Julkaistu: 11.01.2018 02:00
-
Päivitetty: 11.01.2018 07:38

Luottamus – eppäillä tuota soppii

Luotetuin. Tuo on yllä olevan pääkirjoituksen viimeinen sana ihan syystäkin.

Toki kaikissa vaaleissa selviää ehdokkaiden "luottoluokitus", mutta presidentinvaaleissa tämä korostuu. Kyseessä on suora kansanvaali ja korostuneesti henkilövaali.

Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisi äskettäin perinteisen kyselytutkimuksensa, joka mittaa kansalaisten luottamusta kymmeneen yhteiskunnan keskeiseen instituutioon. Tasavallan presidenttiin kertoi luottavansa erittäin tai melko paljon peräti 78 prosenttia suomalaisista.

On naiivia kuvitella, että kyselyyn vastanneet olisivat osanneet tai edes halunneet erottaa presidentti-instituution viran nykyisestä hoitajasta, Sauli Niinistöstä. Puolustusvoimien ylipäällikkö on kuin Kimmo Timonen, luottopakki.

Niinistön ei enää tarvitse esittää ihmeitä. Hän voi keskittyä torjumaan vastustajien hyökkäykset ja olemaan koko ajan kentällä.

 

Mitä todella tarkoitetaan politiikan ja muiden instituutioiden nauttimalla luottamuksella? Se on helpompi mitata kuin määritellä.

Hallituksen luottamus eduskunnassa näkyy luottamuslauseäänestyksen tulostaululta. Poliitikkojen luottamus kansan keskuudessa luetaan vaali-illan tulosliuskasta.

Ihmisten kesken luottamus on muun muassa uskoa siihen, että toinen ei tuota pettymystä. Se on turvallisuutta, sosiaalista pääomaa, joka vapauttaa voimia omaan toimintaan, kun ei tarvitse koko ajan olla varuillaan.

Luottamus instituutioihin on yhteiskuntaa ylläpitävä sidos.

 

Toimivaan kansalaisyhteiskuntaan perustuvassa oikeusvaltiossa ei ole pakko luottaa. On myös kokeiltu yhteiskuntajärjestelmiä, joissa luottamus on ollut mallia "luotat tai itket ja luotat".

Kamalinta on falski luottamus. Sukupolvi, joka kävi peruskoulua 1970-luvulla, muistaa suomalais-neuvostoliittolaisen Luottamus-yhteistuotantoelokuvan koululaisnäytökset. Siinä puutui sekä ahteri että pää.

Presidentinvaaleissa on nytkin muutama ehdokas, joiden itse voin luottaa hoitavan valtakunnan ykkösduunin ajaen yleistä eikä omaansa tai intressiryhmiensä etua.

Luottamusta tärkeämpi on silti terve epäily. Epäilen vaaliuurnalle saakka. Ja etenkin epäilen sen jälkeen.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.