Julkaistu: 14.02.2018 06:00
-
Päivitetty: 14.02.2018 07:49

Hamppukeskustelu on edessä

Saksan rikospoliisien liitto esitti tammikuussa kannabiksen täydellistä dekriminalisointia. Poliisin mukaan pitäisi hyväksyä, että ihmiset ovat aina käyttäneet päihteitä, eikä kannabiksen kriminalisointi ole toiminut.

Maailmalla kannabiksen viihdekäytön dekriminalisointi on esillä yhä enemmän. Poliisit ovat esittäneet vastaavia lausuntoja Iso-Britanniassa. Kalifornia vapautti hampun tammikuussa. Hollannissa on coffee shopinsa. Portugali katkaisi huumekierteen vaihtamalla rankaisemisen hoitoonohjaukseen.

 

Saksalaispoliisit perustelevat esitystään sillä, että merkintä kannabiksen käyttörikoksesta leimaa ihmisen ja johtaa rikollisurien alkamiseen. Suomessa kärähtäminen voi potkaista ainakin syrjäytymisen tielle.

Käyttörikokseen syyllistyvä saa tyypillisesti sakot, mutta todellinen rangaistus voi olla merkintä rekisteriin, joka näkyy kolmen vuoden ajan turvallisuusselvityksessä. Yksittäinen kärähdys voi maksaa opiskelu- tai työpaikan hoito-, kuljetus- ja turvallisuusalalla.

 

Huumerikosten vähentäminen kuuluu poliisin strategiaan. Viime vuonna käyttörikokseen syyllistyneitä – enimmäkseen kannabiksen vuoksi – jäi haaviin koko maassa 15 000 ja Kanta-Hämeessä 600–700.

Vuonna 2016 käyttörikoksia tuli maakunnassa poliisin tietoon "vain" 471, joten poliisi on käräyttänyt pössyttelijöitä entistä tehokkaammin. Poliisi toteuttaa saamaansa tehtävää, mutta onko siitä tavoiteltua hyötyä?

 

Suomessa poliitikot ja viranomaiset ovat olleet vahvasti rangaistavuuden poistamista vastaan. Kannabiskeskustelu on kuitenkin vasta alussa. Saksan tai Britannian kehitys voi hyvinkin antaa mallia myös Suomeen.

Kannabis on päihde, mutta onko sen käyttö sen vaarallisempaa kuin alkoholin tai vahvojen reseptilääkkeiden?

Vaihtoehtoisen näkökulman nostivat tiistaina esiin blogissaan THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi.

Heidän mukaansa nykyinen laki määrittelee ison joukon tavallisia suomalaisia rikollisiksi, ja poliisin resurssit olisi syytä keskittää yksittäisten käyttäjien käräyttämisen sijaan järjestäytyneen rikollisuuden ja huumeiden maahantuonnin pysäyttämiseen.

 Kuva: Picasa

 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti vaalivoittonsa jälkeen vallan palautuneen nyt kansalle, tavalliselle amerikkalaiselle. Sama Unkarissa, jossa pääministeri Victor Orban haluaa hänkin turvata juuri tavallisen unkarilaisen aseman.Eikä ihanne ole vieras meillekään.

Pohjantähden vakuutusasiakkaat, jotka omistavat yhtiön, ovat kokeneet kovia. Yhtiön koko johto vaihdettiin heidän äänillään viime syksynä, jotta "yhtiö säilyisi paikallisena ja palvelevana".Ylimääräinen yhtiökokous vedettiin läpi pikavauhtia lähes ilman keskustelua.