Julkaistu: 13.01.2018 04:00

Alkoholiongelmat lisääntyvät

Aika moni suomalainen pitää nelosoluen ja lonkeroiden myynnin vapauttamista kauppoihin oikeana päätöksenä.

Itse kuuluin siihen porukkaan, joka piti koko kinastelua asiasta turhanaikaisena pilkun viilaamisena. Ei kun väkevät oluet ja limuviinat kauppoihin. Lopetetaan vihdoin se ylenpalttinen holhous ja annetaan ihmisten itse päättää juomansa väkevyys.

Nyt, kun olen saanut luettavakseni nipun asiantuntijalausuntoja ja tilastoja, en ole ollenkaan varma, että ratkaisu oli järkevä.

Aina, kun Suomessa on vapautettu myyntiä tai laskettu hintoja, kulutus on pompannut kasvuun. Samassa suhteessa ovat lisääntyneet haitat ja yhteiskunnan kustannukset.

En myöskään ole enää vakuuttunut niistä puheista, että väkevien viinojen myynti laskee, siirrytään miedompiin juomiin ja ongelmat jopa vähenevät.

Tai opitaan eurooppalaisille juomatavoille, jos vielä viinit vapautettaisiin ruokakauppojen hyllytavaraksi.

Historian kertoo tylyä kieltään. Kun keskioluen myynti vapautettiin 50 vuotta sitten eduskunnassa suuren enemmistön tuella, puhuttiin poliitikkojen suulla siitä, miten kansanterveys kohenee, kun kansalaiset siirtyvät miedompiin juomiin.

Mietoja tosiaan juotiin. Keskioluen kulutus kasvoi lähes 250 prosenttia. Kovien viinojen kulutus jatkoi kuitenkin kasvua yli kymmenellä prosentilla. Eli kävi juuri päinvastoin kuin poliitikot puhuivat.

Haitat seurasivat kulutuksen kasvua: juoppoputkat täyttyivät, alkoholista johtuvat kuolemat ja sairaudet lisääntyivät jyrkästi.

Sama ilmiö näyttää toistuvan aina saatavuuden parantuessa ja hinnan halvetessa. Vuonna 1995 saatavuutta helpotettiin ja 2004 hintaa laskettiin, kun Viron tuonti vapautui. Kulutuspiikit näkyvät tilastoissa ikävällä tavalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi kulutuksen kasvavan nyt kuutisen prosenttia. Alkoholista johtuvat kuolemat lisääntyvät 150:llä vuodessa ja alkoholisairauksien ja tapaturmien hoitojen 15 000:lla.

Onko Suomessa tapahtunut juomakulttuurissa jotain sellaista, ettei historia toistuisi? Tuskinpa.

Miksi sitten päättäjät eivät uskoneet asiantuntijoita? Panimoteollisuuden lobbarit osasivat hommansa heitä paremmin.

Paavo Väyryseen verrattuna Juhani Tamminen kärsii vaikeista itsetunto-ongelmista.Entinen työkaveri tviittasi edellisen viisauden, kun presidenttiehdokas (kuinka monetta kertaa?) Väyrynen oli Yleisradion televisiotentissä kehumassa itseään ja mainostamassa mukejaan.Hykertelin hiljaa, sillä tiivistämi

Hetken alkoi jo näyttää siltä, että Liigassa säästyttäisiin poikkeuksellisesti kaudella 2017-18 valmentajapotkuilta, kunnes Ässät ilmoitti erottavansa Jyrki Ahon päävalmentajan tehtävistä.On selvää, että Ässien tuloskunto ei viime aikoina ole ollut hyvä.Sijalle 10 valahtanut joukkue on viimeisessä k