Julkaistu: 12.01.2018 02:00
-
Päivitetty: 12.01.2018 06:30

Korva kiinni radiossa

Onneksi on Ylen Elävä arkisto. Lukijoissakaan ei taida olla enää ketään, joka olisi kuunnellut radiosta Martti Jukolan urheiluselostuksia? Oma korvani oli kiinni radiossa vasta 1960-luvulla, jolloin äänessä olivat yhtä legendaariset Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen.

Sittemmin legendojen joukkoon liittyivät Anssi Kukkonen, Raimo Häyrinen ja liuta muitakin oman aikansa suuruuksia.

Nykyajan kummallisiin huutoselostuksiin ja runsaudenpulasta kärsivään television ja netin urheilutarjontaan on sieltä kaukaa valtaisa matka, mutta selostajan tehtävä on edelleen vaativa. Paineet ovat kovat.

 

Selostajat ovat kansankunnan kaapin päällä, erityistarkkailussa.

Urheilun seuraajat ovat kaikkien lajien armottomia asiantuntijoita. Monikaan ei oikeasti osaa arvioida suorituksia ja puntaroida niiden taustatekijöitä, mutta kaikilla on vakaa ja vankkumaton mielipide selostajista. Kuka heistä oli paras?

Kun Suomi voitti vuonna 1995, niin yksi pelaaja joukkueessa oli selostaja Antero Mertaranta. Hän teki sillä loppuelämänsä tilin.

Se on siinä! jäi kansakunnan muistiin yhtä vahvana kuin Anssi Kukkosen Puttemans on lyöty mies!

Radioselostus on televisioselostusta puhtaampaa, se on tapahtuvan suoraa sanoiksi pukemista, olosuhteiden ja tunnelman kuvaamista.

Ja ne tauot! Tauko on tehokeinoista parhain, ei se huutaminen.

 

Hämeenlinnan lyseon kasvatti Paavo Noponen vei tunnelmoinnin äärilaitaansa ja vähän siitä yli.

Tottahan se silloinkin jo oli kuultavissa, mutta sitä ei haluttu uskoa: sinivalkoinen kerronta perustui tarkkaan käsikirjoitukseen. Tämä kävi viimeksi ilmi Ylen ansiokkaasta Urheilu-Suomi -dokumentista.

Noposen ansioita ja ylevää isänmaallisuutta ei voi kukaan kiistää, ja tuo ennakkovalmisteluun nojaaminenkin todistaa vain, että hän halusi inhimillisesti varmistaa selustansa.

 

Virheitä selostajat ovat tehneet aina, ja jo takavuosina urheilun seuraajan hauska harrastus oli kerätä muistilehtiöön selostajien kömmähdyksiä. Tarkoitus ei ollut kuitenkaan pahansuopainen.

Selostajat ovat vain ihmisiä, ja sortuvat virheisiin, kuten me kaikki ja muutoinkin kuin työssämme. Siksi toivotankin voimia Tapio Suomiselle sinne sairauslomalleen.

 Kuva: -

– Nyt meil on kuulkaas huikee idis keskustan elävöittämiseksi ja matkailun vetonaulaksi. Ollaan Matkailun, kaupungin kehittämisjengin ja asuntojenomistajaklaanin kanssa saatu sellanen pöhinä päälle, että tää kaupunki menee näillä jutskilla #etiäpäin.