Julkaistu: 14.01.2018 09:30

Raskaita pettymyksiä

Eduskunnassa kosteiden pikkujoulujen lomassa nippanappa hyväksytty alkoholilain uudistus tuo mielipahaa ja pettymyksiä suurelle joukolle.

Joulu meni pilalle tietysti eduskunnan toivonliittolaisilta, kirkasotsaiselta raittiussiiveltä, joka hävisi limuviinaäänestyksen. Heidän ylikorostunut hoivaviettinsä ja varma käsityksensä omasta erinomaisuudestaan kansakunnan holhoajana kokivat kovan kolauksen.

Tuskin kaikki lakia vastustaneet kansanedustajat olivat edes tosissaan. Opposition kuuluu henkeen ja vereen vastustaa jokaista hallituksen esitystä ja tehdä sen elämä mahdollisimman hankalaksi. Tallimääräykset sivuuttivat omantunnon.

 

Aitoa työn ja onnistumisen iloa eivät tunne myöskään kauppiaat, joiden uudenvuoden yö meni juomahyllyjä ja kassajärjestelmiä lataillessa. Janoisia asiakkaita ei sännännytkään ruuhkiksi asti runsastuneen valikoiman äärelle. Nelosoluen ja limuviinojen kauppa käynnistyi tosi nihkeästi.

Vuodenvaihde ei ole kovin otollinen ajankohta kulutuksen ryöpsähtämiselle. Ylivarustellun joulun jälkeen monen käyttövarat ovat vähissä ja iso joukko yrittää aloittaa uuden paheettoman elämän kituuttamalla tipatonta tammikuuta. Juomakauppa hakee hiljalleen uuden uomansa ja tarjonta tiivistyy muutamiin kärkituotteisiin.

 

Pettyneiden joukkoon on luettava myös media, josta muutamissa jo valmisteltiin kirkuvia lööppejä limuviinoissaan örveltävistä teinilaumoista. Nuorison alkoholinkulutus on viime vuosina ollut laskusuunnassa, eikä huomattavaa tapainturmelusta tai poikkeuksellista riehakkuutta havaittu.

Onko sittenkin niin, että suomalaisten päät kestävät pienten askelten uudistukset? Joulukuinen päätös oli toki vaatimaton, kun sitä vertaa vuoteen 1969, jolloin keskiolut vaahtosi kansakunnan arkielämään.

Seurauksitta ei tämäkään uudistus jää. Taukoamaton rumputuli viinien saamiseksi maitokauppoihin alkoi välittömästi ja viimeinen etappi on tietysti väkevien vapauttaminen.

Viineistä ja viinoista meuhkaaminen on sangen turhaa, sillä arkielämässä ne ovat jo ruokakaupoissa. Alkon myymälät ovat sijoittuneet suuriin marketteihin samaan tapaan kuin pikasuutarit ja muut erikoisliikkeet.

 

Huomionarvoinen yksityiskohta uudessa laissa on, ettei kiljunteosta enää rankaista. Tätä ei moni tiennyt, jos kohta kilju on elintason kohotessa ajautunut marginaaliin.

Se oli joskus maaseudun vähäväkisten ja kokeiluille alttiiden pojankoltiaisten halpa känni, sorretun voima. Kiljua ei nautittu sen suoman kiehtovan makuelämyksen takia, vaan vakaassa humalahakuisessa päihtymistarkoituksessa.

 

Pontikankeitto on edelleen rikollista, mutta sillä on kovin vähän merkitystä. Aikoinaan vahvasti eläneen kansanperinteen ovat tuhonneet keskiolut, halpa Viron viina sekä alan taitajien puute.

Pontikasta eivät enää ole kiinnostuneita tehtävänsä uudelleen priorisoineet poliisitkaan. Yhteiskunnan välinpitämättömyys horjuttaa harvalukuisten korpirojun tiputtajien itsetuntoa, kun ei edes rikosilmoitus tuo poliisia paikalle.

Voiko vanhan ammattimiehen erityisosaamista enää pahemmin aliarvioida, suorastaan häpäistä?

 

Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja.
 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.