Julkaistu: 05.10.2017 05:00
-
Päivitetty: 05.10.2017 07:55

Ihan tehty hinta

Kissamme ihmetteli keittiön lattialle ilmestynyttä lätäkköä. Astianpesukoneen luukun tiiviste oli tullut tiensä päähän.

Kone oli merkiltään täysin tuntematon. Aikoinaan eräs kodinkoneliike oli kuulemma kaupannut sitä omana merkkinään. Varaosia ei tietenkään enää saanut. Piti siis vaihtaa muuten toiminut kone uuteen.

 

Astelimme vastikään Suomeen rantautuneen kodinkoneketjun liikkeeseen. Kerroimme asiamme myyjälle.

– No tässä olisi tämä tämmöinen merkki, josta ette ole koskaan kuulleetkaan. Tämä on meidän oma merkkimme.

Entä löytyisikö tutummista merkeistä vaihtoehtoa tässä hintaluokassa?

– No, onhan tässä tämä vähän halvempi, mutta ei näissä mitään eroa ole tuon meidän oman merkkimme kanssa. Tuossa meidän merkissä on vielä viiden vuoden takuu. Sitä hintaa voi kyllä tuosta meidän merkistä vähän tarkistaa.

Miten tämä toinen merkki sitten on halvempi, kun ne ovat aika lailla samanlaisia?

– No, tuo on ihan tehty hinta. Jos te tuosta metalliväristä pidätte, kyllä tuota meidän merkkiämmekin saa sillä, ja pudotetaanpa hintaa vielä vähän.

Tässä vaiheessa oman merkin koneen hinta oli laskenut jo suunnilleen sadalla eurolla. Epäilytti.

 

Koneita netissä vertaillessani en löytänyt katselemaamme merkkikonetta, mutta löysin lähes samalla tuotekoodilla olevan erivärisen koneen. Se oli huomattavasti kalliimpi. Sama kone löytyi hakemalla myös fyysisestä kaupasta. En huomannut koneissa eroa, joten kysyin sitä myyjältä.

– Niiiiin, sama kone se on, mutta tuo metallinvärinen on tarjouksessa. Maanantaina sen hinta nousee kuuteensataan.

Olimme hieroneet kauppoja jo parikymmentä minuuttia, mutta tarjous tuli ilmi vasta nyt. Lienee sanomattakin selvää, että päädyimme ostamaan tuon salaisessa tarjouksessa olleen koneen.

Maanantaina tarkistimme asian kaupan nettisivuilta ja toden totta: Koneen uusi hinta oli 600 euroa. Että sellainen tehty hinta.

En tiedä kodinkoneliikkeiden palkkausjärjestelmistä. Vaikutti kuitenkin siltä, että myyjän olisi kannattanut myydä meille kaupan oman merkin kone lähes hinnalla millä hyvänsä. Kate oli varmaan parempi, ehkä bonuksiakin sai enemmän. Myyjää kävi itse asiassa vähän sääliksi, koska ostimme sen toisen koneen.

Tai olisi käynyt, jollemme olisi tunteneet oloamme lähes huijatuiksi.

Mökäöljyä Alkossa. Kuva: Seppo Pessinen / HäSa / arkisto

Tipaton tammikuu on tältä erää ohi. Seuraavat 11 kuukautta voimme taas uskoa, ettei tippa tapa? Nyt kun maitokaupan valikoima on karttunut, tiettyjen juomien noutaminen on entistä arkisempaa.Toista oli silloin, kun pitkäripaisten ukset avattiin kieltolain kumoamisen jälkeen vuonna 1932.

Tervehdin ilolla kansanedustajien Mikko Savolan (kesk.) ja Reijo Hongiston (sin.) aloitetta puhelinmyyntihuijausten estämiseksi.Suomessa on tällä hetkellä siinä mielessä nurinkurinen tilanne, että sähköpostitse ja tekstiviestitse tapahtuvaan markkinointiin tarvitaan aina asiakkaan suostumus jo etukä