueksi tarvitaan taloustieteen numeroita laajempaa kuvaa yhteiskunnasta. Yksi tutkimuskeskus ei paljoa paina, jos muut tieteenalat jäävät sivuun.

Sumutuspuhe "huippuyksiköstä" ei myöskään pyyhi pois koulutus- ja tutkimusleikkauksia. Maailman huipulle ei päästä, jos sinne johtavien tikapuiden askelmat on sahattu poikki.

Kommentit

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.