Julkaistu: 04.01.2018 04:00
-
Päivitetty: 04.01.2018 09:24

Voittiko järki sittenkään?

Sairaanhoitopiiri ilmoitti joulun kynnyksellä, että neuvottelut uuden sairaalan rakentamisesta rautatieaseman lähistölle on lopetettu. Syynä olivat umpikujaan ajautuneet tonttineuvottelut.

Sosiaalisessa mediassa repesi riemu. Uutinen keräsi peukkuja ja kommentteja Hämeen Sanomienkin Facebook-sivuilla. "Järki voitti", kuului liki yksituumainen tuomio.

 

Hämeenlinnassa sairaalahankkeeseen tunnutaan suhtauduttavan kuin kyse olisi Hämeenlinnan sairaalasta.

Kyse on kuitenkin koko maakunnan yhteisestä sairaalasta, vaikka sijaintipaikka onkin Hämeenlinnassa.

Ulkopaikkakuntalaisen näkökulmasta Ahvenisto on kauniistikin sanottuna hankalan matkan takana. Harvialantie olisi moottoritien tai kymppitien suunnasta tulevalle huomattavasti kätevämpi. Eivätkä kai hämeenlinnalaisetkaan kaupungin länsipuolen liikennesumpusta ruuhka-aikaan nauti.

Harvialantien suunnitelmien kaatuessa lykkääntyvät todennäköiset myös aikeet jatkaa Paasikiventietä.

 

Junan tuomille on hörähdetty, mutta heitä sairaanhoitopiiri kaipaisi, kipeästi.

Vuonna 2014 laajentunut valinnanvapaus on maksanut sairaanhoitopiirille menetettyinä potilaina seitsemän miljoonaa euroa vuodessa (HäSa 30.3.2017). Syynä ei suinkaan ole oman sairaalamme huonous, vaan maantieteellinen sijaintimme kolmen suuren yliopistosairaalan sekä yhden suuremman keskussairaalan (Päijät-Häme) lähellä.

Soten myötä kilpailu vain kiristyy.

 

Harvialantien varteen mallattuun kantasairaalaan kaavailtiin keskitettäväksi Viipurintien perusterveydenhuollon palveluita.

Jos nuo terveyspalvelut muuttavatkin nyt Ahvenistolle, ei saavutettavuus taidakaan olla enää yksin ulkopaikkakuntalaisten ongelma.

Kyse on kokonaisuudesta, ei yhdestä rakennuksesta.

Olen saanut keskussairaalassa itsekin hyvää hoitoa, ja Ahvenisto on upea paikka. Mutta että paras mahdollinen sairaalan paikka? Sitä en usko.

Se, että vanha sairaala on tullut käyttöikänsä päähän, ei ole uskon asia.

 

Ei, tämä kirjoitus ei edusta lehden linjaa, saati kaupungin tai sairaanhoitopiirin kantaa. Tämä kirjoitus kumpuaa kirjoittajan omasta, syvästä kummastuksesta.

Kommentit

Jos tämä on toimittajan oma mielipide, niin kas kummaa, se on myöskin identtinen kaupungin hallinnon ja sairaanhoitopiirin kanssa. Uskon asia ei vanhan sairaalan käyttöikä olekaan, mutta jos se on 39 vuoden iässä käyttöikänsä päässä, niin ei se ole kyllä puhtaasti faktaa tai tietoakaan, sen sanoo ihan puhdas järki.

Tehtäisiinkö niin, että toimittajien henkilökohtaiset mielipiteet julkaistaan mielipidepalstalla, niinkuin muidenkin.

Häsan toimittajat eivät muuten koskaan ole erimielisiä kaupungin hallinnon kanssa ja tämä hieman kummastuttaa

Tai no ei ehkä kummastuta, sillä näinhän he keräävät ainoastaan hallinnolta irtopisteitä. On muuten aika kummallinen asetelma jossa toimittajat keräävät irtopisteitä hallinnolta?

Melkoista ihmisten aliarvioimista, jos luullaan, attä Keskussairaalan löytäminen Ahvenistonmäeltä ei onnistu, jos sattuisi tulemaan vaikkapa Lmmilta Ahvenistolle.

Hämeenlinnan länsipuolella ei ole liikennesumppua, siellä on toimiva kiertoliittymä. Hämeenlinnan kaupungissa linja-autoasemalta bussin matka moottoritielle kesti syksyllä 6 minuuttia, kellotettu yksi kerta. Matkan aika mitattiin, kun bussi lähti tolpalta kohti Helsinkiä ja kello pysäytettiin, kun bussi oli siirtynyt kiihdytyskaistalta moottoritielle. Jos ajattelisi miten pitkä aika kuluu kaupungin länsipuolelta liikennevalojen katkomassa matkanteossa minuutti per valoristeys (vrt. linja-autoasema moottoritie) niin kyllä tuo liikennesumppu on paasikiventiellä ja viipurintiellä ennen harvialantietä. Onkohan kukaan edes yrittänyt arvata tai ymmärtää miten monta sataa työntekijää asuu siellä nykyisen sairaalan lähialueella? Olis siinä aamuisin ollut sitä sumppua paasikiventiellä ja sitten vielä enkelinranta päälle (se vesijättö joka Engelin kaupunkikartassa on nimetty vanajaveden nimellä eikä siis edes ajateltu rakentaa).
 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.