Julkaistu: 08.01.2018 08:51

Oppitunti ulkoistamisesta

Hattulassa kunnanhallitus käsittelee tänään maanantaina perusterveydenhuollon ulkoistusta, ja viikon päästä asian saa eteensä valtuusto.

Kyseessä on toinen kierros, sillä vuoden 2016 lopulla solmittu ensimmäinen hankintasopimus meni kumoon markkinaoikeudessa viime kesänä.

Yhteistyökumppaniksi on nytkin vahvoilla Pihlajalinna, eli sama taho, joka jo kertaalleen valittiin palveluntuottajaksi.

 

Markkinaoikeuden taannoista ratkaisua ei Hattulassa kuulemma välttämättä pidetty ollenkaan huonona asiana. Pihlajalinnan kanssa solmittu ensimmäinen sopimus oli laaja ja koukeroinen yhteisyrityksineen ja monimutkaisine vastuunjakoineen.

Kuvaavaa onkin, ettei Hattula edes yrittänyt hakea muutosta markkinaoikeuden ratkaisuun valittamalla.

Lusikka otettiin kauniiseen käteen saman tien, ja loppuvuosi kului uuden kilpailutuksen valmistelussa. Nyt asialla on jo kiirekin, sillä nykyinen sopimus, sekin Pihlajalinnan kanssa solmittu, päättyy maaliskuun lopussa.

 

Moni muistelee, että Hattula ulkoisti terveydenhuoltopalvelunsa Pihlajalinnalle siinä vaiheessa, kun kunta jättäytyi Hämeenlinnan seudun kuntaliitoksen ulkopuolelle.

Väärin muistettu. Ulkoistuksesta päätti vanha Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymä vuonna 2008. Toki silloin oli jo tiedossa, ettei Hattula liity osaksi Hämeenlinnaa.

Samainen kuntayhtymä suunnitteli myös jo yli 10 vuotta sitten Parolan terveysaseman uudistamista, ja asia oli kiireellisyyslistan kärkipäässä. Ratkaisuja odotellaan yhä.

 

Hattulan tuplakilpailutus osoittaa taas kerran sen, miten monimutkaisia julkiset hankinnat ovat ja miten huolella ne pitää valmistella. Mönkään menneen ensimmäisen kilpailutuksen seuraukset olivat kuitenkin poikkeuksellisen kauaskantoiset.

Markkinaoikeuden ratkaisun jälkeen Forssan seudulla päädyttiin keskeyttämään samansisältöinen hankinta, jolla kunnat olisivat perustaneet yhteisyrityksen Pihlajalinnan kanssa.

Myös Forssan seudun hankinnasta oli valitettu markkinaoikeuteen, ja odotettavissa oli, että sekin olisi mennyt kumoon. Yhteistyö Kanta-Hämeen keskussairaalan kanssa alkoi kiinnostaa.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.