Julkaistu: 12.10.2017 04:00

Tällä niksillä estät peltipoliisia sakottamasta

Isoveli valvoo. Valtio rahastaa. Vapaus on mennyttä. Taas autoilijaa kyykytetään.

Hämeenlinnan keskustaan Paasikiventielle asennettu poliisin nopeusvalvontakamera on saanut osan kaupunkilaisista ihan tuohduksiin jo ennen kuin sementti kameran jalustassa on ehtinyt edes kuivua.

Kamera on lajissaan kaupunkialueen ensimmäinen. Koko Kanta-Hämeessäkin kamerat ovat harvinaisia, seuraavat peltipoliisit löytyvät vasta Tuuloksesta ja Riihimäen seudulta asti.

Vanajaveden sillan lähelle asennettu automaattikamera vaanii keskustan suunnasta saapuvia autoilijoita tieosuuden viimeisten liikennevalojen luona.

Pelkurimaisesti kamera lymyää osittain puun lehvistön katveessa ja sen havaitseminen on hankalaa ennen objektiivin eteen joutumista.

Monelle pahaa-aavistamattomalle autoilijalle kameran välähdys tuleekin täytenä yllätyksenä.

Mahtaakohan olla edes turvallista väläytellä salamavaloa suoraan päin helposti sokaistuvaa kuljettajaa, kun tie samanaikaisesti kapenee sillalle noustessa?

Orwellilaisen valvontakoneiston saapuminen kaupunkiin on noussut viime viikkoina puheenaiheeksi kaikkialla, missä kaksi autoilevaa ihmistä toisensa kohtaa.

Kukaan ei muista tuollaista kameraa kaupunkiin toivoneensa ja moni pelkää, että sen myötä menevät ensin rahat ja sitten ajokortti.

Etenkin moni ammatikseen ajava on kokenut tällaisen kyttäämisen suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena. Eihän muidenkaan ihmisten työpaikoille tuoda poliisin kameroita valvomaan työntekoa!

Uusimmat liikennekamerat ovat myös siitä kieroja laitteita, että ne on saatettu kytkeä liikennevaloihin ja punaisten valojen palaessa voi kamerakin välähtää.

Niin, se otsikossa lupaamani niksi sakkojen välttämiseksi. Tässä se on:

Kokeile ajaa autollasi liikennesääntöjen ja nopeusrajoituksen mukaisesti muutaman kymmenen metrin matkalla ennen tätä kylän ainoaa liikennekameraa.

Tiedän, ajatus tuntuu näin äkkiseltään etäiseltä tai suorastaan mahdottomalta. Eihän kukaan koskaan aja Paasikiventiellä nopeusrajoituksen mukaan!

Kannattaa silti kokeilla. Se on ihan ilmaista ja olen aika varma tämän niksin toimivuudesta.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.