Julkaistu: 22.04.2018 04:00

Aina joku jää huijarin haaviin

Facebookiin kilahtaa kaveripyyntö.

Saksassa syntynyt, nykyisin Lontoossa asuva herrasmies näyttäisi olevan asialla. Profiilissa ei ole näytettävää sisältöä samana päivänä lisättyä kuvagalleriaa lukuunottamatta.

Uusi kilahdus. Charmikkaasti harmaantunut, hieman George Clooneya muistuttava komistus tällä kertaa, ilmoittaa olevansa entinen sotilas. Mutta kuvissa on muutakin tuttua kuin lievä yhdennäköisyys kuuluisan näyttelijän kanssa.

Olen saanut aiemmin kaveripyynnön samojen kuvien kera, mutta eri nimiseltä henkilöltä.

Tällaiset pyynnöt on helppo sivuuttaa hymähdyksellä, mutta silti aina joku jää huijarin haaviin.

Yleltä tuli reilu viikko sitten kiinnostava tanskalainen dokumentti, Meille muutti vieras mies, jossa kerrottiin yhden lemmenhuijarin toiminnasta.

Ohjelma oli poikkeuksellinen muun muassa siksi, että huijauksen uhriksi päätynyt nuori yksinhuoltajaäiti ja suuri osa muista henkilöistä esiintyi ohjelmassa itse. Vain huijarihurmuri oli kieltäytynyt dokumentista ja hänen osuutensa korvattiin näyttelijällä.

Ohjelmassa kerrottiin seikkaperäisesti, kuinka miljonäärisuvun vastahakoisena perijänä esiintynyt mies sai naisen vakuuttumaan muun muassa lukuisten tekaistujen facebook-profiilien avulla.

Hän piiritti naista "tyttärensä", "äitinsä", "serkkunsa" ja "hyvien ystäviensä" avulla. Näitä henkilöitä ei ollut olemassa missään muualla kuin virtuaalitodellisuudessa. Sen sijaan mies itse muutti naisen pieneen asuntoon, koska hän ei perustanut sukunsa rikkauksista.

Huijaus paljastui naiselle, kun pankista soitettiin. Kävi ilmi, että mies oli saanut otettua lukuisia lainoja naisen nimissä väärennetyillä valtakirjoilla. Eikä nainen tietenkään ollut ainoa uhri.

Huijareita on ollut maailman sivu, nykyteknologia tuo vain lisämausteensa asiaan. Heidän menestyksensä perustuu siihen, että he hyödyntävät ihmisen tarvetta tuntea olevansa erityinen.

Yksinäisyyden lievitykseksi odotetaan satuprinssiä tai -prinsessaa. Ihminen uskoo ja toivoo, että juuri tällä kertaa ja minun kohdallani kaikki onkin totta.

On tarjolla sitten ikuista rakkautta, huomattava rahasumma Nigeriasta tai merkkinahkatakki halvalla, vain sinulle.

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue sai paikkansa EM-kisoihin järjestämällä kisat itse.Suomen joukkueen ympärillä on kuitenkin riittänyt puhetta kohentuneesta "peli-ilmeestä" ja siitä miten päävalmentaja Juha Malinen on sittenkin saanut U19-maajoukkueen pelaamaan paremmin kuin hänen edeltäjänsä Kim