Julkaistu: 10.01.2018 02:00

Maksuhäiriömerkintä ei kannusta

Kun luottotiedot ovat kerran menneet, ei millään ole oikeastaan enää mitään väliä.

Kannustinloukuista ja työllistymisen esteistä on kiivailtu eduskunnassa ja mediassa, mutta samaan aikaan julkaistu uutinen suomalaisten maksuhäiriöistä meni ohi lähes täysin huomiotta.

Suomen Asiakastieto kirjasi viime vuonna yli 1,65 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää ja 375 000 maksuhäiriöisen määrä hätyyttelee ennätyslukemia. Rekisteröidyillä on keskimäärin 15 merkintää.

Suomalaisen luottoluokittelujärjestelmän heikkous on sen täydellinen kaksinapaisuus. Joko olet A-luokan luotettava kansalainen tai B-luokan luottokelvoton hunsvotti. Mitään välimuotoja ei ole.

A-luokasta B-luokkaan putoaminen käy nopeasti. Takaisin A-luokkaan pääseminen taas vie vuosia.

Paljon puhutulle positiiviselle luottotietorekisterille olisi tarvetta.

Amerikkalainen malli luottotietojen suhteen kannustaa aina luotonottoon, vaikka sille ei olisi edes tarvetta. Velaton ihminen on epäilyttävä, järkeilevät amerikkalaiset.

Toisaalta yksi maksuhäiriömerkintä ei myöskään romahduta elämää – se vain laskee luottopisteitä.

Tiukan kaksinapainen luottotietojärjestelmä ruokkii myös rikollisuutta. Kun rahaa tai luottotietoja ei ole, kasvaa houkutus toimia esimerkiksi tilejä tyhjentävien valepoliisien ja nettihuijareiden välikätenä.

"Voin ottaa likaista rahaa, valtakirjanoutoja yms... luottotietoja ei ole" tai "Ylimääräselle rahalle olisi tarvetta, luottotiedot on mennyt mutta voin esim. valtakirjalla noutaa paketteja!".

Tällaisia työnhakuilmoituksia löytyy TOR-verkon piilofoorumeilta jatkuvasti.

Rikoksesta jää todennäköisesti kiinni, mutta varattoman elämää eivät sakot hetkauta.

Pahaan luottotietoloukkuun juuttuneelta vaatii päättäväisyyttä muuttaa koko elämäntapansa, maksaa velkansa ja elää nuhteettomasti vuosikausia samalla luottotiedottomuuden sivuvaikutuksista kärsien.

Kun vuosia vanha maksuhäiriö estää vuokra-asunnon tai maksukortin saamisen ja puhelinliittymästä joutuu maksamaan satojen eurojen pantin, voi liian usein tuntua helpommalta vain antaa kaiken mennä.

Nykyjärjestelmä palkitsee kaikki yritykset parantaa omaa tilannetta vasta vuosien viiveellä.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.