Kolumnit

Kolumni: Äänestäjien arvostelukykyyn voi luottaa

Kuva: Pekka Rautiainen

Ensi kevään kahdet vaalit ovat merkittävimmät pitkään aikaan. Eurooppa ja maailma elävät sekavaa vaihetta. Suomen tilanne siinä sivussa näyttää niihin verrattuna kohtuullisen selkeältä.

Britannia on yhden pääministerin henkilökohtaisen uhkapelin takia ajamassa itseään poliittiseen ja taloudelliseen paitsioon erollaan Euroopan unionista.

Ranskassa ääriainesten sekaan lähtivät aivan tavalliset ranskalaiset keltaliivit päällä veroja vastustamaan.

Italiassa suosionsa huipulla lymyilee sisäministeri Matteo Salvini, jonka puheiden sävy ja teemat ovat kuin yhdestä puusta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vastaaviin.

Tällaisten hahmojen suosio perustuu kokemukseen ja tunteeseen eriarvoisuudesta. Yksityisen ihmisen tunne sinänsä on oikea, mutta sitä on helppo kärjistää vastuuttomilla puheilla.

Yhdysvaltain itärannikolla ja Euroopan metropoleissa ihmisillä tuntuu menevän mallikkaasti, kun pikkukaupungeissa ja maaseudulla asuvilta kysytään.

Niin Trumpin kuin Salvinin uskollisimmat kannattajat tulevat juuri tällaisista olosuhteista.

Kuvaavaa Italian tilanteessa on, että Salvini näkee Euroopan unionin suurimpana ongelmana. Ikään kuin maan heikosti toimivat työmarkkinat ja julkinen hallinto tai maata riivaavat korruptio ja rikollisuus eivät vaikuttaisi mitään.

Täytyy toivoa, että yhteiset asiat kuten eriarvoisuuden tai ilmastonmuutoksen torjuminen nousevat pintaan uudessa EU-parlamentissa.

Jos Timo Soinin perussuomalaiset olisi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa noussut suurimmaksi puolueeksi, Suomi voisi olla hyvin erilainen.

Voikin kysyä, oliko Suomi aikaansa edellä verrattuna nyt Euroopassa nousevaan populismiin?

Kahtia jakautuneelta liikkeeltä näyttää ainakin nyt olevan puhti pois ja polttoaine vähissä. Kokoomuksesta loikanneen Harry Harkimon Liike Nyt saattaa eduskuntavaaleissa nousta jonkinlaiseksi ilmiöksi Uudenmaan vaalipiirissä.

Perussuomalaisten ja sinisten muutaman kansanedustajan ja ministerin toiminta on tällä vaalikaudella herättänyt lähinnä myötähäpeää.

Perinteiset puolueet saattavat olla vaikeuksissa uusien ilmiöiden oivaltamisessa, mutta keräävät silti mukaansa parhaan mahdollisen aineksen yhteisiä asioita hoitamaan.

Olemme Euroopan unionissa kuin Kanta-Häme Suomessa. Omien, fiksujen ihmisten puolta pitää pitää.

Suomalaiset ovat juurevaa tolkun väkeä ja äänestäjien arvostelukykyyn voi luottaa.