Julkaistu: 14.05.2018 05:00

Suomeen riittäisi kaksi puoluetta tai blokkia

Suomalaisen politiikan ongelma ei ole vaihtoehtojen puute vaan niiden ylenmääräinen runsaus. Eduskunnassa on yhdeksän puoluetta. Kaksikin riittäisi.

Ensi vaiheessa tämän sekalaisen puoluejoukon pitäisi ryhmittyä jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja kahdeksi hallitusblokiksi, jotka kilpailisivat toisiaan vastaan vaihtoehtoisilla ohjelmilla.

On järjetöntä, ettei äänestäjä voi tietää, millaiselle hallituspohjalle ja -politiikalle äänensä antaa. Tältä osin Suomen malli on demokratian pilkkaa. Vain meillä esimerkiksi laitavasemmistoa äänestänyt saattaa vaalien jälkeen huomata tukeneensa porvarijohtoisen hallituksen muodostamista.

Missään muualla vasemmistoa ja oikeistoa ei ylipäätään istutettaisi samaan hallitukseen kuin äärimmäisessä hädässä.

Populistiliikkeiden nousu on sotkenut monessa maassa perinteisen vasemmisto–oikeisto-asetelman ja halvaannuttanut päätöksenteon niin pahasti, ettei toimintakykyisiä hallituksia saada kasaan.

Suomessa enemmän tai vähemmän toivoton puoluepalapeli on ollut vallitsevaa todellisuutta iät ja ajat. Siksi jokainen vähänkin suurempi uudistus vesittyy aina loputtoman sähläämisen jälkeen joko onnettomaksi tuhnuksi tai alkuperäisten tavoitteidensa irvikuvaksi, johon kukaan ei voi olla tyytyväinen.

Tästä huolimatta Suomessa kuvitellaan, että puolueiden paljous ja ennakoimaton hallituslotto tukisivat demokratian toimivuutta.

Puoluekartan repaleisuus tuottaa senkin ongelman, ettei edes suurimman puolueen kannatus anna millään kunnollista selkänojaa vallankäyttöön. Pääministeripuolueen asemaan riittää reilun 20 prosentin eli nukkuvien puolue huomioiden hädin tuskin 15 prosentin kannatus.

Suomalaisen päätöksenteon tehottomuuteen ja heikkolaatuisuuteen on haettu syitä milloin kansanedustajien kyvyttömyydestä, milloin eduskunnan nuppiluvusta, milloin vaalitavan yksityiskohdista. Samalla systeeminen perusongelma on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Punavihreää vaaliblokkia on ehdottanut viimeksi demarien Erkki Tuomioja. Se olisikin luonteva liike ja pakottaisi porvarileirin vastaamaan tavalla tai toisella.

Blokit toisivat Suomenkin lähemmäs asetelmaa, jossa äänestäjä tietäisi, millaista politiikkaa on tukemassa, ja poliitikot, millaista politiikkaa ovat lähdössä tekemään.

Kommentit

Tuossa ei kyllä ole järkeä, monipuoluejärjestelmä pakottaa puolueet yhteistyöhön ja kompromisseihin mikä hyödyttää päätöksentekoa. Kaksipuoluejärjestelmä johtaisi tilanteeseen jossa aina vallitsisi yhden puolueen "diktatuuri". USA:ssakin tämä näkyy, seuraava presidentti johdonmukaisesti kumoaa edeltäjänsä päätökset, kun Trumpin jälkeen valitaan uusi presidentti on odotettavissa sama toisin päin. Onko siinä sitten muka järkeä? Paljon parempi olisi jos päätöksenteossa olisi tiettyä jatkuvuutta.
 Kuva: Picasa

 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti vaalivoittonsa jälkeen vallan palautuneen nyt kansalle, tavalliselle amerikkalaiselle. Sama Unkarissa, jossa pääministeri Victor Orban haluaa hänkin turvata juuri tavallisen unkarilaisen aseman.Eikä ihanne ole vieras meillekään.

Pohjantähden vakuutusasiakkaat, jotka omistavat yhtiön, ovat kokeneet kovia. Yhtiön koko johto vaihdettiin heidän äänillään viime syksynä, jotta "yhtiö säilyisi paikallisena ja palvelevana".Ylimääräinen yhtiökokous vedettiin läpi pikavauhtia lähes ilman keskustelua.