fbpx
Kolumnit

72 tuntia omin avuin

Kuvitellaan kriisi: olet kotonasi, kun sähköt ja kaukolämpö katkeavat, vettä ei tule enää hanasta, kaikki rahaliikenne pysähtyy, internet ja kaikki sähköinen tiedonvälitys katkeavat, apteekit ovat kiinni ja ruokaakaan ei saa enää kaupasta.

Kuinka pahassa pulassa olisit 72 tunnin eli kolmen vuorokauden kuluessa kriisin alkamisesta?

Maanantain Keskisuomalainen-lehdessä varautumiskouluttaja Hanna Pohjantuli listasi aukeaman verran kaikkea, mitä meillä jokaisella pitäisi olla kotona varmuuden vuoksi.

Periaatteessahan kolme päivää kestävän yhteiskunnan häiriön viettäisi vaikka päällään seisten, mutta käytännössä niistä saattaisi tulla suurimmalle osalle meistä erittäin ankeita vuorokausia.

Keittiön kaappiin luotu silmäys paljastaa ruokatarpeita vaikka viikonkin selviytymiseen. Mutta vaikka kalorit riittäisivätkin, niin kylmien nuudelien ja kuivan pikapuurojauheen sekä pakastimeen sulaneiden wokkivihannesten popsiminen kävisi hyvin nopeasti tylsäksi.

Kerrostaloasujalla on harvemmin tulisijaa, jolla ruokaa voisi lämmittää. Retkikeittimen omistaja olisi näissä olosuhteissa kuningas ja tulisijan omistavasta naapuristani tulisi talvella nopeasti uusin ja rakkain ystäväni.

Myös vesi loppuisi heti kättelyssä, sillä harva meistä säilöö suuria määriä vettä kotonaan kaiken varalta. Yksiössä sellaiseen ei ole edes tilaa.

Pattereita olisi radiota varten, mutta se radio puuttuu, sillä kaikenhan kuulee nykyisin netistä. Säästyypähän virtaa taskulamppuun.

Ensiapulaukku on sentään hyvässä iskussa, kunhan sen ensin hakee autosta sisälle. Suosittelen muuten ajoittain tarkastamaan auton ensiapulaukun kunnon. Uusi laukku ei paljoa maksa ja hätätilanteita on mukavampi hoitaa välineillä, jotka eivät ole homeessa tai ruosteessa.

Vanhana partiolaisena, maanpuolustusaktiivina ja vuosien ajan Afrikassa lähetystyötä tehneenä varautumiskouluttajana Hanna Pohjantuli ei ole kuin kuka tahansa meistä. Hänellä on lehtijutun mukaan kotinsa varastossa aina viikon selviytymistarpeet sekä kanistereittain vettä.

Hän on Selviytyjä isolla alkukirjaimella.

Tiedänpähän kenen luokse lähteä, kun hätä on suurin.

Menot