Julkaistu: 16.04.2018 02:00
-
Päivitetty: 16.04.2018 07:38

Riihimäen paikka on Uudellamaalla

Riihimäkeläisten hinku irtautua Kanta-Hämeestä on sekä ymmärrettävä että perusteltu. Jos maakuntarajat piirrettäisiin nyt puhtaalta pöydältä ja järkiargumentein, Riihimäki päätyisi ilman muuta osaksi Uuttamaata.

Lisäksi Riihimäen ja sen mukana Hausjärven ja Lopen kannattaisi yhdistyä Hyvinkääseen. Näin Uudenmaan pohjoispäähän syntyisi vahva, lähes sadantuhannen asukkaan kaupunki, jonka erikoissairaanhoito keskittyisi Hyvinkään sairaalaan.

Se hajottaisi Kanta-Hämeen maakunnan, mutta entä sitten? Kanta-Häme on kolmen toisiaan vierastavan seutukunnan väkinäinen konstruktio – ja kaiken lisäksi sote-palvelujen näkökulmasta liian pieni maakunnaksi. Kanta-Häme saatetaankin tulevaisuudessa yhdistää joko kokonaan tai osittain Pirkanmaan maakuntaan, kuten Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko äskettäin ennusti.

Hämeenlinnan seutu nojautuu jo nyt Pirkanmaahan. Forssan seutu voisi valita myös Turun suunnan.

 

Filatoville ja kumppaneille vinkiksi: Riihimäeltä katsoen Helsingin sijaintia ei suinkaan pidä verrata Hämeenlinnan vaan Tampereen yliopistosairaalan sijaintiin. Tampere on selvästi kauempana kuin Helsinki. Noin 40 kilometrin päässä sijaitsevan Hämeenlinnan sairaalan sijaintia tulee puolestaan verrata rajanaapuri Hyvinkään sairaalan sijaintiin, joka on vajaat 20 kilometriä Riihimäeltä.

Sillä, montako maakuntavaltuutettua Riihimäki missäkin maakunnassa saisi, ei ole paljonkaan merkitystä. Se on joka tapauksessa vähemmistössä. Olennaisempaa on toiminnallinen suunta ja jokapäiväinen elämä.

Olen asunut Riihimäellä kohta kolme vuotta enkä ole vielä kertaakaan kuullut kenenkään täkäläisen asioivan Hämeenlinnassa, ainakaan vapaaehtoisesti. Sen sijaan naapurikaupunki Hyvinkäällä ja Helsingissä riksulaiset laukkaavat kaiken aikaa.

 

Riihimäen päättäjien olisi tietysti pitänyt olla hereillä jo kauan sitten ja junailla kaupunki Uudenmaan puolelle. Sote-uudistuksen tässä vaiheessa maakuntarajoihin ei kajota.

Se, että Riihimäki on pidetty väärässä maakunnassa, ei poista ongelman todellisuutta. Maakuntien roolin kasvaessa Riihimäen ja Hyvinkään väliin isketty maakuntamuuri tuntuu entistäkin hullummalta.

                 Kaupungistumisen hiipumisesta ei ole merkkejä. Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä aluepolitiikkaa pitäisi Suomessa tehdä nykyistä hallitummin.                Kuva: Jane Iltanen

Kaupungistumisen jatkuminen on tosiasia myös Suomessa. Aluekehitykseen tarvittaisiin koordinoidumpaa päätöksentekoa, kirjoittaa johtaja Penna Urrila Elinkeinoelämän keskusliitosta.Kaupungistuminen on yksi aikamme suurimmista globaaleista megatrendeistä.