Julkaistu: 18.04.2018 04:00
-
Päivitetty: 19.04.2018 10:21

Renttuudellakin on rajansa

Enpä olisi uskonut, että hänkin oli tuollainen renttu. Kyllä nyt meni maku koko musiikista.

Tämä lausahdus nauratti minua kovasti muutama vuosi sitten. Olimme iäkkään äitini kanssa katsoneet kesäteatterissa musiikkikomedian, joka kertoi harmonikkavirtuoosi Vili Vesterisestä ja hänen maallisen vaelluksensa ylä- ja alamäistä.

Äidin tuohtumus nauratti, koska uskoin, ettei taiteilijan yksityiselämällä ole mitään tekemistä taiteen kanssa. Musiikki puhukoon puolestaan, ja kesäteatteri on kesäteatteria.

Sitä paitsi eivätkö kaikki taiteilijat ole enemmän tai vähemmän renttuja, tai vähintään originelleja?

 

Enää ei naurata yhtään. Toinen toistaan seuranneet paljastukset taiteilijoiden epäasiallisesta käytöksestä sekä tunnustukset alkoholin ja muiden päihteiden käytöstä ovat muuttuneet kyllästymiseen asti arkipäiväksi.

Mikään taiteen- tai viihteenala ei tunnu olevan immuuni skandaaleille. Viestejä kuuluu nyt elokuvista, iskelmä- ja rockmusiikista ja jopa sellaisista korkeakulttuurin kuninkaallisesta linnakkeesta kuin Nobel-palkintoja myöntävästä Ruotsin Akatemiasta.

 

Valkeakoskella Suomen kesäteatteri valmistelee näytelmää Jari Sillanpäästä. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Heikki Paavilainen on kertonut, että myös kuluneen talven huumeskandaalit sisältyvät näytelmään.

Teatteri on pulmallisessa tilanteessa. Samaan aikaan kun monet konserttijärjestäjät peruvat huumesotkuissa tahraantuneen artistin konsertteja, valkeakoskelaiset valmistautuvat keräämään ennätysyleisöjä tämän elämäntarinalla.

Hämeenlinnan kesäteatterissakin on vuodesta toiseen luotettu tunnettujen artistien musiikkiin. Tulevana kesänä musiikkikomedian taustana soivat Juha Tapion hitit. Niistä tai niiden tekijästä ei ainakaan tähän mennessä ole löytynyt tahroja.

 

Tarvitseeko kulttuuriyleisön piitata taiteilijan tai taiteen tukijoiden yksityiselämästä? Kyllä ja ei.

Mutta mikäli vaadimme, että ruokamme on eettisesti tuotettua ja vastuullisesti kasvatettua, niin ehkä taiteeltakin voi vaatia, että se on tehty lakia rikkomatta ja lähimmäisiä kunnioittaen.

 Kuva: Picasa

 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti vaalivoittonsa jälkeen vallan palautuneen nyt kansalle, tavalliselle amerikkalaiselle. Sama Unkarissa, jossa pääministeri Victor Orban haluaa hänkin turvata juuri tavallisen unkarilaisen aseman.Eikä ihanne ole vieras meillekään.

Pohjantähden vakuutusasiakkaat, jotka omistavat yhtiön, ovat kokeneet kovia. Yhtiön koko johto vaihdettiin heidän äänillään viime syksynä, jotta "yhtiö säilyisi paikallisena ja palvelevana".Ylimääräinen yhtiökokous vedettiin läpi pikavauhtia lähes ilman keskustelua.