Kolumnit

Ajastinvieras: Ei kannata olla fomofoobikko

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Kesäisin moni kokee paitsi jäämisen pelkoa eli fear of missing outia, fomoa. Päiväannos tuota painostavaa tunnetta on saatavissa muulloinkin kuin kesällä. Sosiaalisessa mediassa voi kokea paitsi jäämisen tunnetta ympäri vuoden.

Sosiaalinen median koukuttavuus perustuu sen tuottamaan fomoon. Jos Instagramissa ei päivystä jatkuvasti, voi ohi mennä hauska meemi tai kuva kauniisti asetellusta annoksesta. Twitter-tauolla saattaisi jäädä paitsi jostakin pienen piirin kohusta tai julkkisten molemminpuolisesta sanailusta, josta keltainen lehdistö kyhää kokoon juttusarjan.

Entä sitten Facebookin inspiraatiokuvat ja sukulaisten kuulumiset, miten ilman niitä pärjää? Snapchatissa suurin osa nuorista pitää yllä viestittelyputkia lukuisten ihmisten kanssa. Jos viestiä eli snäppiä ei ole mahdollista laittaa vähintään kerran vuorokaudessa, putki eli streak katkeaa. Vaan sortuuko maailma?

Ei sorru. Joskus olisi hyvä katkaista somekierre. Snapchatin viestiputki on oiva laskuri siihen, kuinka kauan on somessa päivystänyt. Kun päivien määrä nousee joillakin jo yli tuhannen, voisi luulla aivojen olevan hieman juntturassa. 

Somesta näkee muiden puuhastelut ja tuntee fomoon läheisesti liittyvää alemmuuden tunnetta. Mutta ne, jotka eivät katso somesta muiden puuhastelua vaan suorittavat itse, kokevat myös fomoa. Etenkin kesälomalla voisi tehdä, matkustella, pelata, vierailla, hengata, nähdä ja kokea aina vähän enemmän. Mistä kaikista kesäjuhlista jääkään reppureissaaja paitsi ja miksi mummolassa tuntuu, että pitäisi olla kavereiden kanssa?

Ei sosiaalista mediaa tarvitse hylätä eikä halveksua, eikä kenenkään tarvitse erakoitua kesällä. Some on hyvä kanava tutustua uusiin ihmisiin ja seurata maailman menoa. Mutta jos kesän kalenteriin ei mahdu yhtään tyhjää päivää tai jos koko sen päivän makaa muiden reissuja somesta seuraten, voisi jotain parannettavaa olla. 

Jokainen ihminen tarvitsee toisinaan edes hetken ihan omaa aikaa. Suorittajille tulee sellaisena tylsänä hetkenä paitsi jäämisen tunne, mutta sitä ei kannata kammoksua. Pieni fomo on hyväksi. Kun ymmärtää, ettei kaikkialle ehdi eikä kaikkea voi tehdä, osaa nauttia tekemistään asioista enemmän. Fomo on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Koululaisille ja monille työssäkäyville kesäloma on annettu käytettäväksi rentoutumiseen. Käytä se siis siihen. Laita puhelin kauemmaksi. Asetu makuulle riippukeinuun, sänkyyn, rannalle, parvekkeelle tai vaikka lattialle. Avaa Aku Ankan taskukirja ja henkäise syvään. Muistele, milloin viimeksi otit rennosti. Anna fomon tulvahtaa mieleesi aina sivua kääntäessäsi, sillä silläkin hetkellä jäät jostain paitsi. Ja hyvä niin.

Kirjoittaja aloittaa elokuussa Tampereen yhteiskoulun lukiossa, mutta on siihen asti hämeenlinnalainen.