Julkaistu: 14.01.2018 22:19
-
Päivitetty: 15.01.2018 01:16

Ässien valmentajapotkujen syy ja seuraus

Hetken alkoi jo näyttää siltä, että Liigassa säästyttäisiin poikkeuksellisesti kaudella 2017-18 valmentajapotkuilta, kunnes Ässät ilmoitti erottavansa Jyrki Ahon päävalmentajan tehtävistä.

On selvää, että Ässien tuloskunto ei viime aikoina ole ollut hyvä.

Sijalle 10 valahtanut joukkue on viimeisessä kymmenessä pelissä esiintynyt vaisusti. Asiassa on kuitenkin myös lieventäviä asianhaaroja, sillä joukkueessa on yhdeksän pelaajaa ollut sivussa loukkaantumisten vuoksi Sakari Salmisesta alkaen.

Vaan oliko tilanne niin huono, että Ässien piti antaa potkut päävalmentaja Aholle? Ässät kun on esimerkiksi vain kaksi pistettä perässä seitsemännestä paikasta, eikä suora pudotuspelipaikka aivan tavoittamattomissa ole vaikka viime peleissä onkin tullut lunta tupaan.

Olisi helppo uskoa Ässien tiedotemuotoiluja sokeasti, mutta toisaalta taustalla voi nähdä myös savuavaa tulta.

 

Vyyhti aukeaa, kun ymmärtää asioiden tapahtumaketjua. Kesken kauden julkisuuteen vuoti uutinen, että Aho ei jatka Ässissä ensi kaudella, vaan valmennustiimissä apuvalmentajana toiminut Mikael Kotkaniemi on Ässien seuraava päävalmentaja.

Nyt kun Ahon apuvalmentaja Kotkaniemi korvaa jo loppukauden aikana potkitun Ahon, sitä urheilujohtaja Jari Korpisalo kommentoi, että Kotkaniemi oli korvaajaksi ”luonnollinen valinta”.

Sanoja lukiessa tulee miettineeksi, että eikö Kotkaniemellä ole Ahon apuvalmentajana toimiessaan ole ollut Ässien tilanteeseen mitään vaikutusta?

 

Täytyy muistaa, että valinta siitä, että Ässät ei halunnut jatkaa tulevina vuosina Ahon komennossa, oli jo tehty, kun joukkueella kulki paremmin. Valinnan taustalla on myös henkilösuhteiden merkityksen kaikuja, sillä Kotkaniemi on urheilujohtaja Korpisalon entinen ketjukaveri ja ystävä.

Aho oli siitä pirullinen valmentaja, että hän myös vaati organisaatiolta paljon. Herää kysymys, miksi liigaseuroissa usein väärässä ovat ne, jotka vaatimustasoa nostavat, mutta ne pitävät työnsä, jotka keksivät verukkeen olla vastaamatta huutoon.

Mutta kun oli selvää, että Kotkaniemi korvaa ensi kaudeksi Ahon, selittyy myös Ässien tekemä ratkaisu.

 

Ässissä tilanne alkoi kuitenkin mädäntyä käsiin, se oli nähtävillä jo pitkään. Kaikki eivät motiiviensa vuoksi halunneet suurmenestystä vielä tällä kaudella. Jos menestystä olisi tullut, paljon laskettaisiin Ahon kunniaksi ja se vaikeuttaisi Kotkaniemen alkuperäisissä suunnitelmissa ensi kaudella alkanutta projektia. Tuloskunto antoi Ässille oivan mahdollisuuden perustella Ahon potkuja. Sitä mahdollisuutta Ässät ei jättänyt käyttämättä.

Hämeen Sanomille on kerrottu, että apuvalmentaja Kotkaniemi ei ole ihan kaikkeaan antanut tällä kaudella Ässien prosessille. Kerrotaan, että hän oli ollut esimerkiksi erääseen Ässien paluumuuttajahankintaan yhteydessä, että voisiko hän palata Ässiin kuitenkin vasta ensi kaudella. Valmennuskoppi oli rikki, sillä myös toinen henkilö valmennustiimistä on puhunut ulospäin Ahosta pahaa.

Ahon potkuissa Ässät ottaa kuitenkin myös riskin. Nyt kävi niin, että mikäli Kotkaniemi ei nyt onnistu – vaan epäonnistuu raskaasti, sekään ei ensi kautta ja Kotkaniemen työtä helpota. Siitäkään huolimatta, että Ässillä tulee olemaan kasassa ensi kaudeksi vahva nippu.

Sekava tilanne kuitenkin avaa mahdollisuuksia tällä kaudella muille takaa tuleville pudotuspelitaistelussa – myös HPK:lle.

Mökäöljyä Alkossa. Kuva: Seppo Pessinen / HäSa / arkisto

Tipaton tammikuu on tältä erää ohi. Seuraavat 11 kuukautta voimme taas uskoa, ettei tippa tapa? Nyt kun maitokaupan valikoima on karttunut, tiettyjen juomien noutaminen on entistä arkisempaa.Toista oli silloin, kun pitkäripaisten ukset avattiin kieltolain kumoamisen jälkeen vuonna 1932.

Tervehdin ilolla kansanedustajien Mikko Savolan (kesk.) ja Reijo Hongiston (sin.) aloitetta puhelinmyyntihuijausten estämiseksi.Suomessa on tällä hetkellä siinä mielessä nurinkurinen tilanne, että sähköpostitse ja tekstiviestitse tapahtuvaan markkinointiin tarvitaan aina asiakkaan suostumus jo etukä