Julkaistu: 19.04.2018 04:00

Turengin ongelma ei ratkea marketin siirrolla

Vuosi sitten Turengissa nousi poru, kun alakoulun yhteydessä sijainnut skeittipaikka piti siirtää muualle uuden tekonurmen tieltä.

Uusi paikka löytyi terveyskeskuksen ja jäätelötehtaan välissä olevalta tyhjältä peltotontilta. Melun ja pahennuksen pelättiin lisääntyvän, kun nuoriso tuotiin suojaisalta koulutontilta päivänvaloon.

Skeittipaikan ohi suht usein lenkkeilevänä voin sanoa, että Harvialantien liikenne aiheuttaa kyllä enemmän melua kuin nuorten äänet.

Nyt kylillä kuohuu taas.

Osuuskauppa Hämeenmaan aikomus rakentaa uusi S-market Turengin Lyylinpuistoksi kutsutulle tontille jakaa väen kahteen leiriin.

Lyylinpuisto ei ole virallinen puisto, mutta sellaiseksi se on mielletty. Kun keskustaa miettii, on helppo ymmärtää miksi.

Turengin keskusta on Harvialantien varteen rakennettu pitkä ja ankea laatikkoketju.

Uusi market autonpesupaikkoineen ja tankkausasemineen olisi tämän laatikkorivin tuorein päätepiste. Hämeenlinnaan vastaava alue voisi syntyä, jos keskustaan pudotettaisiin pienoiskoossa Tiiriön automarketalue.

Marketin siirto voisi kuohuttaa vähemmän, jos muu keskusta olisi toimiva ja viihtyisä. Mutta kun ei ole.

Turengissa K- ja S-marketin sekä Osuuspankin tonttien liikennejärjestelyt ovat kaoottiset. Keskustan sydämessä sijaitsee autiuttaan kumiseva ja pahimmillaan jopa 35 metriä leveä kävelykatu Tuleksi. Taivaallisen rauhan autioksi kutsutun kävelykadun laidoilla tyhjää ja rapistunutta liiketilaa riittää.

On vaikea nähdä, miten keskusta kehittyisi yhden marketin siirrolla, kun näitä ongelmia ja epäsiistiä ilmettä ei saada ratkaistuksi.

Turengin hyvät puolet jäävät ankean yleisilmeen varjoon.

Palvelut ovat lähellä ja lasten harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset – uusi skeittipaikka on vain yksi esimerkki. Ulkoilumaastot ovat upeat ja uudet asuinalueet kasvattavat taajamaa sekä itään että länteen.

On keskustaan puhallettu eloakin. Paikallisten yrittäjien ansiota on, että aution kävelykadun päähän saatiin leikkipuisto ja on keskustakolmioon noussut uusi kerrostalokin.

On tehty, mitä tehtävissä on. Loppu on keskustan kiinteistönomistajista kiinni.

Kommentit

Kritiikkiä tulee olla, mutta miksi kritiikki kohdistuu aina naapureihin, ei koskaan omien päättäjien tekemisiin. Ainakin minun on todella vaikea nähdä näin synkkää kuvaa Turengista kuin toimittaja näkee. Ei kai nämä pienten pitäjien keskustat ole sen kummoisempia muuallakaan - enemmänkin tulee mieleen että miten asiat haluaa nähdä. No onneksi pääkirjoitus taaas kehaisee Tekmen kauppaa viisaaksi, vaikka asiaa ei mitenkään perustelekaan.

Turengin ydinkeskustan kiinteistöomistuksen tilanne ei näytä olevan yleisessä tiedossa. Vasemmistoliiton valtuustoaloite Lyylinpuiston kaavasta on kuin nappisyöttö Turengin keskustan tontteja hallitsevan kiinteistökapitalistin lapaan. Ihmetellä täytyy muutenkin tätä kehitysvastaisuutta. Kaavan toteutuessa kaikki kehityskelposet tontit ovat yksityisen kiinteistösijoittajan hallinnassa ja peukalon alla. Keskustan näivettyminen ja rappiotila tulee jatkumaan eikä kunnalla olisi tarjota juuri mitään järkeviä vaihtoehtoja ydinkeskustan liikerakentamiseen tai kehittämiseen. - Uusi S-Market esitettyyn paikkaan palvelee kuntalaisia, parantaa kaupallisia palveluja ja vähentää ostovoiman valumista muualle.

Siirrettäköön koko keskusta uuteen paikkaan. Vanhasta ei saa millään ilveellä toimivaa ja kaunista. Ei muuta kuin uutta kaavaa pukkaamaan alueelle, joka on jo ennestään kunnan omistuksessa ja riittävän iso järkevälle keskustasuunittelulle. Jos järkevä sunnittelu on kiinni muutasta yksityisomistuksessa olevasta hehtaarista, ei siihen kannata hirttäytyä.

Pitäisköhän teidän liittyä Hämeenlinnaan ,kun meille osataan kaavoittaa ja suunnitella kovasti,mutta toteutus ontuu. Yhdessä parempi lopputulos?
 Kuva: Picasa

 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti vaalivoittonsa jälkeen vallan palautuneen nyt kansalle, tavalliselle amerikkalaiselle. Sama Unkarissa, jossa pääministeri Victor Orban haluaa hänkin turvata juuri tavallisen unkarilaisen aseman.Eikä ihanne ole vieras meillekään.

Pohjantähden vakuutusasiakkaat, jotka omistavat yhtiön, ovat kokeneet kovia. Yhtiön koko johto vaihdettiin heidän äänillään viime syksynä, jotta "yhtiö säilyisi paikallisena ja palvelevana".Ylimääräinen yhtiökokous vedettiin läpi pikavauhtia lähes ilman keskustelua.