Kolumnit

Kolumni: Hyvä arpaonni on hyödynnettävä pisteinä kotipeleissä

Suomen A-maajoukkueen karsintaturnaus kohti jalkapallon vuoden 2020 Euroopan mestaruuskisoja alkaa rupeaman ylivoimaisesti vaikeimmalla pelillä. Huuhkajat lentää ensi vuoden maaliskuussa Italiaan, missä vastaan asettuu J lohkon ehdoton ennakkosuosikki. Tämä siitä huolimatta, että Roberto Mancinin Azzurri jäi historiallisesti ulos viime kesän Venäjän MM-turnauksesta ja on materiaaliltaan kaukana loistopäiviensä tasosta.

Kansojen liigassa Italia pelasi erittäin vähämaaliset kamppailut Portugalia sekä Puolaa vastaan sijoittuen lohkossa kakkoseksi. Tästä pelistä kaikki nollasta pisteestä ylöspäin ansaittu on Suomelle ennakoitua budjettia enemmän.

Sinivalkoisten toinen ottelu on vuorossa vain kolme päivää myöhemmin Jerevanissa Armeniassa. Riippumatta Italia-pelin tuloksesta sekä siitä, että pelataan vasta toista sarjakierrosta, niin tämä on pakkovoiton paikka. Myös vieraista on saatava pisteitä ja yhdessä Lichtensteinin kanssa täältä niitä on tultava. Kansojen liiga näytti, mikä on joukkueen itseluottamuksen ja hyvän sarjan aloituksen merkitys. Ne voivat kantaa parhaimmillaan aina päätyyn asti, mutta kääntäen, kaksi vierasottelua voivat tarjota myös toisenlaisen ja jopa katastrofaalisen startin karsinnoille.

Lähtökohtaisesti lohkon toinen jatkaja ratkotaan Suomen, Kreikan ja Bosnia-Hertzegovinan kesken. Kumpaakaan maata Suomen ei tarvitse katsoa ylöspäin, mutta selvää on, että varsinkin vierasottelut tulevat olemaan todella haastavia. Mutta jälleen kääntäen, ilta täpötäydessä Ratinassa ei varmasti maistu etukäteen hyvältä kummankaan vastustajan suussa.

Historia on osoittanut, että kisapaikka heltiää keskimäärin noin 20 pisteellä. Siihen yltääkseen Suomen on oltava jälleen erittäin hyvä kotijoukkue. 15 mahdollisesta pisteestä olisi napattava mielellään 12 tai 13. Näin muotoiltuna arvokisoihin pääsyn vaikeus konkretisoituu. Mutta mikäli Ratinasta muodostuu jälleen vastustajille voittamaton linnake, vierassaaliiksi riittävät voitot heittopusseista ja piste tai kaksi tasapeleillä päävastustajista.

Jari Virtanen

 

Menot