Kolumnit

Aika matka – sitten iski lukijaraivo

Kolumnisti evästi (Länsi-Suomi 9.7) nuoria aikuisia sormeaan heristellen. Välivuodesta ei saisi tulla valovuotta, hän julisti otsikossa.

Eikä siinä mitään, aika matka se kieltämättä olisikin, ellei peräti suhteellisen heikon teorian kvanttihyppäys. Nyt satakuntalaiset tietävät, että ”uusi tulevaisuus saattaa löytyä yllättävältä polulta, mutta tärkeintä on positiivisuus ja aktiivisuuteen kannustaminen, sillä välivuodesta ei saisi muodostua valovuotta.”

Kyseisen tekstin pääsy läpi hataran journalistisen seulan ei yllättänyt.

Mutta kun kirjoittajalehtorin työnantaja, Satakunta University of Applied Sciences, jakoi jutun Facebookissa ja keräsi sillä tykkäyksiä, toivoin, että tarjolla olisi ollut ironinen vinoilunappula. Vaan sosiaalisessa mediassapa ollaan peukkupositiivisia tai näytetään vollotusnaamaa.

 

Alakoulutasoiselle erheelle voi naureskella, mutta on niitä tahallisia mukanokkeluuksia ja tahattomia väärinkäsityksiä riittänyt toimittajillakin. Samaan aikaan sellaiset luovat ilmaukset kuten seksihelteet, kehopositiivisuudet ja ravisteranskalaiset ovat jääneet lapsiksi pesuveden jalkoihin.

Heinäkuun uutisköyhyydessä vitsiksi voi riittää jo se, kun salakalastaja jää valvojan haaviin tai Mercedeksen F1-pomo heitetään bussin alle. Pari piirua hauskempaa oli kaiketi se, kun Elvi Löhönen, 84, synnytti Einon Leinon päivän (ET-lehti 6.7).

Lähinnä toimituksen väsähtäneistä iltapäivätunnelmista kertoo puolestaan Ilta-Sanomat (4.7): Repoveden riippusillan rikkoutumisen syyt selvittää riippumaton asiantuntija.

 

Verkkosivustoilla koukuttavia otsikointitapoja apinoidaan surutta. Kun jokin iso mediatalo – monesti Sanoma – tekee tyylimuutoksen, muut tulevat peesissä. Tästä syystä joka paikassa on juuri nyt hetki hetkeltä -seuraamista ja ylipitkiä sitten-otsikoita.

Gergijev aloitti ranskalaisen raukeasti – sitten nousi valtava venäläismyrsky (HS 8.7); Tippa-T:lle seksi oli työsuhde-etu ja naiset ”ämmiä” – mutta sitten hän kyllästyi olemaan räppivitsi: ”Kaikki tekevät nyt samaa, mitä tein viisi vuotta sitten” (HS 6.7.); Tamperelaisperhe osti unelmiensa talon, joka oli liian suuri – Sitten he päättivät tehdä kodistaan perhekodin: Näin arki sujuu, kun kotiin muuttaa tuntematon ihminen (AL 8.7).

Raivostuttavaa, aivot sulavat.