Kolumnit

Ääripessimistit pääsevät taas ääneen

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Tuomiopäivän pasuunat ovat täällä taas. Suomesta ja maailmalta kiirii varsin pessimistisiä arvioita siitä, kuinka paljon koronavirus vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan ylipäänsä tai maailmantalouteen ja siinä sivussa Suomen markkinoihin.

Voi olla, että ennustajat ovat tällä kertaa oikeassa, mutta yhtä hyvin voi olla, ettei äärimmäisille povauksille ole oikein minkäänlaista katetta. Vasta aika näyttää.

Iltalehdessä toimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa, ettei ole liioiteltua arvioida, että Suomi on yhteiskuntana vaikeammassa paikassa kuin kertaakaan aiemmin sitten 1940-luvun, jolloin itsenäisyytemme oli vaakalaudalla ensin sodassa ja sitten niin sanottuina vaaran vuosina.

Voi olla tai sitten ei, vastuu tulkinnasta jää lukijalle.

Luullakseni esimerkiksi härmäläisellä maaseudulla elettiin 1950-luvulla hankalia aikoja, tai yleislakon aikoihin, vaikka omakohtaista kokemusta ei siitä ajasta olekaan.

Eikä 1990-luvun alun lama valuuttavelkoineen, konkursseineen, viennin romahtamisineen ja kansalaisten itsemurhineen sekään kovin helppoa aikaa ollut.

Samassa lehdessä GnS Economicsin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Tuomas Malinen ennakoi, että Suomea odottavat nyt hirveät ajat.

GnS Economics nimittäin ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna viisi prosenttia, ensi vuonna peräti 14 prosenttia ja vielä 11 prosenttia vuonna 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.

Voipi olla tai sitten ei.

Malisen ennusteen mukainen kehityskulku olisi Suomelle tietysti täydellinen katastrofi. Se olisi jotain paljon pahempaa kuin finanssikriisin ja eurokriisin aika 2009-2012.

Mitä tällaisesta romahduksesta sitten seuraisi? Konkurssiaalto, rahoitusjärjestelmän sortuminen, todennäköinen pankkikriisi ja jättityöttömyys, Malinen vastaa.

Ennustus on hyytävä, mutta onko sillä tekemistä todellisuuden kanssa? Totta on, että keskuspankit ovat jo elvyttäneet itsensä liriin.

Eurokriisin aikoihin jonkinlaiseksi guruksi ja lausuntoautomaatiksi Suomessa nousi Ålandsbankenin Stefan Törnqvist. Kreikan piti mennä konkurssiin ja siirtyä takaisin drakhmaan ja euron hajota jne.

Gurusta ei ole kuultu enää vuosiin.