Julkaistu: 08.10.2017 02:00

Päivä puhemelussa tekee rättiväsyneeksi

Huomiseen lehteen menossa oleva juttu kirjoitettavana ja samaan aikaan kollegalla on naapurityöpisteessä tekeillä pitkä ja monipolvinen puhelinhaastattelu.

Työpisteen ohitse ravaa ihmisiä jatkuvalla syötöllä, kuka minnekin. Kopiokone ruksuttaa äänekkäästi keskellä työtilaa. Läheinen metalliovi kolahtaa joka kerta, kun ovipumppu vetää sen kiinni.

Kuulostaako tutulta? Monet tutkimukset ovat viime vuosina todistaneet, ettei avokonttori ole välttämättä mikään unelmatyöpaikka. Tutkijoiden mukaan avokonttorin melu lisää virheitä, aiheuttaa stressioireita ja vähentää tuottavuutta.

Tiedossa on myös, että osa ihmisistä on herkempiä melulle kuin toiset. Meluherkät istuvat työpisteissään kuulosuojaimet päässä tai korvatulpat korvissa.

Lisäksi epätieteellinen havainto työpaikalta paljastaa, että ihmiset saattavat olla myös yliherkkiä erityisesti jonkun työkaverin tavalle puhua tai esimerkiksi ärsyttäväksi koetulle kännykän soittoäänelle.

Ensi vuoden alusta voimaan tuleva ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä määrittelee ensimmäistä kertaa mitattavat raja-arvot muun muassa avokonttoreiden melulle. Asetuksen määräykset koskevat vain uudisrakennuksia sekä esimerkiksi uuteen käyttötarkoitukseen korjattavia tiloja, joten nykyisten avokonttoreiden melutasoon niillä ei näillä näkymin ole vaikutusta.

Uusien määräysten mukaan esimerkiksi naapurityöpisteestä kuuluvan puheäänen sanoista saa erottua korkeintaan puolet. Jokainen voi itse arvioida, miten hyvin tämä määräys toteutuisi omassa työpisteessä.

Avokonttorin melutasoon on mahdollista vaikuttaa hyvinkin paljon. Välineinä voivat olla akustiset seinä- ja kattolevyt, huokoiset materiaalit välisermeissä ja kalusteiden takapinnoilla, verhot, matot, jopa kokolattiamatot. Tutkimusten mukaan erityisen tehokas olisi myös tilaan luotava huminamainen taustaääni.

Työtilojen akustiikkaan olisi syytä kiinnittää huomiota myös siellä, missä laki ei siihen vielä pakota. Luulisi, että ainakin melun tuottavuutta alentava vaikutus olisi seikka, joka saisi euroja ajattelevat työnantajatkin kiinnostumaan parannuksista.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.