Julkaistu: 12.10.2017 04:00

Tällä niksillä estät peltipoliisia sakottamasta

Isoveli valvoo. Valtio rahastaa. Vapaus on mennyttä. Taas autoilijaa kyykytetään.

Hämeenlinnan keskustaan Paasikiventielle asennettu poliisin nopeusvalvontakamera on saanut osan kaupunkilaisista ihan tuohduksiin jo ennen kuin sementti kameran jalustassa on ehtinyt edes kuivua.

Kamera on lajissaan kaupunkialueen ensimmäinen. Koko Kanta-Hämeessäkin kamerat ovat harvinaisia, seuraavat peltipoliisit löytyvät vasta Tuuloksesta ja Riihimäen seudulta asti.

Vanajaveden sillan lähelle asennettu automaattikamera vaanii keskustan suunnasta saapuvia autoilijoita tieosuuden viimeisten liikennevalojen luona.

Pelkurimaisesti kamera lymyää osittain puun lehvistön katveessa ja sen havaitseminen on hankalaa ennen objektiivin eteen joutumista.

Monelle pahaa-aavistamattomalle autoilijalle kameran välähdys tuleekin täytenä yllätyksenä.

Mahtaakohan olla edes turvallista väläytellä salamavaloa suoraan päin helposti sokaistuvaa kuljettajaa, kun tie samanaikaisesti kapenee sillalle noustessa?

Orwellilaisen valvontakoneiston saapuminen kaupunkiin on noussut viime viikkoina puheenaiheeksi kaikkialla, missä kaksi autoilevaa ihmistä toisensa kohtaa.

Kukaan ei muista tuollaista kameraa kaupunkiin toivoneensa ja moni pelkää, että sen myötä menevät ensin rahat ja sitten ajokortti.

Etenkin moni ammatikseen ajava on kokenut tällaisen kyttäämisen suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena. Eihän muidenkaan ihmisten työpaikoille tuoda poliisin kameroita valvomaan työntekoa!

Uusimmat liikennekamerat ovat myös siitä kieroja laitteita, että ne on saatettu kytkeä liikennevaloihin ja punaisten valojen palaessa voi kamerakin välähtää.

Niin, se otsikossa lupaamani niksi sakkojen välttämiseksi. Tässä se on:

Kokeile ajaa autollasi liikennesääntöjen ja nopeusrajoituksen mukaisesti muutaman kymmenen metrin matkalla ennen tätä kylän ainoaa liikennekameraa.

Tiedän, ajatus tuntuu näin äkkiseltään etäiseltä tai suorastaan mahdottomalta. Eihän kukaan koskaan aja Paasikiventiellä nopeusrajoituksen mukaan!

Kannattaa silti kokeilla. Se on ihan ilmaista ja olen aika varma tämän niksin toimivuudesta.

Mökäöljyä Alkossa. Kuva: Seppo Pessinen / HäSa / arkisto

Tipaton tammikuu on tältä erää ohi. Seuraavat 11 kuukautta voimme taas uskoa, ettei tippa tapa? Nyt kun maitokaupan valikoima on karttunut, tiettyjen juomien noutaminen on entistä arkisempaa.Toista oli silloin, kun pitkäripaisten ukset avattiin kieltolain kumoamisen jälkeen vuonna 1932.

Tervehdin ilolla kansanedustajien Mikko Savolan (kesk.) ja Reijo Hongiston (sin.) aloitetta puhelinmyyntihuijausten estämiseksi.Suomessa on tällä hetkellä siinä mielessä nurinkurinen tilanne, että sähköpostitse ja tekstiviestitse tapahtuvaan markkinointiin tarvitaan aina asiakkaan suostumus jo etukä