Kolumnit

Aikuisia miehiä kiinnosti teinityttöjen seura jo viime vuosituhannella - Miksi niitä miehiä kiinnosti?

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kun minä olin 14-vuotias, kuljin kaveriporukassa, jossa useilla oli jo seurustelusuhteita.

Tämä ei sinällään ole mitenkään erikoista. Teinit seurustelevat. Teinit harrastavat seksiä.

Minun kaverini tosin erosivat monista ikätovereistaan siinä, että heidän poikaystävistään useat olivat lähemmäs parikymppisiä.

En pitänyt asiaa silloin mitenkään kummallisena. Itse asiassa oli aika siistiä hengailla täysi-ikäisten kanssa. Päästä autolla paikasta toiseen. Saada joku ostamaan alkoholia ja tupakkaa koko kaveriporukalle.

Itse tosin seurasin touhua lähinnä kateellisena vierestä. Kiltti tyttö, jolla oli tiukat kotiintuloajat, jäi leikeistä väkisinkin ulkopuolelle.

Olen miettinyt teinivuosiani paljon kuluneen talven ja syksyn aikana, kun ympäri maata puheeksi ovat nousseet alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset.

Keskustelun keskiössä ovat olleet etenkin alle 16-vuotiaat teinitytöt. On paljastunut, että täysi-ikäiset miehet lähestyvät heitä jopa pelottavan usein esimerkiksi pikaviestipalveluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Minun teinivuosinani 1990-luvulla internet ja kännykät oli suunnilleen juuri keksitty. Se ei kuitenkaan estänyt selvästi täysi-ikäisiä miehiä hakeutumasta meidän alaikäisten tyttöjen seuraan.

Silloin ajatus tuntui jännittävältä. Aikuisia miehiä kiinnostaa!

On hienoa, että teinien seksuaalinen haavoittuvuus on noussut nyt keskusteluun. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät teinien ja aikuisten väliset suhteet ole mikään uusi asia, eivätkä todellakaan maahanmuuttajien mukanaan tuomia.

Minun nuoruudessani nämä aikuiset olivat ihan supisuomalaisia tallukoita.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä, että nämä suhteet häilyivät jo lähtökohtaisesti rikollisen rajalla epäilyttävyydestä puhumattakaan.

Aikuisen ja lapsen suhde ei koskaan voi olla tasa-arvoinen. Ei etenkään silloin, kun kyse on seksistä. Ei, vaikka lapsi olisi 14-vuotias.

Kun minä olin 14, ajattelin olevani viittä vaille aikuinen ja osaavani pitää huolta itsestäni.

Nyt kun katson kuvia tuolloisesta kaveriporukastani, näen joukon lapsia.

Miksi niitä aikuisia miehiä kiinnosti?

Asiasanat