Julkaistu: 06.01.2018 05:00

Aktiivimalli valmisteltiin huonosti

Kun työttömäksi jäänyt hakee heti töitä, on hänellä parhaat mahdollisuudet työllistyä uudelleen.

Eduskunnan hyväksymä työttömyysturvan aktiivimalli palvelee kohtuullisen hyvin tätä tavoitetta.

Se ei kuitenkaan riitä. Aktiivimalli soveltuu huonosti pitkäaikaistyöttömien kannustamiseen, eikä malli kohtele työttömiä alueellisesti tasapuolisesti.

Mallin mukaan työttömän pitää tehdä kolmen kuukauden aikana 18 tuntia työtä, osallistua aktivointitoimiin tai hankkia yrittäjätuloa. Jos näin ei tapahdu, leikataan työttömyysturvaa viidellä prosentilla.

Velvoitteiden täyttämiseen eivät kaikki pysty. Etenkin pitkäaikaistyöttömien on vaikea löytää töitä vaadittavaa määrää, samoin kuin kaukana kasvukeskuksista asuvien. Heille ei myöskään ole välttämättä tarjolla työvoimaviranomaisten järjestämiä aktiivitoimia.

Aktivointimallissa onkin selkeä valuvika, ja mallia on vaikea edes hallituspuolueiden yksituumaisesti puolustaa.

Vielä vaikeampaa se on nyt, kun mallin kumoamista vaativan adressin on allekirjoittanut yli satatuhatta kansalaista.

Hallituksen rohkea mies on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) Hän puolustaa näkyvästi hallituksen työllisyyspoliittista linjaa.

Sinisten ministerit ovat hiljaa työministeri Jari Lindströmiä myöten. Keskustan ryhmyri Antti Kaikkonen myötäili vastustajia. Tiedotteessaan hän muistutti, ettei aktiivimallin varjolla saa ihmisiä pakottaa muuttamaan eroon perheestään ja läheisistään.

Hyvä Antti, jo työssäkäyvät joutuvat tekemään näin. Tässä maassa on kymmeniätuhansia viikonloppuisiä ja -äitejä.

Työttömien aktivoinnissa ei ole mitään moitittavaa. Kyse on tavasta. Hallituksen aktivointimalli kertoo heikosta valmistelusta. Laki on ajettu läpi hädällä tutkimatta puutteita, kuten työttömien eriarvoistumista tai poliittisia vaikutuksia.

Ammattiliitotkin panevat hanttiin ja väittävät hallituksen toimia kilpailukykysopimuksen vastaiseksi.

Poliittinen paine kasvaa, eikä ole lainkaan satavarmaa, että laki säilyy, kun kansalaisaloite menee eduskunnan käsiteltäväksi. Etenkin sinisten ja keskustan rivit voivat rakoilla.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.